‘Ekolojik dengeyi gözeterek´ ilaçlama

Valilik kararıyla haşere mücadele ve ilaçlama çalışmalarını Şubat ayında başlatan Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı Haşere ile Mücadele ve İlaçlama Ekibi, 3. tur ilaçlamalarına başladı.

GÜNCEL 17.05.2018 10:20:28 0
‘Ekolojik dengeyi gözeterek´ ilaçlama

İskenderun/SES

 HBB Veterinerlik ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Şevki Serin, havaya zehir sıkmak şeklinde yapılan ve uçan sineği öldürmeye dönük mücadele yönteminin sorunun sadece yüzde 5´ini çözebileceğini belirterek, yapılması gereken en doğru şeyin, kent sakinleriyle el ele vererek haşereyi üreten yerleri en aza indirmek olduğunu vurguladı.
5 Şubat´ta başlanan ve zararlı haşereyi kaynağında yok etmeye yönelik mücadelede 594 mahallede 142.000 üreme alanında 2 defa ilaçlama çalışmaları gerçekleştiren ekipler 3. tur ilaçlamalarına başladığı bildirilen HBB´nin yazılı açıklamasında yerleşim merkezlerinde bulunan ve ergin sivrisinek ile hamamböceği saklanma alanları olarak risk oluşturan 5568 rögarın, kışlak mücadele programı çalışmaları kapsamında 3 defa ilaçlandığını belirten yetkililer, haşere açısından potansiyel risk oluşturan 56 dere, 3 Büyük sazlık, ilçe merkezlerinden geçen 3 büyük drenaj kanalının belli aralıklarla ilaçlandığı ve bunun sürdürüleceği kaydedildi.
HBB Veterinerlik ve Gıda Kontrol Şube Müdürü Şevki Serin´in mücadele yöntemine ilişkin şu ifadelerine de yer verildi: “Uçan sineği öldürmeye dönük mücadele yöntemi sorunun sadece yüzde 5´ini çözer. Bu yöntem aynı zamanda ciddi hava kirliliğine, zamanla da kronik zehirlenmelere sebep olur. Yapılması gereken en doğru şey, vatandaşlarımızla el ele vererek haşereyi üreten yerleri en aza indirmektir. Yani bataklığı kurutmak esas olmalıdır. Çevremizi temiz tutmak, çevremizdeki kirli sulak alanları mümkün mertebe azaltmak, bodrumlarımızı, havuzlarımızı kuru tutmak, kullanmadığımız fosseptiklerimizi gömmek, kirli sularımızı derelere akıtmamak gibi tedbirler; haşere mücadelesinde hem başarıyı arttıracak hem de kullanılan zehir miktarını azaltacaktır.”

Hedef dışı canlılar zehirlenmemeli
Yetkililere dayandırılan ‘Haşere sıkıntısını çözerken bugüne kadar herkesin yaptığı gibi havayı, toprağı, suyu ve hedef dışı canlıları zehirlemeyeceğiz´ ifadesinin de belirtildiği yazılı açıklamada, “Çevreci ve kalıntı bırakmayan solüsyonlar kullanarak ve üreme alanlarını mümkün mertebe azaltarak belli bir plan dahilinde sorunu çözeceğiz. Üniversitelerimizin yanı sıra, Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde yanımıza sivil toplum örgütlerimizi de alarak çevre temizliğini ve toplumsal farkındalıkları arttırmayı hedef alan bilimsel çalışmalarla amacımıza ulaşacağız” denildi.

Arılara da haşere mücadelesiyle zarar verildiği hatılatıldı
Havada uçan her böceğin toptan imhasına dayanan mücadele anlayışının sonunun bir çevre felaketine dönüşebileceği uyarısı da yapılan aynı açıklamada, bunun arılar olmak üzere milyonlarca tür böceğin ölümüne sebep olduğu hatırlatıldı. Dün itibariyle başlatılan mücadelede ‘çevreci ve hedef dışı canlıya zarar vermeyen veya en az zararlı solüsyonların´ seçileceği de ifade edilerek, “Bununla beraber üreme alanlarındaki kontrol ve ıslah çalışmaları ile toplumsal bilincin arttırılmasına dönük bilgilendirme çalışmaları da yıl boyunca devam edecek” bilgilendirmesi yapıldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00