Dörtyol´a yeni hastane ne oldu?

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Dörtyol´da hizmet veren devlet hastanesine ek olarak yapılması planlanan ancak yapılmayan yeni devlet hastanesini soru önergesiyle TBMM´ye taşıdı.

GÜNCEL 14.08.2018 10:57:52 0
Dörtyol´a yeni hastane ne oldu?

Akın Bodur/İskenderun

 Dörtyol Devlet Hastanesine ek olarak tam donanımlı 408 yataklı hastane kurulacağının ifade edildiğini, ancak aradan iki yıl geçmesine karşın herhangi bir ilerleme olmadığını belirten Şahin, yörede yaşayan hastaların mağdur olduğunu ve tedavi için İskenderun, Osmaniye, Antakya, Adana, Mersin´e gitmek zorunda kaldığını ifade etti. AKP´lilerin geçen iki seçimde hastaneyi seçim vaadi olarak dile getirdiğini de belirten milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istediği önergesinde, 'Dörtyol´dae 408 yatak kapasiteli yapılması duyurulan Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi projesi ilk kez Mayıs 2016´da iktidar partisi milletvekilleri tarafından kamuoyuna duyurulmuş ancak Temmuz 2017´de yapılması planlanan ihale, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi sonrası gelinen süreçte bazı aksaklıklar gerekçe gösterilerek ertelendiği basına yansımıştır. Sağlık eski Bakanı Ahmet Demircan, projenin 30 milyon avro tutarında olacağını ve bu maliyetin Türkiye´deki Suriyeli sığınmacılar için Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanan mali imkân kapsamında Fransız Kalkınma Bankası (AFD) aracılığı ile finanse edileceği, proje ihalesinin ise en geç Şubat 2018 en erken Aralık 2017´de yapılacağını kamuoyona duyurmuştu. Geçen iki yıllık süre zarfında Hatay özelinde sürekli seçim vaadi olarak gösterilen yeni hastane yapımıyla ilgili Ocak 2018´de proje temeli atılacağı basına yansımış ancak günümüze kadar bir girişimde bulunulmamıştır. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Hizmet Alımları Planlama Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan söz konusu hastaneye ilişkin tıbbi cihaz, demirbaş ve mefruşat planlamaları ve tedarik tablosu 250 yatak kapasitesine göre planlanmış ve bütçelenmiş gözükmektedir' ifadesine yer verdi.

Bakana hangi soruları yöneltti?
Hatay Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´ya şu soruları yöneltti: 'Hastane yapımının ihale süreci ne durumdadır? İhalenin ne zaman yapılması planlanmaktadır? İlerleme olmamasının gerekçesinde hukuki bir engel var ise söz konusu engel ve gelinen son durum nedir? İhale şartnamesinde iş teslim süresi kaç gün olarak planlanmaktadır? Yeni hastane ne zaman hizmete girecektir? Hatay Dörtyol ve hinterlandından Osmaniye, Hatay Merkez, İskenderun, Antakya, Adana, Mersin bölgelerindeki hastanelere gitmek zorunda kalan hasta sayısı kaçtır? Hastane projesi yapılmış mıdır? Yapıldıysa öngörülen proje maliyeti ne kadardır? Bu maliyett hangi kaynaklardan karşılanacaktır? Daha önce yetkililer tarafından 408 yataklı modern bir hastane inşa edileceğinin açıklanmış olmasına rağmen, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki ´Hatay-Dörtyol Devlet Hastanesi´ olarak yer alan projenin ´250 yataklı´ olarak planlanmasındaki gerekçe nedir? Aradan geçen 2 yılı aşkın zaman içerisinde, artan nüfusa ve sağlık ihtiyacına karşın, yatak sayısının düşürülmesindeki gerekçe nedir? Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Hizmet Alımları Planlama Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan söz konusu hastaneye ilişkin tıbbi cihaz, demirbaş ve mefruşat planlamaları ve tedarik tablosu 250 yatak kapasitesine göre planlanmış ve bütçelenmiş gözükmektedir. Projenin başlamasında yaşanan en az 2 yıllık gecikmeye göre bölgede oluşan nüfus ve sağlık ihtiyacı artışına karşın, resmi sitede duyurusu yapılan demirbaş kalemleri yeterli olacak mıdır? Olmayacaksa demirbaş kalem arttırımı ne oranda olacak ve bütçelendirilecektir? Sağlık Bakanlığı´nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki Yatırımlar bölümündeki bilgilere göre, 2016 yılından bu yana inşaat aşaması yüzde sıfır olarak görülen yerle ilgili olarak, fiziki ve nakdi gerçekleşme oranlarında aradan geçen 2 yıla karşın, bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının gerekçesi nedir? 15 Temmuz hain FETÖ kalkışması sonrası proje ihalesinde bazı aksaklıklar olduğu belirtilmiştir. Bu aksaklıklar nelerdir ve FETÖ bağlantısı nedir?


Anahtar Kelimeler: Suzan Şahin

TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8737,41%-1,03
  • DOLAR

    32,29% 0,53
  • EURO

    35,19% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2243,36% 0,75
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42