Dünya Kalp Günü

Dünya Kalp Günü kutlandı.

GÜNCEL 29.09.2021 18:53:37 0
Dünya Kalp Günü

 

İskenderun/SES
 dünya Kalp Günü, dünyada ve ülkede yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla her yıl 29 Eylül´de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dünya Kalp Gününde kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve küresel etkileri azaltmak için halkın bilinç düzeyini artırmak amaçlandığını ifade eden Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, şu açıklamayı yaptı: 'Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir. KDH, kalp ve dolaşım sisteminin (arterler ve damarlar) herhangi bir hastalığını kapsayan geniş bir terimdir. Koroner damarlarda, kalpten vücuda kan dağıtan ana aort damarlarda ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları denir. Kalp hastalıklarını tetikleyen birçok etken vardır. Özellikle insanların benimsedikleri yaşam tarzı kalp hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarının en az yüzde 80 oranında sigara, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, şişmanlık, hareketsiz yaşantı, diyabet gibi klasik risk faktörlerine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.'
Hambolat, kalp ve damar hastalıklarında en sık rastlanan belirtilerin, ´göğüs ağrısı (Angina Pektoris), nefes darlığı, çarpıntı, bayılma ve tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler (bacak damar tıkanıklığında bacakta ağrı, soğuma, uyuşukluk ve güçsüzlük gibi) olduğunu belirtti. Açıklamada, kalp ve damar hastalarının sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite yapması, alkol ile tütün ve tütün ürünleri kullanmaması, kardiyovasküler riskini öğrenmesi, kilolu veya obez olup olmadığını, kan basıncını, kan şekerini, kalp lipidini öğrenmesi gerektiği de belirtildi.

 

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00