Down sendromlular için etkinlik

Engelsiz İskenderun Derneği, Dünya Engelliler Günü nedeniyle kentteki Prime Maal´de down sendromlu çocuklara yönelik etkinlik düzenlendi.

5.12.2017 09:48:09 0
Down sendromlular için etkinlik

Down sendromlu çocukların PES 2017 ile gösteri maçı yaptığı etkinliğe İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ve eşi Engelsiz İskenderun Derneği Başkanı Feray Dingil de katıldı. Engelsiz İskenderun Derneği Başkanı Feray Dingil, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak istediklerini belirtip, her sağlıklı bireyin bir engelli adayı olduğunu ifade etti. Etkinlikte down sendromlu çocuklar harmandalı ve kolbastı oynarken, aileleri de onları görüntüledi. Etkinliğe katılan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de, 'Sadece bugün değil her zaman engellilerin yanındayız. Bu çocuklarımızı bir nebzede olsa mutlu edebildiysek ne mutlu bizlere. Unutulmasın ki, sadece aramızda +1 kromozom farkı var. Aynıyız, çünkü bizlerde hepimiz birer engelli adayıyız. Mutluluklarını görmek en büyük mutluluk. Sevinçlerini görüyorsunuz. Sadece sevgi başka hiçbir şeye gerek yok' dedi. Etkinliğe katılan çocuklara hediyeler de verildi.

Dünya Engelliler Günü nedeniyle Dörtyol´da da engellilere yönelik etkinlik düzenlendi. Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği tarafından Dörtyol Öğretmenevi´nde düzenlenen etkinlikte konuşan kaymakam Murat Bulacak, 'Engelliler ve aileleri, devletin rehabilitasyon merkezleri, evde bakım hizmetleri, bakıcı ve engelli maaşları ile bir nebze olsun moral bulmuştur' dedi. Etkinlikte rehabilitasyon merkezleri öğrencileri müzik eşliğinde eğlendi, bir işadamı tarafından verilen iki tekerlekli sandalye de kaymakam Bulacak tarafından sahiplerine teslim edildi.
Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar, İskenderun belediye Başkanı Seyfi Dingil ve AKP İskenderun İlçe Başkan Ayhan Bodur, Dünya Engelliler Günü kapsamında bazı engelli vatandaşaları ziyaret etti. ´Engelli vatandaşların sorunlarına sahip çıkmak, devlet ve toplum olarak en önemli sorumluluklarımızdan biridir´ mesajı verilen ziyarette, engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla; Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık tarihinin “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edildiği anımsatıldı.
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da şu açıklamayı yaptı: “Ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek, bu yönde sağlıklı çalışmalar yaparak ve kalıcı çözümler üreterek bu konuya katkı sunmak toplum olarak hepimizin sorumluluğudur. Toplumsal hayat içerisinde engellilerin hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri, temel bir insan hakkıdır. Engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılık oluşturmakla mümkündür.'
Defne Belediyesi de düzenlediği ´Eğitim, sağlık ve sosyal yaşamda özel bireyler´ konulu panelde farkındalık yaratmaya çalıştı. Akdeniz Defne Evi´ndeki panele konuşmacı olarak Türkiye Otizm Derneği kurucularından Canan Mat, Aile Hekimi Doktor Serdal Kanuncu ve Aile Danışmanı Neslihan Kanuncu Seçkin katıldı. Panelin açılışında konuşan Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, 'En büyük engel; yıllardır toplumda tesis edemediğimiz, ‘özel bireyler´ ile ilgili farkındalığı yaratamamış olmamızdır. Farkında olmamak da engeldir; farkında olmayan insan da engellidir' dedi. Panelde konuşan Dr. Kanuncu ise 'Avrupa ve Türkiye´de insanlar, sağlıklı bir gebelik için gebelik öncesi danışmanlık alarak, çocuklarının engelli doğmamasını, özel birey haline gelmemesini sağlayabiliyor. Gebelik öncesi başlanacak folik asit alımı, çocuk için hayati bir öneme sahiptir. Gebelik süresince yapılacak testler ile bebeğin yaşayabileceği engeller öngörülebilmektedir. Eğitim ve öğrenme ile aşılamayacak hiçbir engel yoktur' dedi. Aile danışmanı Seçkin de, “Özel bireylerin eğitimi ailede başlar. Tanılama süreci de çok önemli. Onların eğitim hayatında sabır gösterilmeli. Eğitim planı aracılığı ile kapasite ve öğrenme hızına göre birey eğitim alır. Kendi kapasitesine göre eğitim alan bireyin kendine güveni gelir; Takdir edilme, işe yarama, cesaret ve sorumluluk gibi sosyal değerleri gelişir' diye konuştu. Türkiye Otizm Derneği kurucularından Mat da, her 58 çocuktan 1´i nin otizmli olduğu ve otizmin, gebelik sırasında belirlenemediğini iuade etti. Otizmli çocukların haftada 40 saat eğitim alması gerektiğini, ancak ülkemizde ayda 10 saat eğitim aldıklarını anlatan Mat, “Türkiye´de 20 milyona yakın engelli ve bunlardan etkilenen aileleri var. Otizm, anne karnında iken belli olmuyor ve 0-3 yaş arasında gelişen çok geniş bir yelpaze. Aileler, ne yazık ki otizmli çocuklarıyla neler yapılacağı hakkında bilgi sahibi değil. Otizmli çocuklarımızı sosyal hayata hazırlayacak bir eğitim sisteminin olmasını istiyoruz' diye konuştu.


"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00