Egemenliğin 101. yılı

Atatürk´ün çocuklara armağan ettiği Çocuk Bayramı

GÜNCEL 21.04.2021 17:42:28 0
Egemenliğin 101. yılı


İskenderun/SES

Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin açılışının 101. yılı ve Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yarın törenle kutlanacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Hatay´ın tüm ilçelerinde yapılacak törenlerle kutlanacak. Mustafa Kemal Atatürk´ün çocuklara ´bayram´ olarak armağan ettiği 23 Nisan, dünyanın ilk çocuk bayramı olup, evrensel bir bayram niteliğini taşıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin kurucusu Atatürk´ün, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan, 23 Nisan 1921´de ´milli bayram´ olarak kutlanmaya başladı. 23 Nisan´ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi´nin açılışından bir yıl sonra, 23 Nisan 1921 yılında kabul edildi, 2 Mayıs 1921 de Ceridei Resmiye´de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi. İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.' denilirken, ikinci maddesinde ise 'Tarihi kabulünden muteber olan kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur' ifadesi yer verildi. 1921´de milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan, Atatürk tarafından 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan edildi ve 23 Nisan ilk kez 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı. 23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile 'Ulusal Egemenlik Bayramı' olarak kutlanmaya devam edildi.

İskenderun´daki kutlama, Atatürk Anıtı Alanında yapılacak.
İskenderun´daki kutlama Atatürk Anıtı Alanında yapılacak. Hatay İl Jandarma Komutanlığında görevli kadın astsubaylar da, bugün Defne´deki Döver İlkokulu öğrencilere yönelik 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği düzenleyecek. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, 23 Nisan Cuma günü Antakya´da kutlanacak olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın töreni, saat 09.00´da Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ve saygı duruşu ile başlayacak. Büyükşehir Belediye Bandosunun da katılacağı etkinliğe katılımın, pandemi sebebiyle sınırlı sayıyla yapılacağı belirtildi.
Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, '23 Nisan 1920 tarihinde milletimizin iradesini ve ulusal egemenliğimizi temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin (TBMM) kurulmasıyla Cumhuriyet´imizin temelleri atılmıştır. Bağımsızlık adına ülke tarihinde önemli bir dönüm noktası olan bu gelişme, dünya nezdinde örnek sayılan bir özgürlük ve demokrasi dersidir. Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, TBMM´nin kurulduğu 23 Nisan gününü tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir' değerlendirmesini yaptı. CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar da 23 Nisan´a ilişkin şunları belirtti: 'Millet iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 101. yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nı büyük coşku ve gururla kutluyoruz. 23 Nisan, Dünya´da çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayramdır. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk gelecek nesillere karşı olan sevgi ve güveninin bir göstergesi olarak, onlara demokratik, laik ve çağdaş Cumhuriyete sahip çıkma görevini vermiştir. 23 Nisan aynı zamanda milli birlik ve beraberliğin en güzel örneği olan Kurtuluş Savaşı sonrasında, millet iradesinin vücut bulduğu ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı gündür. O gün millet egemenliğine dayanan bir demokrasi anlayışının temeli atılırken, bizleri geleceğe taşıyacak olan çocuklarımız unutulmamış, onlara karşı olan güvenin bir ifadesi olarak bu bayram armağan edilmiştir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04