Egemenliğin 100. yılı

Bugün Cumhuriyet´in temel kurumu ve egemenliğin simgesi olan TBMM´nin açılışının 100. yılı ve Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

TÜRKIYE 23.04.2020 06:38:37 0
Egemenliğin 100. yılı

23 Nisan dolayısıyla yayımlanan mesajlarda egemenlik vurgusu yapıldı, egemenliğin özgürlüğün de, adaletin de, eşitliğin de dayanağı olduğu belirtildi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Doğan mesajında şu ifadelere yer verdi: “Milli iradenin temsili Türkiye Büyük Millet Meclisi´mizin açılışının 100. yılını ve ilk Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamanın onurunu ve gururunu yaşamaktayız. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yayılmasını önleme tedbirlerini aldığımız koronavirus salgını sebebiyle bu kutlu günü sizlerle bir arada kutlayamamanın burukluğunu yaşıyoruz.  Savaşın ve salgın hastalıkların olmadığı, çok daha güzel, huzurlu ve neşeli günlerde buluşma temennisi ile başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü, İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını, tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı tebrik ediyor, sizleri sevgiyle kucaklıyor ve gözlerinizden öpüyorum.”

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında şunlara yer verdi: 'TBMM´nin açılışının 100. yıldönümünü gurur ve mutlulukla idrak ediyor, bu müstesna günün coşkusunu hep birlikte gönülden yaşıyoruz. Sevgiye, barışa, dostluğa, kardeşliğe, uygarlığa, çağdaşlığa, bilime ve teknolojiye açılan aydınlık bir kapı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bay- ramı, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklarımıza sevgi ve güveninin en güzel ifadesidir. Bizler de bu ilgi, sevgi ve güven çerçevesinde dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olarak tarihe geçen bu önemli günde, geleceğin teminatı olan ve varlıklarıyla dünyamıza anlam katan tüm dünya çocuklarıyla ulusal egemenlik sevincimizi en kalbi duygularla paylaşıyoruz.”

Savaş: Yarınları birlikte inşa edeceğiz

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Başkan Savaş mesajında şu ifadelere yer verdi: “Evlerimizde kalarak kutlayacağımız bu bayram bir ilk olsa da bizler yarınımızın umudu, geleceğimizin parlayan yıldızı çocuklarımıza yaşanabilir, sağlıklı, huzur dolu bir ülke ve dünya bırakmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Ulu Önder Atatürk, böyle bir günü çocuklara armağan edip dünyada eşi benzeri olmayan bir bayrama çevirerek geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza duyduğu güveni ifade etmiştir. Biz de çocuklarımıza saygı ve güven duyarak, onları severek yarınlarımızı inşa edeceğiz.”

Baro: 23 Nisan´ın felsefesine sahip çıkmalıyız

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, 100 yıl önce, Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atıldığını ve büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün rehberliğinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin açılarak hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun ilân edildiğini kaydetti. Dönmez, şunları ifade etti: “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın felsefesine sahip çıkmak ve yaşatmak zorundayız. Yöneteni ile yönetileniyle bizlere düşen görev budur. Ülkemizin, Cumhuriyetimizin ve Baromuzun temel kuruluş felsefesini oluşturan Ulusal Egemenlik idealini bizlere, geleceğimizi oluşturan çocuklarımıza emanet ve armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ile tüm mücadele arkadaşlarının anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Tokdemir: Kazanmak kadar sürdürebilmek de önemli

Milli egemenliğin kazanılması kadar sürdürülebilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, “100. Yılını kutladığımız 23 Nisan 1920 tarihi, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin kuruluş tarihi değil, aynı zamanda millet egemenliğine dayanan demokrasimizin ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür” dedi. Tokdemir, mesajında sunları dile getirdi: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin kurulduğu bu önemli günü, millet egemenliğini sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacak olan geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza armağan etmiştir. 23 Nisan´ı bayram olarak çocuklarımıza hediye etmesi, onlara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Dünyada çocuklara bayram hediye eden ve bunu uluslararası platformda kutlayan tek Ülke Türkiye´dir.”

Tosyalı: Bu gün özel bir bayram

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, yayımladığı mesajında 23 Nisan 1920´de egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu yeni bir devletin ilk adımını atıldığını belirtti. Tosyalı´nın mesajı şöyle: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizi geleceğimizin teminatı olan çocuklara emanet etmiş ve bu anlamlı günü çok sevdiği çocuklara bayram olarak hediye etmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkumuzu, sevincimizi dünya çocuklarıyla paylaştığımız; dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla bir kez daha yinelediğimiz özel bir bayramdır.”

Sarı: İlk ve tek çocuk bayramı

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, 100. yıldönümü mesajında 23 Nisan´ın ilk ve tek çocuk başramı özelliğine dikkat çekti. Sarı, şunları kaydetti: “Gözlerindeki pırıltıda ülkemizin aydınlık geleceğini gördüğümüz çocuklarımız, küçücük bedenlerinde atan kocaman yürekleriyle bizleri geleceğe taşıyacaklardır. 23 Nisan 1920 ruhu, temsil ettiği bütün değerler ve ifade ettiği anlamlar ile çocuklarımızın sahipliğinde ve şahitliğinde çok değerli bir miras olarak nesilden nesile aktarılacaktır. Bu vesile ile başta ilçemiz çocukları olmak üzere tüm çocuklarımızın ve halkımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nı kutluyor, TBMM´nin açılışının 100. Yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, şükran yad ediyorum” dedi.

Güven: Dayanak ulusal egemenlik

“Özgürlüğün de, adaletin de, eşitliğin de dayanağı ulusal egemenliktir” diyen Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, mesajında şunları ifade etti: “Sevgili çocuklar, Ulusal Egemenliğimizin 100. yılını sağlık dolu bir dünya dileğiyle 23 Nisan´ı sizlere ve dünya barışına adıyoruz. Bu bayram en büyük bayramımızdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun.”

Altan: Sağlığımız için evlerimizdeyiz

Samandağ Belediye Başkanı Bekir Altan ise 23 Nisan mesajında çocuklara seslendi: “Sevgili Çocuklar, Bu 23 Nisan da Meclisimizin 100. yaşını kutluyoruz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tarihi Külliyemizde Çocuk Şenliği yaparak kutlamayı çok arzu ederdim ama salgın hastalık sebebiyle sağlımız için evlerimizdeyiz. İleriki yıllarda şenliklerle kutlayacağımız nice bayramlarda sağlıkla bir arada olmayı diliyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı evde ama hep beraber kutluyoruz.”

Gül: Sizden çok şey bekliyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 100. yılını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlayan Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler, hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.”

Hacıoğlu balkonlara davet etti

Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Türkiye´yi ‘muasır medeniyet seviyesine çocuklarımızın ulaştıracağını ifade ettiği 23 Nisan mesajında, şu görüşleri dile getirdi: “Gazi Meclisimizin de kuruluşunun 100. yılı olması mutluluğumuza ayrı bir tat katmaktadır. Her ne kadar içerisinde bulunduğumuz ve tüm Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüsü illeti nedeniyle bu yıl 23 Nisan sevincini buruk yaşıyor olsak ta bu burukluk coşkumuzu kat ve kat artırmaktadır. Bu coşku ile 23 Nisan günü saat 21:00´da hep birlikte Tüm Türkiye ve Reyhanlı´lı Hemşerilerimizi tek Yürek olarak Evlerimizin balkonundan İstiklal Marşımızı söylemeye davet ediyorum.”

Eryılmaz: Saat 21.00´da birlikte kutlayalım

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın 100. Yılını kutlayacağımız 23 Nisan Perşembe günü sabah saat 09:30´da pencere ve balkonlarda balonlar ve Türk Bayraklarıyla 23 Nisan´ı coşkuyla kutlamaya, akşam saat 21:00´da tüm Türkiye ile birlikte İstiklal Marşını okuyarak 23 Nisan Coşkusuna ortak olmaya ve bu önemli günü hep birlikte kutlamaya davet etti. Koronavirüsü tedbirleri kapsamında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın bu yıl sokaklarda kutlanamayacağını belirten Başkan Eryılmaz, “Koronavirüsü tedbirleri kapsamında 23 Nisan´ı coşkuyla sokaklarda değil; gönüllerimizde ve evlerimizde kutlayacağız. Bütün hemşerilerimizle birlikte balkonlarda İstiklal Marşı´nı büyük bir coşku ve gururla hep beraber söyleyelim ve Milli Egemenliğimizin 100. Yılını bir kez daha hep birlikte kutlayalım” çağrısında bulundu.

Eğitimcilerden kutlama mesajı

Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğulları, zor şartlar altında kurulan TBMM´nin, ‘bu vatanda artık milletin kendi kendini yöneteceğinin, iradesini hiçbir baskıcı güce teslim etmeyeceğinin ilan´ ettiği bugünün Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasını oluşturduğunu vurguladı. Cibaroğulları, “Çeşitli yöntemlerle sönükleştirilmek istenen ancak milletimizin Cumhuriyet sevgisi nedeniyle her şeye rağmen coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Korona kâbusu koşullarında kutlanacaktır.
Her zaman bilimi rehber kılan Atatürk´ün eğitim neferleri olarak, bu salgın kabusuna karşı kutlamaların bilimin verdiği talimatlar çerçevesinde gerçekleştirilmesini önemsiyoruz” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin (TBMM) 100. açılış yıl dönümünü, tüm dünyanın bir salgının kuşatması altında kaldığı önemli ve kritik bir süreçte kutlandığını belirten Memur-Sen Hatay İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, “Bu kritik dönem bağımsızlığın, birliğin, beraberliğin, paylaşmanın ve dayanışmanın ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi. Türk Eğitim-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solğun da 100 yıl önce içinde bulunulan olağanüstü zor şartlara ve kısıtlı imkânlara rağmen zorlu bir sınavın verildiğine işaret ederek, “Gazi Meclis millî aklın Türk Devlet geleneğinde zor durumlarda ne kadar önemli kararlar alabildiğinin ve bunların büyük bir dirayetle uygulanabildiğin de en önemli göstergesi olmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, içte ve dışta bağımsızlık mücadelesini yürütmenin yanında Türk milletinin muasır medeniyet seviyesine ulaşabilmesi yolunda, çıkarılması gereken kanunların hazırlanmasında da çok önemli bir görev üstlenmiştir” ifadesini kullandı.

Yeloğlu: Coşkulu günler yakındır

AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Fiziksel olarak bir araya gelinemese de gönüllerin bir olduğunu belirten Yeloğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs salgını sosyal yaşamı adeta durma noktasına getirdi. Bu sebeple 100. yılını kutladığımız 23 Nisan´da bir araya gelemeyecek olmanın burukluğunu yaşıyoruz. Ancak bu günlerin geçici olduğunu ve önümüzde nice umut dolu bayramların olduğunu unutmamalıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklarımıza armağan ettiği bu anlamlı bayramı hep birlikte, coşkuyla kutlayacağımız güzel günler pek yakındır.”

Mansuroğlu: Vatanın ümidi sizsiniz

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, koronavirüs salgını nedeniyle evlerde yapılacak 23 Nisan kutlamasında demokratik laik Cumhuriyet´ten Atatürk devrimleri ve ilkelerinden ödün verilmeyeceğinin bütün yurda inanç ve kararlılıkla duyurulmasını istedi. Mansuroğlu, yazılı açıklamasında, “Eşsiz lider Mustafa Kemal Atatürk, bu anlamlı günü “vatanın ümidi sizsiniz' dediği gençliği oluşturacak çocuklara armağan etmiş, diğer yönden de bütün ülkeye ve dünyaya Türkiye´de artık egemenliğin, saltanata değil millete ait olduğunu duyurmuştur. Bu nitelikleri nedeni ile de Türkiye´nin İlk Ulusal Bayramı olmuştur. 100 yıl geçtiği halde özel sarayda saltanat sürmek isteyenlere inatla coşkuyla bilinçle kararlılıkla direnen insanlarımızın ve ulusumuzun bu ilk ve anlamlı resmi bayramını kutluyorum” dedi.

VP´den de balkon çağrısı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Hatay´dan Vatan Partisi il başkanı Yunus Özgür Yıldırım, Türkiye Gençlik Birliği Hatay il başkanı Alikan Uçar, Cumhuriyet Kadınlar Derneği Hatay şube başkanı Filiz Akın basın açıklaması yaparak, kutlamaları Hatay´da balkonlara Türk bayrağı asacaklarını ve saat: 21.00.de İstiklal Marşını okuyarak kutlayacaklarını belirttiler. Açıklamalarda herkesin evinde kalmasını ve bayrama balkonlardan katılmasını istediler. Yıldırım, “Bu yıl bayramımızı salgın hastalık yüzünden evlerimizde kutlamalarımızı yapacağız. Yarın yine sokaklarda, meydanlarda kutlamalarımız olacaktır.
Vatan Partisi Hatay il başkanlığı olarak, Hataylı hemşerilerime, partimize bayramı balkonlarımıza bayrak asarak, saat 21.00´de gür sesimizle balkonlarımızda İstiklal Marşımızı söyleyerek, kutlamaya katılmaya çağırıyorum” dedi.

Birim: Gururla kutluyoruz

CHP Hatay İl Gençlik Kolları Başkanı Barış Birim´in de kutlama mesajı şöyle: “Tam Bir asır önce bugün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir´ diyerek yola çıkan ve yenilmez denen düşmanları yenen,cumhuriyetimizin mimarı Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Bir ulusun adeta küllerinden doğarak büyük bir irade ve kararlılıkla kurduğu ve ana amacı Misak-ı Milli´ yi sağlamak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin kuruluşunun 100. yılını onurla gururla ve büyük bir heyecanla kutluyoruz.”


Anahtar Kelimeler: Egemenliğin yılı

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04