DOĞAKA toplantısı yapıldı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı´nın yönetim kurulu toplantısı, Hatay Valisi Rahmi Doğan´ın başkanlığında yapıldı.

GÜNCEL 15.06.2022 16:45:49 0
DOĞAKA toplantısı yapıldı

Antakya/SES

 Kahramanmaraş Kuyumcu Kent İhtisas Küçük Sanayi Sitesi´nde , Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun´un ev sahipliğindeki toplantıya Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekirlioğlu ile Antakya, Kahramanmaraş ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odasının başkanları da katıldı.
Toplantının açılışında konuşan DOĞAKA Başkanı Doğan, bu yılki çalışma programı hakkında bilgi verdi, geçtiğimiz dönemlerde başlatılan turizm altyapısının iyileştirilmesi ve gıda sanayisinin geliştirilmesine yönelik programlarda başarılı projeler ile sözleşme imzalama sürecinin tamamlandığını projelerin uygulanmasına başlanıldığını belirtti. Doğan, 'Turizm altyapısının geliştirilmesi programında bölgede toplam 15 milyon TL bedelli 8 proje yürütülecek. Bu projelere ajansın desteği 10 milyon TL olacak. Osmaniye´de uygulanan gıda sanayisinin geliştirilmesine yönelik programda ise toplam yatırım tutarı 11 milyon 773 Bin TL olan 8 adet projeye, ajans tarafından faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır. Ajansın kaynakları ile yürütülen bu programlar dışında, diğer ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından bölgeye yatırım kazandırılması amacıyla proje başvuruları yapılmaktadır. Avrupa Birliği tarafından yürütülen FRIT Programı kapsamında, Hatay´ın dahil olduğu teklif çağrısına yapılan iki başvuru uygun bulunmuştur. Deri sektörüne yönelik Kireçlik Yarma Ortak Kullanım Tesisi ile mobilya sektörüne yönelik ortak üretim ve eğitim tesisine ilave makine ve ekipman alımının gerçekleştirileceği projelerin toplam tutarı 500 bin Euro´dur. Hatay´ın dahil olduğu Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı´na 21 milyon TL, Kahramanmaraş´ın dahil olduğu Üreten Şehirler Programı´na 147 milyon TL, üç ilin de dahil olduğu Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı´na 26 milyon TL olmak üzere toplam 194 milyon TL tutarında 22 adet proje teklifi gönderilmiştir. Programlarda değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.

'Bölge planı hazırlıkları başlatıldı'
DOĞAKA yönetimi gündemindeki maddeleri görüşürken, başkanı Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: '2024-2028 yılları arasını kapsayacak Ulusal Kalkınma Planı hazırlıkları ile uyumlu olarak aynı dönemi kapsayacak şekilde yeni Bölge Planı hazırlıkları başlatılmıştır. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde sosyo-ekonomik kalkınmaya yönelik tüm konuların ele alınacağı bu süreç sonunda hazırlanacak Bölge Planı, Cumhurbaşkanı onayı ile uygulanacaktır. Bölgesel kalkınmada birçok program ve projenin hayata geçmesine vesile olacak bu çalışmanın, bölgemizde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımı ile hazırlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Kalkınma Ajansları tarafından 2022 ve 2023 yılları teması olarak belirlenen ´genç istihdamı´ çalışmaları kapsamında, 34 yaş altı gençlerin kendi işlerinde istihdam edilmelerine destek vermek amacıyla ´Girişimci Geliştirme Merkezi Programı´ başlatılmıştır. Haziran ayı sonuna kadar iş fikirlerinin alınacağı bu program ile kendi işini kurmak isteyen gençlerimize hem danışmanlık ve mentörlük desteği verilecek hem de sermaye sahiplerinden oluşan platformlarda bu fikirlerini ortaklığa açabilme imkanı sağlanacaktır. Bölgenin yatırım ortamının tanıtımına yönelik faaliyetler kapsamında ise 11-12 Haziran tarihlerinde Gaziantep´te yapılan MÜSİAD 2.Türk-Arap İş Zirvesi´ne katılım sağlanmıştır. Ülkemiz ve Orta Doğu ülkelerinden çok sayıda bürokrat ve iş insanının katıldığı programda Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye´deki iş ve yatırım fırsatlarına yönelik sunum gerçekleştirilmiştir. Özet olarak ifade edilen bu faaliyetlerin yanı sıra mevcut programlar kapsamındaki projelerin izleme ve değerlendirme çalışmaları ve yatırım destek çalışmalarına devam edilmektedir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19