Doç. Dr. Yılmazer: Gut tedavi edilebilir bir hastalık

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılmazer, gut hastalığının, uzun vadede eklem hasarına da neden olabileceği uyarında bulundu.

SAĞLIK 9.08.2023 09:53:00 0
Doç. Dr. Yılmazer: Gut tedavi edilebilir bir hastalık

İskenderun Gelişim Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılmazer, eklemlerde şiddetli ağrı, şişkinlik ve kızarıklığa neden olan gut hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gut hastalığının, vücutta ürik asit seviyelerinin yükselmesinden kaynaklandığını ifade eden Doç. Dr. Barış Yılmazer, “Gut; eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı ile seyredebilen ve sık görülen bir romatolojik hastalıktır. Genellikle ani gelişen eklem yakınmaları ataklar halinde seyreder” dedi.

Ayak başparmak ekleminin en sık tutulan eklem olduğunu, ayak sırtı, ayak bileği ve diz eklemlerinde de ağrı, şişlik, hassasiyet ile kendini gösteren iltihabi tutulum görülebileceğini kaydeden Yılmazer, gut hastalığında ani başlangıçlı atak genellikle gece başlayabileceğini ve ağrı birkaç saatte oldukça şiddetli bir hal alabileceğini hatırlattı. erken tanı konulmaması ve uygun tedavi uygulanmamasının ise gut hastalığına bağlı eklem atak sıklığını arttırabileceğini, atak süresinin uzamaya başlayabileceğini de aktaran Yılmazer, şu bilgileri paylaştı:

“Gut hastalığında çoğunlukla kan ürik asit düzeyi artış gösterir. Yalnız gut tanısı için kandaki ürik asit düzeyine bakmak yeterli değildir. Çünkü birçok insanda farklı nedenlerden dolayı kan ürik asit düzeylerinde artış olabilir ve bu durum her zaman gut hastalığına neden olmaz. Gut hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gut hastalarında, alkolden kaçınmak, kilo kontrolü, kırmızı et ve deniz ürünlerini az tüketmek, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme şekli normal kan ürik asit düzeyinin sağlanması açısından önerilmekte ve bu durum gut eklem atağı oluşma riskini azaltabilmektedir. Gut hastalığı, uzun vadede eklem hasarına da neden olabilmektedir. Bu nedenle erken ve doğru tanı konulması, uygun tedavi edilmesi son derece önemlidir. Hastalara, atak tedavisi sonrası atağın tekrarını önlemek amaçlı bir süre daha tedavi verilebilmektedir. Gut hastalığı, tanı ve tedavisi için bir romatoloji uzmanına başvurulması uygun olacaktır.”


Anahtar Kelimeler: . . Yılmazer: tedavi edilebilir hastalık

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19