Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü

Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü, farkındalık amacıyla 12 Haziran´da kutlandı.

GÜNCEL 14.06.2022 14:54:25 0
Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü

 

İskenderun/SES
 1992 yılında Türkiye´nin de dahil olduğu Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Programı (ILO/IPEC) başlatılırken, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü´nün (İLO) 2002 yılında çocukların emeklerinin sömürülmesinin ve çocuk işçiliğinin önüne geçmek amacıyla 12 Haziran gününü Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü olarak ilan etti. İskenderun´da geçici koruma altındaki birçok Suriyeli çocuğun, sokaklarda çöp toplayarak çalışarak ailesinin geçimine katkı sunmaya çalıştığı biliniyor.
Dünyadaki çocuk işçilerin sayılarıyla ilgili son verileri UNICEF ve ILO´nun rapor olarak açıkladığını belirten İnsan hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Ayten Kılınç, 'Raporlara göre dünyada kayıt altına alınmış 160 milyon çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye´de ise resmi olmayan rakamlara göre tahmin edilen 2 milyon emeği sömürülen çocuk bulunmaktadır. TÜİK´İn hazırladığı Çocuk İşgücü Araştırması´na göre ise Türkiye´deki çocuk işçi sayısı 720 bin olarak ifade edilmiştir. Bu sayının istatistiki dağılımı ise; Çalışan çocukların yüzde 4,4´ü 5-11 yaş aralığında; yüzde 15-9´u 12-14 yaş aralığında ve 79.7´si de 15-17 yaş aralığında. Çocuk işçilerin yüzde 70,60´ı erkek. Bir işte çalışan çocukların yüzde 65,7´i ise eğitimden kopmadı ve okula devam etti. En çok çocuk işçi hizmet sektöründe; yüzde 45,5. Tarım sektöründe; yüzde 30,8. Sanayide çalışanlar ise yüzde 23,7 şeklindedir' dedi. 20 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazete ´de yayınlanan Başbakanlık Genelgesiyle 2018 yılının 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edildiğini belirten Kılınç, 'Ancak 4+4+4 eğitim sistemi, çıraklık ve meslek lisesi öğrencilerinin tabi olduğu staj çalışmaları ve bu çalışmaların denetimsizliği, pandemi sonrası ekonomik krizin derinleşmesi, mülteci çocukların kayıt dışı ucuz işçi olarak çalıştırılması Türkiye´de ki çocuk işçiliğin giderek artmasına sebebiyet vermektedir. Çocukların ağır şartlarda sanayilerde, madenlerde, tekstillerde, sokaklarda, turizm sektöründe ve küçük ölçekli işletmelerde çalışmaları çocukların öğrenimlerine, bedensel ve kişisel gelişimlerine zarar vermekle onları eğitim haklarından yoksun bırakmakta ve en önemlisi çocukları istismar etmektedir. Çocuklar yetişkin işsizliği ve ekonomik kriz sebebiyle ev ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda kalmaktadır. 18 yaşından küçük her birey çocuktur. Her ne koşulda olursa olsun çocuk işçiliği yasaktır. Yasal düzenleyiciler ve denetleyicilerin, uluslararası mekanizmaların çocuk işçiliğinin yasaklanması için bir an önce harekete geçmeleri gerekmektedir. Çocuğun üstün yararı gözetilmeli, çocuk işçiliğini önlemek amacıyla yetkili kurum ve kuruluşlar etkin bir politika üretmelidir.' açıklamasını yaptı.
İHD Hatay Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu başkanı Servet Üstün Akbaba da, 'Çocukların çalıştırılmasının önüne geçmek için, yoksulluk içinde yaşayan insanların çoğunun çocuk olduğu ve çocukluktaki yoksulluğun yetişkinlikteki yoksulluğun temel nedenlerinden biri olduğu göz önüne alınarak, çocuk haklarına öncelik tanınmalıdır' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19