Dörtyol’da İlk Kurşun etkinlikleri başladı

8. İlk Kurşun Kültür-Sanat ve Turunçgil Festivali etkinlikleri, Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un atılışının 104. Yılı münasebetiyle İlk Kurşun Korteji ile başlatıldı.

GÜNCEL 17.12.2022 06:27:00 0
Dörtyol’da İlk Kurşun etkinlikleri başladı

Hatay’ın Dörtyol İlçesinde Atatürk Parkı meydanında Cuma günü saat 13.30 ‘da başlayan ve protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı kortej yürüyüşü, Anaokulu öğrencilerinin etkinlikleri ve yöresel oyunların sunumuyla sona erdi.

Numuneevler Mahallesi'ndeki pazar yerindeki fuar alanına ulaşan kortej heyeti 4 gün sürecek festivalin açılış kurdelesini kesti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmaları narenciye ödülleri ve standların gezilmesi ile devam etti.

Hedef Dörtyol mandalinası adıyla pazarlamak

Festival açılışında ilk konuşmayı yapan Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Atatürk’ün ‘örgütlenmemiş toplumlar kalkınamaz’ sözünü hatırlatarak kurtuluş mücadelesinde atılan ilk kurşunu ‘özgürlük kurşunu olarak adlandırdı. Seçer, kalkınmanın ve müreffeh yaşamanın lokomotifini ise demokrasinin oluşturduğunu vurguladı. Bölgede narenciye sektörünün önemli yerine de dikkat çeken Seçer, bu sektörün ekonomik ve sosyal etkinlere sahip olduğunu kaydetti. Dörtyol mandalinası olan Satsuma türünün coğrafi işareti ve marka tescilini aldıklarını hatırlatan Seçer, kent sınırları içinde yaklaşık 300 bin dönüm narenciye bahçesinin bulunduğunu ve narenciyenin işlevselliği çok yüksek bir alan olduğunu belirtti. Satsuma mandalinasını Dörtyol Mandalinası olarak pazara sunmak isteriklerini de sözlerine ekleyen Seçer, “Ülkemizde ve dünyada bu isimle pazara sunarak tanıtılmasını istiyoruz. Çünkü, bu coğrafi işaretiyle pazarlayabilirsek, şimdiki değerinden yüzde 30-40 daha yüksek değer arzedecektir. Bu yönüyle de ilçemizde her kademedekilere görev düşmektedir” diye konuştu.

Keskin: Emanete sonuna kadar sahip çıkacağız

Festival ile narenciyenin atası Dörtyol’un portakalını, narenciyesini unutturmamayı amaçladıklarını aktaran Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, “İşgal kuvvetlerine karşı bağımsızlığını önde tutup boyun eğmeyen atalarımızın direnişleriyle milli mücadelenin ilk kurşununu atarak Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar mücadele eden Atatürk ve silah arkadaşlarının bu emanetlerine sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. Keskin, festivalin 2012 yılında başlattıklarını, bundan sonraki yönetimlerin de sürdürmelerini istedi.

Kaymakam Ergün: Festival Dörtyol’a yakışıyor

Dörtyol Kaymakamı Aydın Ergün, Dörtyol’un simgeleyen şeylerin başında vatanseverlik, kahramanlık duygusu, hissi, adanmışlığı ve gerçekleştirilmişliğinin geldiğini belirtti. Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretinin de burada verildiğini ifade eden Kaymakam Ergün, ilk kurşunun atıldığı gün adına başlatılan festivalin yine bölgenin önemli üretim kollarından narenciye ile birleştirilmiş olmasına ve Dörtyol mandalinasının önemine işaret etti. Şair ve edebiyatçılarıyla da Dörtyol’un verimli ortamına dikkat çeken Kaymakam ergün, “Kültür, sanat ve narenciyeyi kapsayan ve Türkiye’nin kurtuluş savaşında işaret fişeğinin atıldığı 19 Aralık’la entegre olan 4 günlük bir festival Dörtyol’a yakışıyor. Atatürk’ün kızkardeşi ve arkadaşlarının uzun yıllar Dörtyol’da yaşadığına dikkat çekerek ilk kurşunun burada atılmasının kritik önemini işleyen çalışmaların da etkinlik kapsamına alınmasını öneren Kaymakam Ergün, Dörtyol mandalinasının fideden dikimine pazarlanmasına kadar süreçlerin bilimsel çalışma sonuçlarının da bu festival etkinlikleri ile birleştirilmesini istedi.

Festivalin açılışında narenciye yarışmasında mandalina, portakal ve altıntopta dereceye girenlere ödülleri verildi.

Festivalin ilk gününde şef Damla Kabal yönetimindeki Dörtyol Musiki Cemiyeti konserinin ardından Atiye, sahne aldı. Festivalin ikinci gününde ise İlyas Öztürk ile Tuğçe Kandemir sahne alacak.

Etkinlikler yemek yarışması ile başladı

8. İlk Kurşun Kültür-Sanat ve Turunçgil Festivali etkinlikleri kapsamında Ödüllü Yemek Yarışması’nda katılımcılar kentin yöresel yemekleri toga, ekşili çorba ile ıspanaklı kömbe kategorilerinde ter döktü. Yemeklerin lezzeti, görünümü ve kıvamı ile sunumlarının ele alındığı değerlendirmelerin ardından birinci olan yarışmacılara 14 parça eletkrikli set, imincilere buharlı ütü, üçüncülere şarjlı süpürge ile tüm katılımcılara günün anısına katılım belgesi verildi.

Yemek yarışmasının toga kategorisinde birinci Ruhan Vural, ikinci Zeynep Arıcan, üçüncü Dilek Çıplak, ekşili çorba kategorisinde birinci Sermin Göksu, ikinci Deniz Özer, üçüncü Fatma Şahiner, ıspanaklı kömbe kategorisinde birinci Rukiye Ceylan, ikinci Figen Ceylan, üçüncü Hanife Kaynar oldu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19