Dünya Sigara Bırakma Günü

9 Şubat, Dünya Sigara Bırakma Günü, farkındalık mesajlarıyla kutlandı.

GÜNCEL 9.02.2021 16:59:01 0
Dünya Sigara Bırakma Günü

İskenderun/SES

 Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, dünyada, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şuba´ın Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlandığını belirtti.
Tütün tüketiminin, dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını anlatan Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat, şu değerlendirmede bulundu: 'Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve içenlerin yüzde 80´i gelişmekte olan ülkelerdedir. Dünyada 5,4 milyon insan yani her 6 saniyede bir kişi tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır. Tütün; her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3´ünün bağımlı hale geldiği ispatlanmış bir gerçektir. Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada ´sigara bırakma poliklinikleri´nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. İlde toplam yedi adet sigara bırakma polikliniği bulunmakta olup, poliklinikler Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol ve Arsuz ilçelerinde faaliyet göstermektedir. Sigara bırakma polikliniklerinden randevu alınarak ya da 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar için hastalarımızdan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz, öncelikli hedefimizdir.'
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara da, sigara ve tütün kullanımının, beyin damar tıkanıklığı, beyin kanaması ve inme riskini arttırdığını belirtti. Sigara ve tütün kullanımının beyinde olumsuz etki yarattığını ifade eden Dr. Kara, 'Yapılan araştırmalarda beyin damar hastalıkları, sigara kullananlarda kullanmayanlara oranla daha fazla görülmektedir. Sigara ve tütün ürünleri içenlerde; damar tıkanıklığına neden olmakta, inme (felç) riski artmakta, beyin kanaması gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Sigarada bulunan kimyasal maddeler haz duygusu meydana getirdiğinden, kişi daha fazla sigaraya yönelmekte ve bağımlı hale gelmektedir. Sigara bağımlılığı ayrıca, algılama ve hafıza problemlerine yol açmaktadır. Aynı şekilde alzheimer hastalığı ve depresyon sebeplerinin başında sigara kullanımı bulunmaktadır' değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22