Dörtyol, tarih ve narenciye kenti

Milli Mücadelede ilk kurşunun atıldığı 19 Aralık 1918´in 99. yılı kapsamında düzenlenen ´İlk Kurşun 4. Dörtyol Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali´ sona erdi. Festivalde panel, sergi ve açık hava konseri de yapıldı.

GÜNCEL 28.12.2017 09:01:51 0
Dörtyol, tarih ve narenciye kenti

Dörtyol Belediyesi Festival Alanında yapılan ve beş gün süren İlk Kurşun 4. Dörtyol Kültür Sanat ve Turunçgil Festivalinde sanatçılar Gökçe, Çağatay Akman, Ahmet Şafak, Kolpa, İsmail Altunsaray, Zafer İşleyen ve Emre Aydın da sahne aldı. Yerel ve bölgesel etkinlik kapsamında Şanlıurfa sıra gecesi düzenlendi, Dörtyol Belediyesi ve Hatay Musiki Cemiyeti, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent müzikleri, Dörtyol Ülkü Ocakları İlyas Öztürk, Rest Grubu da sahne aldı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanları, Hatay milletvekilleri, siyasi parti ve demokratik kitle kuruluşlarının temsilcileri, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, narenciye üreticileri, muhtarların da katıldığı etkinlikler törenle gerçekleştirildi. Festival alanına kurulan stantlarda kent esnafı hem ürünlerini tanıttı ve satışa da sundu.
Etkinliklerde konuşan Dörtyol Belediye Başkanı Toksoy, milli mücadelede ´ilk kurşun´un 99. yıl önce Dörtyol´da atıldığını anımsattı ve Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra 11 Aralık 1918´de işgal edilen Dörtyol´da milli mücadelenin baladığını ve ilk kurşunun 19 Aralık 1918´de Karakese mahallesinde Özerlili Kara Mehmet tarafından atıldığını anımsattı. Toksoy, 'Bu olaydan birkaç gün sonra Kara Hasan Paşa tarafından milli mücadelenin ilk Kuvvayı Milliye teşkilatı Dörtyol´da kuruldu. Vatan; kimi zaman canımıza can katan, kimi zamansa; uğruna can verdiğimiz topraktır. Sizler cennet mekânlarınızda rahat uyuyun. Türk milleti adına söz veriyoruz; ki bizlere emanet ettiğiniz, vatan toprakları, sizlerden aldığımız ilhamla sonsuza kadar var olacaktır. Bin yıllık kardeşliğimiz yaşanacak ve yaşatılacaktır' dedi.
Dörtyol´un ve bölgesinin narenciye üretiminde Türkiye´de önemli yere sahip olduğunu ifade eden Toksoy, 'Dörtyol, tarihi zenginliğinin yanı sıra c vitaminin deposu bir ilçe. Türkiye´nin yüzde18 narenciye üretimine katkı sağlıyor. Temennimiz narenciye pazarında daha fazla söz sahibi olmasıdır” dedi.
Festivalide sahne Zafer İşleyen ve Emre Aydın´ın konseri ise yağmura rağmen oldukça yoğun katılımla gerçekleştirildi.

İskenderun´da fotoğraf sergisi
İskenderun Sarı Zeybekler Derneği tarafından Belediyesi Sanat Galerisinde açılan “Atatürk ve İlk Kurşun” sergisi de öğrencilerin ziyaret ettiği sergi arasında yer aldı. Ziyaretlte öğrencilere sergi hakkında bilgi veren dernek başkanı Nevzat Kurt, öğrencilere “Atatürk İlke ve İnkılapları” kitabı da hediye etti. Dernek başkan yardımcısı Mehmet Bilen de, “Çocuklarımızın tarih bilincini geliştirmek adına bu tür etkinliklerin düzenlenmesi mutluluk verici. Bu vesile ile Atatürk İlke ve İnkılapları kitabını hediye etme fırsatı da bulduk' açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler: Dörtyol tarih narenciye kenti

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00