Dörtyol ve Erzin´in kurtuluşu

Erzin ve Dörtyol, işgalden kurtuluşlarının 98. yılını kutladı. Erzin önceki gün, Dörtyol´da dün işgalden kurtuluşu kutladı.

GÜNCEL 10.01.2020 10:59:45 0
Dörtyol ve Erzin´in kurtuluşu

İskenderun/SES

Erzin Cumhuriyet Meydanında yapılan törene Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci, Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, HBB Başkanı Lütfi Savaş ile Erzin Belediye Başkanı Ökkes Elmasoğlu, Erzin Cumhuriyet Başsavcısı Aziz Çetinkaya, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin de katıldı. Kaymakamlık, belediye başkanlığı ve siyasi partiler ile kuruluşlar, Atatürk Anıtına çelenk sunup, saygı duruşunda bulunduğu törende konuşan Belediye Başkanı Elmasoğlu, Erzin Ovası´nın birçok medeniyet ve tarihi olaylara sahne olduğunu ifade ederek, “Türkmen boylarının yurt edinmesiyle tarihte yerini alan, İsos antik kenti, su kamerleri, Burnaz antik limanı ile Romalı Çiçero´nun, Venedikli Marko Polo´nun, Mekadonyalı İskender´in, İranlı Dara´nın hatırası taşıyan, yaylaları, şifalı suları, doğası ile kadim bir coğrafyanın en güzel ilçelerindeniz. Bugün, Erzin´in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldik. Erzin, Birinci Dünya Savaşı sonrasında, yurdumuzun diğer birçok bölgesinde olduğu gibi emperyalist güçler tarafından işgal edilmiştir. İşgaller sonrası Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yakılan bağımsızlık ateşi sonrasında vatansever halkımız Kuvayi Milliye etrafında vatan savunması için örgütlenmiş ve bu kapsamda düşmana karşı ilk kurşun Dörtyol´da Karahasan Paşa tarafından atılmıştır. Erzin´de de bu doğrultuda halk örgütlenmiş; Azman Bekir, Dana Boruk, Arık Nuri ve Bebek gibi nice kahramanlarımız bu mücadelede yerlerini almıştır. 1922 yılına kadar devam eden direniş sonrasında imzalanan barış antlaşması kapsamında işgalci kuvvetlerin çekilmek zorunda kalmıştır. 8 Ocak Erzin´in kurtuluş günü olarak tarihe yazılmıştır. Bu bağımsızlığı bizlere armağan eden başta devletimziin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan savunmasında bulunan şehit gazilerimize borçluyuz' dedi.

Kurtuluş gününde kadın kooperatifi açıldı
Erzin´in kurtuluş gününde, kentte Kadın Eli Kooperatifi de açıldı. Kooperatifin açılışına Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci, Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, Adana Milletvekili Metehan Çulhaoğlu, HBB Başkanı Lütfi Savaş, Erzin Belediye Başkanı Ökkes Elmasoğlu ile meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, milli mücadele yıllarında yakılan bağımsızlık ateşinin Dörtyol´da sıkılan ilk kurşunla başladığını ifade ettiği değerlendirmesinde şunlara yer verdi: 'Tarih boyunca esarete boyun eğmeyen, bağımsızlığını ve vatan bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan kahraman ecdadımız, işgal güçlerine ilk kurşunu sıkarak Türk milletine umut olmuştur. Onların yaktığı bağımsızlık ateşi tüm Anadolu´ya yayılmış ve Türk halkına bağımsızlığı müjdelemiştir. Cesaret, inanç ve kararlılıkla Türk milletine umut olan kahraman ecdadımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Her bir karışı şehit kanlarıyla sulanmış vatan toprağımıza dört elle sarılarak onların bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalı ve şanlı bayrağımızın ilelebet dalgalanması için tüm benliğimi ve değerlerimizle birlikte mücadele etmeliyiz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin huzurunda saygıyla eğiliyor, bir ulusu yeniden ayağa kaldıran Erzin ve Dörtyol´un düşman işgalinin kurtuluşlarının 98. yılını kutluyorum.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23