DNA kalıntıları uluslararası dergide

Hatay´dan akademisyenin de yer aldığı arkeolojik kazılarda bulunan iskelet DNA´larında yapılan çalışma, tıp dergileri arasında yer alan Cell´de yayımlandı.

GÜNCEL 22.06.2020 15:36:02 0
DNA kalıntıları uluslararası dergide

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akar´ın da arasında bulunduğu bilim insanlarının ortaklaşa yaptığı bir araştırmanın sonuçları, Cell dergisinde yayımlandı. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika´daki araştırma enstitüleri ve üniversitelerin işbirliğinde gerçekleşen çalışmanın çoğunluğunun Aççana Höyügü ile Anadolu, Doğu Akdeniz ve Kafkaslardaki çeşitli yerleşim yerlerinde açığa çıkarılan yaklaşık 3.500 yıllık insan iskeleti DNA´larında gerçekleştirilen genom çalışmasında, günümüzden 4.200 yıl önce iklim dengesizlikleri nedeniyle yaşanan felaketler ve sonrasında yaşanan göçlere bağlı gen hareketliliğinin izleri konusunda çok önemli bulgular ortaya koyduğu belirtildi.

MKÜ´den yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi: 'Çalışmanın en ilgi uyandıran bulgularından biri, Aççana Höyük´te bir kuyunun dibinde bulunan ve yaklaşık M.Ö. 1550´lere tarihlenen bir kadın iskeleti genetik profilinin, Orta Asya´daki Tunç Çağı popülasyonlarıyla benzerlik göstermesinin ortaya çıkarılması oldu. Bu sonuç, Tunç Çağı´nda ticaret, göç ve siyasi antlaşmalar kapsamındaki evlilikler gibi bağlamlarda insan hareketliliğinin tahmin edilenden çok daha geniş bir coğrafyaya yayıldığına işaret ettiği ortaya konuldu. 2003 yılından bu yana Açcana Höyükte Prof. Dr. K. Aslıhan Yener başkanlığında devam eden çalışmalar 2020 yılı itibariyle üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Akar´ın kazı başkanlığı altında üniversitemiz bünyesinde sürdürülüyor. Bu kapsamda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ortaklığıyla TÜBİTAK´a önerilen ´Holosen Boyunca Yaşanan İklim Değişikliklerinin Amik Ovası´ndaki Jeolojik ve Arkeolojik İzleri´ başlıklı proje TÜBİTAK tarafından yüksek puanla desteklenmeye uygun bulundu. Bu proje ile Amik Ovası´nda insanlık tarihinin son 10 bin yılı içerisinde yaşanan iklim değişikliklerinin sosyal ve siyasal düzlemdeki etkilerinin araştırılarak kuraklık gibi doğal afetlerin geçmiş topluluklar üzerindeki yansımalarının açığa çıkarılması hedefleniyor.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23