Dudu: NBŞ gıda terörü yaratır

Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, hükümetin 14 şeker fabrikasını özelleştirme kararına itirazda bulunarak, “Piyasayı ele geçirecek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile bunu ihtiva eden ürünler, ülkemizde gıda terörü yaratacak, şeker pancar?

SAĞLIK 14.03.2018 10:41:25 0
Dudu: NBŞ gıda terörü yaratır

Sadet Berkyürek/İskenderun

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, 14 şeker fabrikasının satış kararının Türkiye´de yüzde yüz yerli ve milli olan şeker pancarı üretimini ve bu üretime bağlı sanayiyi ortadan kaldıracağını belirtti. Dudu, kararın emperyalist ülkelerin kartelleri üzerinden piyasayı ele geçirecek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile bunu ihtiva eden ürünlerin, Türkiye´de gıda terörü yaratarak şeker pancarı üretimini yok edeceği uyarısında bulundu.

Nişasta Bazlı Şeker içeren paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların tüketiminin çocuklar başta olmak üzere tüm toplumda obeziteyi arttıracağına yönelik uzman uyarılarını da hatırlatan Milletvekili Dudu, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk´in nişasta bazlı şekerin, diyabet, kalp-damar, böbrek hastalıkları ve kanserle ilişkisi konusundaki değerlendirmelerini hatırlattı. TBMM Başkanlığı´na sunduğu ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından yazılı yanıt isteyen Dudu, soru önergesinde

NBŞ´li ürünleri kantinlerde yasaklar mısınız?
Dudu, Bakan Demircan´a şu soruları yöneltti: “Pancardan üretilmiş şeker yerine NBŞ ihtiva eden paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların (gofret, sakız, soğuk çaylar vb.) okul kantinlerinde satışını yasaklamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği yapmayı düşünür müsünüz? Aşırı tuz tüketiminin azaltılması mücadelesinde yapıldığı gibi Sağlık Bakanlığı olarak; Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği içinde bir kampanya başlatarak; annelerin NBŞ hakkında bilinçlendirilmesini sağar mısınız? NBŞ ihtiva eden ürünlerin reklamlarının azaltılması için girişimlerde bulunur musunuz? Amerika´nın Kaliforniya eyaleti, San Francisco ve Berkeley şehirleri ile Meksika´daki gibi NBŞ ihtiva eden ürünlere ek vergiler koyarak, tüketimini dizginlemeyi ister misiniz?”

 


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00