Diyabetli 45 çocuğa glikoz izleme sensörü

Arsuz'da yaşayan ve yaşam boyu tedavi görmesi gereken tip 1 şeker (diyabet) hastası 45 çocuğa koldan ölçüm yapabilen sürekli glikoz izleme sensörü takıldı ve kullanımı hakkında bilgi verildi.

SAĞLIK 20.03.2024 11:03:00 0
Diyabetli 45 çocuğa glikoz izleme sensörü

Diyabetli 45 çocuğa glikoz izleme sensörü

* Arsuz'da yaşayan ve yaşam boyu tedavi görmesi gereken tip 1 şeker (diyabet) hastası 45 çocuğa koldan ölçüm yapabilen sürekli glikoz izleme sensörü takıldı ve kullanımı hakkında bilgi verildi. Ölçüm cihazlarının 275 bin liralık toplam bedelini Etkin Eczacılık Derneği üyeleri karşıladı.

Akın Bodur/Arsuz
Etkin Eczacılık Derneği, Arsuz'da yaşayan ve yaşam boyu tedavi görmesi gereken tip 1 şeker (diyabet) hastası 45 çocuğa koldan ölçüm yapabilen sürekli glikoz izleme (CGM) sensörlerini hediye etti ve kullanımı hakkında bilgi verdi. Deri altına yerleştirilen ve kullanım süresi 4 aylık kullanım süresi olduğu ve maliyetinin aylık 2 bin lira olduğu belirtildi. Etkin Eczacılık Derneği Saymanı Tuğçe Halaçoğlu, Arsuz ve Antakya'da 45 çocuğa verilen ölçüm cihazının toplam bedelinin 275 bin lira olduğunu ve bütçenin bedelinin tamamının derneğin 506 üyesinin bağışlarıyla karşılandığını söyledi. Etkinlik, Antakya'da da MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Dekanlığında yapıldı. 



45 çocuğa sürekli glikoz izleme sensörü takıldı
Arsuz'un Gökmeydan Mahallesindeki Meryem Ferhat Çolakoğlu Taziye ve Kültür Evi’ndeki etkinlikte, diyabet hastası çocuklara koldan ölçüm yapabilen glikoz ölçüm cihazının takıldığını anlatan Halaçoğlu, derneklerinin en önemli özelliklerinden birinin eczacıların eğitim almalarını sağlayarak halk sağlığına daha fazla hizmet etmek olduğunu ifade etti. Halaçoğlu, "Etkinlikle asıl amacımız bu sensörleri SGK geri ödeme sistemine dahil olması için farkındalık oluşturmaktır. Derneğimiz ve çeşitli dernekler ve özellikle Diyabetli Çocuklar Vakfı bu konuda öncüdür" dedi. Derneğin 4 üyesi ile Bursa, Gaziantep ve Hatay'dan doktor, diyetisyen ve hemşirenin de gönüllü olarak etkinliğe katık verdiğini anlatan Halaçoğlu, çocuklara sürekli glikoz izleme sensörleri takılmadan önce aileler ve çocuklara eğitim verdiklerini de ifade etti. 

Halaçoğlu: Projeyi genişletmek istiyoruz
Projeyi genişletmek, bütçeyi ve ulaşabildikleri çocuk sayısını arttırmayı istediklerini belirten Halaçoğlu, "Çocuklara sensörlerini takarak hayatlarında en azından 2 ile 4 ay arasında bir konforu yaşamalarını sağlamak istiyoruz. Çünkü bu sensörler kalıcı değil. 4 ayda bir değişmesi gerekiyor. Bu da ailelere ciddi bir maliyete neden oluyor. Bu nedenle de önceliğimiz SGK'nın ödeme sisteminin bu cihazları ödeme kapsamına alınmasını sağlamak. Hatay'da hastane kayıtlarından bize ulaşan tip 1 diyabet hastası 300 çocuk bulunuyor. Ancak biz 275 bin liralık bütçe ile 45 çocuğa sensorlu temininde bulunabildik. Bu projemizin ilk ayağı. Daha sonra tekrar 2-3 ayda bir bu projeyi işleterek devam etmek istiyoruz. Etkinlikle amacımız denizde bir kum tanesi olabilmek, denizleri aşmak" değerlendirmesinde bulundu. Halaçoğlu, etkinlik için pilot bölge olarak Hatay'ı seçtiklerini söyledi.

Sensör günde 288 kez ölçüm yapılabiliyor 


Kendisinin de 30 yıldır diabet hastası olduğunu ifade eden Etkin Eczacılık Derneği YK üyesi Duygu Uludağ Cin de cihaza ulaşımın zor olduğu deprem bölgelerinde ücretsiz glikoz ölçüm cihazı dağıtımı yaptıklarını ifade etti. Tip 1 diyabette takibin hayati derecede önemli olduğunu ifade eden Cin, çocuklarda koldan takılan sensörlerin günde 288 kez ölçüm yapılabildiğini, ani yükselme önlediğini ve dalgalanmaların takibinin izlenebildiğini, sensörle hastalığa bağlı oluşacak kombinasyonların da önüne geçildiğini belirtti. Cin, Sensörün günde 288 kez ölçüm yapılabildiği ve kan şekerindeki dalgalanmaları takip edilebildiği için, cihazla diyabetli çocukların parmaktan kan alarak ölçüm yapmak zorunda kalmadığını da söyledi.

Cin: Sensörün çocuklara aylık maliyeti 4 bin lira
CGM sensörlerinin SGK geri ödeme sistemine alınması için Hükümete, Sağlık Bakanlığına, muhalefetteki partilere seslendiklerini anlatan Etkin Eczacılık Derneği YK üyesi Cin, gazetemize yaptığı değerlendirmesini söyle sürdürdü: "Hastalık, böbrek yetersizliği, gözlerde bozukluk gibi ve çok komplikasyona yol açabiliyor. O yüzden bu sensörler şu anda burada bulunan çocuklar için çok önemli. Hayatlarının normal şartlarda sürdürmeleri için elzem. SGK, ölçüm cihazlarını geri ödeme kapsamına almadığı için Etkin Eczacılık Derneği olarak, çocuklar adına üyelerimizden para topladık ama sadece 2 aylık sensör desteği yapabiliyoruz. Bunun devamının da devlet yetkililerinin ödemesi için çağrıda bulunuyoruz. Çünkü bunların çocuğa, aileye aylık maliyeti ortalama 4.000 lira. Ülkede 30 bin tip 1 diyabetli çocuk olduğunu ve bunun oluşturacak komplikasyonlarını önlediğini de düşünürsek, ölçüm cihazı SGK geri ödeme listesine alınırsa aslında devlet için çok daha az bir maliyet harcanacaktır. Diyabetli çocuklar için gerçekten sensörler çok önemli ve geri ödeme kapsamına alınmalı. Sağlık Bakanlığının bunlara veya komplikasyonlara bağlı diğer hastalarının tedavisine harcadığı bütçe aslında bundan daha ucuza gelmez. Çünkü sensör o komplikasyonları önleyeceği için, yoğun bakımlara yatmaları da önleyecektir ve sensörü geri ödeme listesine almak bakanlığa çok daha ucuza gelecektir."

Dernek, sensörün geri ödeme sistemine alınmasına destek istiyor 


Sürekli glikoz izleme (CGM) sensörlerinin diyabet komplikasyonlarını önlemede kritik rolü olduğunu ve  kan şekeri yönetiminin çocuklar için korku ve acı içinde olmaması gerektiğini de hatırlatan Etkin Eczacılık Derneği, sensörün SGK'nın geri ödeme sistemine alınmasına destek istiyor. CGM sensörleri, geleneksel parmak delme testlerine alternatif olarak, deri altına yerleştiriliyor. Bu yolla glikoz seviyesini sürekli olarak izlenerek aileleri hipoglisemi veya hiperglisemi risklerine karşı uyardığı ve uzun vadeli diyabetle ilişkili komplikasyon riskini azalttığını ifade eden Etkin Eczacılık Derneği YK üyesi Cin, "Çocukların korkmadığı, ebeveynlerin çocuklarının güvende olduğunu bilerek huzur içinde uyuduğu bir dünya hayal edin. CGM sensörlerinin yaygınlaşmasıyla hayal ettiğimiz dünya bu. Ancak, temel bir cankurtaran halatı olan sensörlerin maliyeti sigorta tarafından karşılanmadığı için birçok ailenin bu gönül rahatlığından mahrum kaldığı acı gerçek olmaya devam ediyor. Kan şekeri düşüklüğü korkusuyla geceden korkanların, Tip 1 diyabet ile birlikte yaşayan çocukların yanında olan Etkin Eczacılık Derneği, sadece destek vermekle kalmıyor, aktif olarak politika değişikliği çağrısı da yapıyor. Sağlık sisteminin CGM sensörlerini sigorta geri ödemesi kapsamına dahil ederek diyabet bakımındaki gelişmeleri yansıtmasının zamanının geldi. Bu adım ile diyabet yönetiminde önemli bir ilerleme de kaydedileceğine inanıyoruz. Derneğimiz, yerel yardım faaliyetleriyle iş birliği yaparak kaynaklarını ve platformunu Tip 1 diyabetli çocukların haklarını savunmaya ayırıyor. Hiçbir çocuk acı ve sağlık arasında seçim yapmak zorunda kalmamalı. Toplum olarak bunu değiştirme gücümüz var. Sürekli glikoz takibini herkes için erişilebilir hale getirelim ve her çocuğa daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam sürme şansı verelim" değerlendirmesini yaptı.
Duygu Uludağ Cin, "Etkin Eczacılık Derneğinin Tip 1 Diyabet Sensör Kampanyası, teknolojik katılım çağrısından çok daha fazlasıdır. Tip-1 diyabetli çocuklar için şefkat, anlayış ve daha sağlıklı bir geleceğe yönelik bir harekettir. Tip-1 diyabetli hiçbir çocuğun sağlık sistemimizde geride kalmaması için hayat kurtaran ve geleceği güvence altına alan değişimi gerçekleştirebiliriz" görüşünü kaydetti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19