DOWN SENDROMU

Fizyoterapist Fatma Güven, down sendromunu anlattı. Fatma Güven, “Biz bu günü onlarla farklı kıldık. Unutmayın dünya farklılıklarla güzel ve onların sevgisi tüm dünyaya yeter” dedi.

GÜNCEL 21.03.2019 09:35:38 0
DOWN SENDROMU

Bir kromozom anomalisi durumu olarak Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. Fizyoterapist Fatma Güven, down sendromunu anlattı. Fatma Güven, “Biz bu günü onlarla farklı kıldık. Unutmayın dünya farklılıklarla güzel ve onların sevgisi tüm dünyaya yeter” dedi.

Bugün dolayısıyla Fatma Güven´in kaleme aldığı yazısı şöyle:

“Down sendromu, genetik bir farklılık bir kromozom anomalisidir. Normal bir insanda bulunan kromozom sayısı 46 iken down sendromlu bireylerde bu sayı 47´dir. Down sendromu, kromozom hastalıkları içerisinde en fazla görülen sendromdur. Görülme sıklığı 800 ila 1.000 çocukta 1´dir.
En güzel benzerlik onlarda.
Down sendromlu bireylerin kendilerine has belirgin fiziksel özellikleri vardır. Bunlar; ufak yassı kafa, kısa boyun ve geniş ense, yassı burun kemeri, yukarı doğru çekik ve birbirinden ayrık gözler, kısa ve tombul parmaklar ve en önemli olan benzerlik de avuç içerisinde normalden daha derin olan tek çizgidir.
Eşlik eden farklı sorunlar olabilir. Bazı down sendromlu bireylerde sendroma bağlı sağlık problemleri görülebilir. Bunlar; görme ve işitme bozuklukları, doğuştan gelen kalp problemleri, bazı solunum sistemi problemleri ve tiroid problemleri olabilir. Bu gibi sağlık sorunları onları akranlarından fiziksel ve bilişsel olarak geriye atabilir bu yüzden ´erken teşhis` önemlidir
Erken müdahele ve özel eğitim es geçilmemeli
Down sendromlu bireylerde erken eğitimin önemi artık herkes tarafından kabul edilmiş ve gerekliliği kanıtlanmış durumdadır. Öncelikle eğitimin önünü kesebilecek problemler ortadan kadırılmalıdır. Sendroma eşlik eden sağlık problemi varsa önlem alınmalı. Gerekli fizik tedavi seansları onların akranları ile aynı dönemde kaba ve ince motor becerilerini geliştirmelerini sağlar. Aynı zamanda özel eğitim öğretmeni ve çocuk gelişim uzmanı tarafından değerlendirilmeler ve planlamalar yapılmalı. Unutulmalı ilk eğitim ailede başlar ve uzmanlar onların destekçileridir.
En farklı gün
Birleşmiş Milletler 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı ve biz bu günü onlarla farklı kıldık. Unutmayın dünya farklılıklarla güzel ve onların sevgisi tüm dünyaya yeter.”


Anahtar Kelimeler: DOWN SENDROMU

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00