´Eğitimcilerin nöbet ücreti arttırılsın´

Hatay Milletvekili Serkan Topal, öğretmenlere nöbetçi oldukları günlerde ek ders ücreti ödenmesi için kanun teklifi verdi.

SİYASET 9.04.2018 10:21:43 0
´Eğitimcilerin nöbet ücreti arttırılsın´

Akın Bodur/İskenderun

Milletvekili Topa, TBMM Başkanlığı´na sunduğu kanun teklifinde “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda her kademede çalışan yönetici ve öğretmenlere haftada en fazla bir gün nöbet görevi verilir. Nöbet görevi verilen yönetici ve öğretmenlere, görevin karşılığı olarak altı saat ders ücreti ödenir” ifadesine yer verdi.

Öğretmenlerin nöbet ücretinin arttırılması ve kalıcılığının sağlanması amacı ile 657 sayılı kanununda değişikliğe gidilmesini gerektiğini belirten Hatay Milletvekili Topal, Devlet Memurları Kanununun 44. maddesine ´ek madde´ eklenmesini istedi. Topal, kanun teklifinde, şunlara yer verdi: 'Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda her kademede çalışan yönetici ve öğretmenlere haftada en fazla bir gün nöbet görevi verilir. Nöbet görevi verilen yönetici ve öğretmenlere, görevin karşılığı olarak altı saat ders ücreti ödenir” ibareler yer aldı. Kanun teklifi gerekçesinde öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara değinen CHP´li Topal şunları söyledi: “Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 44´ünün ikiden fazla kredi kartı var ancak yüzde 24´ü kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor. Öğretmenlerin yüzde 20´si esnafa, yüzde 23´ü ise şahıslara borcu, yüzde 36´sı ise annesinden ve babasından maddi destek alıyor. Yüzde 27´si kirada oturuyor, yüzde 15´i çocuklarının eğitimi için kredi çekti, yüzde 3´ünün maaşında icra var. Araştırmada öğretmenlerin yüzde 60´ının son bir yılda hiç tiyatroya gitmediği görülüyor. Yüzde 68´i otelde tatil yapmamış, yüzde 45´i her ay bir kitap alıyor. Her 5 öğretmenden biri ek iş yapıyor. Yüzde 80´inden fazlası gelir yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşıyor. Yüzde 35´i ise gelecekten hiç ümitli değil, yüzde 75´i görevden alınma korkusu yaşıyor.'
Kanun teklifi gerekçesinde öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı durumu tabloyla anlatan ve devletin eğitim çalışanlarına verilen nöbet ücretinin sürekliliğinin sağlanması ferektiğini ifade eden Topal, “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda müdür yardımcılarına ve öğretmenlere haftada en az bir gün nöbet görevi verilmektedir. Mevcut durumda eğitim çalışanlarına nöbet ücreti, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmesinin İkinci Bölümünde Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme başlığı altında 2019 yılına kadar tanımlanmıştır. Önerilen kanun teklifi ile öğretmenlerin nöbet ücreti arttırılacak ve kalıcılığı sağlanmış olacaktır.” açıklamasını yaptı.
Topal, 'Öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı bu tablo ortadayken devletin atması gereken adımlardan biri de eğitim çalışanlarına verilen nöbet ücretinin sürekliliğinin sağlanması ve kanuni olarak temellendirilmesidir. Önerilen kanun teklifi ile öğretmenlerin nöbet ücreti arttırılmış ve kalıcılığı sağlanmış olacaktır' dedi ve teklifinde, ´eğitim iş kolunda görev yapan öğretmenlere nöbetçi oldukları günlerde 6 saat ek ders ücreti´ ödenmesinin amaçlandığını belirtti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00