'Döviz düştü fiyatlar niye inmiyor?'

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye´nin enerjide giderek artan dışa bağımlılığı nedeniyle elektrik ve doğalgaza enflasyonun üzerinde yapılan zammın yanlış olduğunu söyledi.

SİYASET 15.12.2018 10:39:17 0

Meclis Genel Kurulunda, 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine konuşan Hatay Milletvekili Güzelmansur, ülkenin enerjide dışa bağımlılığına ilişkin çarpıcı rakamlar verdi ve şunları söyledi: “2000 yılında yüzde 67 olan enerjide dışa bağımlılık 2016´da yüzde 74´e çıktı. Türkiye´nin enerji ithalatının toplamı 40 milyar dolara yaklaştı. Doğalgazda dışa bağımlılık yüzde 99, petrolde ise yüzde 92 dolaylarındadır. Enerjide bu denli yüksek dışa bağımlılık, hem cari açığın hem de enflasyonun baş sebeplerindendir. İktidar petrol fiyatlarını düşürüleceğine yönelik sözlerini tutmadı. Bakan, ‘petrol tüketicisi değil, petrol üreticisi olacağız´ dedi, ‘petrol fiyatlarını düşüreceğiz´ diye sözler verdi. Ne oldu bu sözlere? Bugün vatandaşlarımız alım gücüne göre dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor. 2008´de ham petrolün fiyatı 140 dolardı, bugün ham petrol 50 dolara düştü. Bu fırsatı neden değerlendirmediniz, bunu vatandaşa neden yansıtmadınız?'

Elektrik ve doğalgaza enflasyonun üzerinde zam yapıldığını belirten Hatay Milletvekili Güzelmansur, “2018 yılında konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 31, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 41 zam yaptınız. 2018´in başından bugüne kadar konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 18, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 37,7 ve elektrik santrallerinde kullanılan doğal gaza yüzde 50,2 zam yaptınız. Bu zamlarla, dört kişilik bir ailenin, asgari tüketimle elektrik ve doğalgaz faturasının bedeli 273 TL´ye yükseldi” dedi.
Yapılan zamlarla asgari ücretlinin ve asgari ücretten düşük maaş alan emeklinin gelirinin önemli bir kısmının elektrik, doğalgaz faturalarına gittiğini vurgulayan Güzelmansur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakan´a soruyorum; döviz yükseldi, diye yapılan bu zamları, döviz düştükten sonra geri almanız gerekmiyor mu? Krizde zam yapanları, döviz düşünce fiyat indirmeyenleri fırsatçılıkla suçluyorsunuz da elektrik ve doğalgaz zamlarını geri almamak fırsatçılık olmuyor mu? Bu zamları geri alın, vatandaşın kışını kara kışa çevirmeyin. Yanan kaloriferler olsun, petekler olsun; yanan vatandaşın cebi olmasın.'
Akaryakıtta alınan vergilerin yüksek olduğunu da belirten milletvekili Güzelmansur, 'Beş-altı ay eşel mobil sistemiyle gelen zamları ÖTV´den karşıladınız. 8,5 milyar liralık ÖTV feragatımız var diye yapmadığınız reklam kalmadı. Bu ülkenin vatandaşlarının yıllardır benzine, motorine ödediği yüzde 66´lık vergiden, vatandaşın yıllardır cebinden yaptığı feragattan neden bahsetmiyorsunuz? Akaryakıtta ÖTV´yi neden indirmiyorsunuz? Yenilenebilir enerji bakımından Türkiye yüksek potansiyele sahip. Enerji ithalatı Türkiye´nin ne kaderi ne de tek seçeneğidir. Ülkemizin rüzgâr, güneş, biyokütle gibi yenilenebilir enerji potansiyeli yüksektir. Bu potansiyel kullanıldığında sadece enerjide dışa bağımlılık azaltılmış olmuyor. Aynı zamanda çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş oluyor. Yıllık 1.600 saat güneşlenme süresi olan Almanya, günlük elektrik ihtiyacının yüzde 78´ini güneş enerjisiyle karşılıyor. Yıllık 2.737 saat güneşlenme süresi olan Türkiye bunu niye yapamıyor? Bu potansiyeli neden kullanmıyorsunuz? Çareyi neden hâlâ yabancı güdümündeki nükleer santrallerde arıyorsunuz? Yerlilik, millîlik söylemleriniz neden lafta kalıyor” diye konuştu.

 


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62