Düzensiz sanayileşmeye mahalleli tepkisi

Arsuz´un Nardüzü Mahallesindeki yöre sakinleri, konut alanlarına depo, fabrika gibi işyerlerinin kurulmasının başta sağlık olmak üzere birçok sorunu birlikte getirdiğini belirtti, yetkili ve ilgililerin soruna çözüm bulmasını istedi.

HATAY 12.06.2022 11:33:33 0
Düzensiz sanayileşmeye mahalleli tepkisi

Arsuz Kent Konseyi Nardüzü Mahalle Meclisi ve mahalle sakinleri adına açıklama yapan Fırat Çiçek, 'Depolama alanları ve sanayi tesisleri ile yaşam alanlarının, bir arada olması birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir' açıklamasını yaparken, Nardüzü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şanlı da çevreye ve mahalle halkına zarar vermeye meyilli olan tüm iş yerleri periyodik olarak denetlenmesini ve denetlemeye ilişkin tutulan tutanak ve raporların birer nüshası mahalle muhtarlığı ile Nardüzü Mahalle Meclisi Başkanlığına verilmesini istedi. Bir yöre sakini de mahallede konut alanlarının yanırda bulunan açık demir tozu deposunun rüzgarda yöre sakinlerinin demir tozu solumasına yol açtığını savundu.

Akın Bodur/İskenderun

Arsuz´un Nardüzü Mahallesi sakinleri, mahallelerinde imar planında konut+ticari alarak görülen bölgelere gelişi güzel ve düzensiz şekilde yapılan depolama alanları ve ticari alanların sıkıntı yarattığı belirterek, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Arsuz Belediyesi ile diğer ilgilileri sorunu çözmeye davet etti. Basın açıklamasına Nardüzü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şanlı ile Arsuz belediye Meclisi Üyeleri Yusuf Yüksel ve Sadet Berkyürek ve mahalle sakinleri de katıldı.

Arsuz Kent Konseyi Nardüzü Mahalle Meclisi ve mahalle sakinleri adına açıklama yapan Fırat Çiçek, 'Depolama alanları ve sanayi tesisleri ile yaşam alanlarının, bir arada olması birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir' dedi. Mahalle sakinlerinin de katıldığı alanda yapılan basın toplantısında konuşan Çiçek, geçen hafta Nardüzü Mahallesi´nde bulunan Cansu Antrepo ve çevre işyerlerinde meydana gelen yangının mahallede büyük panik, korku ve üzüntüye sebep olduğunu belirterek, 'Can kaybı ve yaralanma olmaması tek tesellimizdir. Öncelikle Cansu Antrepo ve zarar gören işyeri sahiplerine, çalışanlarına ve yangından etkilenen tüm çevre halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Yangında kaybedilen her şey milli servetimizdir, emeğimizdir. Bir daha yaşanmamasını dileriz' diye konuştu.

'Depo ve fabrikalar yaşam alanının içine girdi'

Fırat Çiçek, Arsuz Kent Konseyi Nardüzü Mahalle Meclisi ve sakinleri adına yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: 'Mahallemizde her geçen gün büyüyen sanayileşme sürecinden rahatsız olduğumuzu birçok ortamda dile getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Kontrolsüzce açılan depolar ve fabrikalar konut ve yaşam alanlarının içine kadar girmiş durumdadır. Depolama alanları ve sanayi tesisleri ile yaşam alanlarının, bir arada olması birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir. İki sene önce yaşanan ve bu son yaşadığımız yangın olayı endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu tekrar göstermiştir. Yaşam alanlarımızda bulunan bu sanayi alanları maalesef yeterli miktarda denetlenmemektedir. Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı özellikte olabilen birçok ürün kontrolsüzce ve iş güvenlik kurallarına uyulmadan bu alanlarda depolanabilmektedir. Herhangi bir yangın durumunda bütün çevreyi ve yaşam alanlarını tehdit etmektedir. Can ve mal kaybı riski yanında havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmektedir. Mevcut durumda; Ruhsat alanı dışında çalışma yapan, iyi depoculuk uygulamalarına aykırı çalışan, iş ve çevre güvenliği önlemlerini almayan, bölgenin imar planına aykırı şekilde yapılanmış ve çevre kirliliğine sebep olan tüm işletmelerin ilgili kurumlarca daha sık ve daha ciddi denetlenip kanun ve yönergelere uygun çalışmalarının sağlanmasını talep ediyoruz. Mahallemizde, her geçen gün gelişi güzel artan ve hatta konut imarlı alanlarda dahi, hızla yapılaşan sanayileşme sürecine tamamen karşı çıkıyoruz. Mahalle sakinlerimizin ve çocuklarımızın ihtiyacı olan yaşam ve oyun alanlarına, parklara, temiz toprak ve temiz havaya daha fazla dokunulmasını istemiyoruz.'

Şanlı: Denetleme raporları muhtarlığa da verilsin

21. yüzyılın son yıllarında yaşanan badireleri atlatmış olsak da kafalarda kalacağını anlatan Nardüzü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şanlı da 'Daha geçen sene firmanın biri mahallede kimyasal madde üretmeye kalkmıştı, duyarlı halkımız sayesinde engelledik' dedi. Konuşmasında ilgililere seslenen muhtar Şanlı, 'Mahallemiz başta olmak üzere ilçede bulunan çevreye ve mahalle halkına zarar vermeye meyilli olan tüm iş yerleri periyodik olarak denetlenmeli. Denetlemeye ilişkin tutulan tutanak ve raporların birer nüshası mahalle muhtarlığına ve Nardüzü Mahalle Meclisi Başkanlığına verilmelidir. Bu şekilde yapılacak işbirliğinin birçok felaketin önüne geçeceği kanaatindeyim' değerlendirmesini yaptı.

'Demir tozu açıkta depolanıyor'

Bir yöre söre sakinli de konut alanlarının içindeki bir depoda açıkta demir tozunun depolandığını ifade ederek, 'Esen hafif bir rüzgarda bu demir tozları havaya karışıyor ve biz de yöre sakinleri olarak bu demir tozlarını nefes yoluyla alıyoruz. Ağır metal olan bu tozlarla ciddi sağlık sorunu yaşıyoruz' diye konuştu.

'Yolun altı bacasız, üstü bacalı sanayi'

Nardüzü mahallesinin bir başka sakini de İskenderun-Arsuz çevre yolunu ifade ederek, 'Yolun altı bacasız sanayi, üstü bacalı sanayi. Yörede düzensiz sanayileşme sürüyor. Depo ve fabrikalar yörede mantar gibi gelişiyor. Kontrolsüz bir şekilde ve her gün bir yapı yapılıyor. Ve biz buranın bir Dilovası, ya da Payas olmasını istemiyoruz. Bu yapılan kontrol altına alınmalı ve denetimleri yapılmalı' değerlendirmesini yaptı. Aynı yurttaş, depolar nedeniyle ana yolların yanı sıra ara yolların bile malzemelere açık depo haline getirildiğini, eşyaların yollara indirilip bırakıldığını, taşıtların da açık otoparkına dönüştürüldüğünü söyledi ve ilgili, yetkililerin çözüm getirmesini istedi.

/resimler/2022-6/12/1741109480728.jpg

/resimler/2022-6/12/1743261346884.jpg


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22