Dondurma çubuğu ´sanat´ oldu

Sıcak zamanların serinleten lezzeti dondurmayı yedikten sonra gereksiz diye çöplere attığımız çubukları toplayıp sanata dönüştüren Suriyeli sığınmacı Abdulfatah´ın hikayesi, birçok kişiye örnek olacak türden.

18.05.2017 13:32:21 0
Dondurma çubuğu ´sanat´ oldu

Berkay Arıkan/İskenderun

Suriye´deki savaştan kaçarak Arsuz´un Madenli Mahallesi´ne yerleşen Abdulfatah Sıhhıda (45), sokaktan topladığı dondurma çubukları ve çalıştığı işyeri sahibinin ´işe yaramaz´ diyerek attığı ahşap parçaları ile sanat ürünleri oluşturup satarak, ailesine ek gelir sağlıyor.

Türkiye´ye üç yıl önce geldi
Suriye´nin Halep kentinden üç yıl önce yaşadığı mahalleyi, Suriye askerlerinin kuşatması üzerine eşi ve 5 çocuğuyla terk etmek zorunda kaldığını belirten Sıhhıda, Arsuz´un Madenli Mahallesi´nde çalıştığı atölyede boş zamanını çeşitli ürünler tasarlayarak değerlendirdiğini söyledi.
Çalıştığı iş yerinde, işletme sahibinin ´işe yaramaz´ diyerek attığı ahşap parçalarını müsade isteyip toplayan ev, kamyon, otomobil gibi ürünler tasarlayan Suriyeli sığınmacı Sıhhıda, 'Boş zamanlarımda böyle ürünler tasarlayarak bunları alış-veriş siteleri yoluyla pazarlamaya başladım. Şimdiye kadar sattığım ürün oldu fakat kazancı çok fazla değil. Zihnimde tasarladığım bu ürünleri bir veya iki hafta içinde sanata dönüştürüyorum. Ağırlıklı olarak dondurma çubuklarını kullanıyorum fakat iş yerindeki gereksiz ahşap parçalarını da kullanıyorum' diye konuştu

25 yıllık marangoz ustası
Suriye´de yaşarken yaklaşık 25 yıldan beri marangozculukla uğraştığını anlatan Sıhhıda, şunları söyledi: 'Bir gün Halep´teki evimizdeyken bomba sesleriyle güne uyandık. Evden dışarı çıktığımızda karşımıza Suriye askerleri çıktı ve bizleri bulunduğumuz yerden zorla kovdu. Yanımıza sadece bir takım değerli eşya ve nakit para ile Türkiye´ye girdik.' Ailesiyle Türkiye´ye sığındıktan sonrada mesleğini devam ettirmek istediğini ifade eden Sıhhıda, Türkiye´de de marangoz atölyesine girip, çalışamaya başladığını ifade ettiği açıklamasında şunları söyledi: 'Çöpe gidecek olan ufak parçaları alıp öğle arasında yada tatil günlerimde tasarımlar yapmaya başladım. Daha sonra yapmaya başladığım tasarımları eve götürdüğümde eşim ve çocuklarım çok beğendi. Büyük oğlum bunların internet üzerinden satılabileceğini söyledi. Ardından yaptığım ürünleri bu sitelere yükleyerek satış yapmaya başladık. Bu ürünleri 100 ila 300 TL arasında bir fiyatla satıyorum. Başta yaşadığı çevredeki komşular olmak üzere bir çok kişiye satış gerçekleştirdik, bazısını da hediye ettim.'

'Hayalimdeki evleri tasarlıyorum'
Başladığı marangoz işletmesinde kendisine ilk önce nadir işleri verdiklerini, şimdi ise her işi yapabildiğini belirten Sıhhıda, 'Tasarladığım evler genelde hayalimdeki ürünlerden oluşuyor. Bunları ışıklarla da destekleyip geceleri lamba olarak da kullanılabiliyor. Birgün inşallah yaptığım bu minyatür evler gibi kendi memleketimizde de evlere sahip oluruz, ailemle birlikte mutlu bir şekilde yaşayabiliriz. Önümüzdeki günlerde İstanbul Boğaziçi Köprüsünü tasarlamayı düşünüyorum. Umarım herşey istediğim gibi gider. Halkımız tasarladığım bu ürünleri satın almak isterlerse Madenli Mahallesi Atatürk Caddesi´nde bulunan marangoz işletmesinde benimle irtibata girebilirler' dedi.


Anahtar Kelimeler: Dondurma çubuğu sanat oldu

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00