Elektrik faturasına 'yeniden düzenleme'

Yüzde 125´lik zam oranına tepkiler üzerine adım atıldı

GÜNCEL 1.02.2022 17:22:52 0
Elektrik faturasına

Akın Bodur/İskenderun

Elektrik ve doğalgaz ile bunlara gelen zammın birçok kalemde yansımasının etkisine tepkiler sürüyor. Birçok yurttaş ve seçilmişler ile siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve meslek odası, elektrik ve doğalgaza yılın ilk günlerinde getirilen zam oranların, gelen faturaları paylaşarak protesto etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Kabine Toplantısı ardından açıkladığı, elektrik faturası düzenlemesi Resmi Gazete´de yayımlandı.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Antakya Organize Sanayi Bölgesine yaptığı ziyaretle sanayicilerin dertini dinledi. İran tarafından Türkiye, Türkiye tarafından İran kaynaklı olduğu açıklanan teknik arıza nedeniyle 10 gündür sanayicinin doğalgazı kısıtlı kullanabildiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'Dalgalı kur, hammaddede ithalata bağımlılık, istikrarsızlık, geleceği öngörememe zaten sanayiciyi perişan ediyordu. Bunun üstüne bir de doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintileri geldi. Verilen kısıtlı doğalgaz üretime yetmiyor. Fabrikasını 3 gün kapatan da var, 5 gün kapatan da. Bu durum ihracat yapan fabrikaların taahhütlerini yerine getirememesine neden oluyor.
Güven sorunu yaratıyor. Fabrikasını kapatan, üretimi durduran, siparişlerini yetiştiremeyen sanayici sorunun bir daha yaşanmamak üzere çözülmesini bekliyor' değerlendirmesini yaptı.
CHP Antakya İlçe Başkanı Ümit Kutlu da, zamlı elektrik faturalarına tepki gösterdi. Kutlu, “AKP, zamlı faturaları göndermeye başladı. En küçük aileye 300-500 TL arası elektrik faturası geliyor. Bin TL, Dört bin TL fatura gelen evler var. Doğal gaz, kirada artış sürüyor. Bu halk bunları hak etmiyor. Böyle gitmez, hHemen seçim. Vatandaşlar rekor seviyedeki hayat pahalılığıyla mücadele etmekte ve nereden tasarruf edeceğini şaşırmış duruma gelmiştir. Vatandaşlar bu kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünmektedir. Yazıktır, günahtır. Bu durum böyle davam etmez' dedi.

'Türkiye, konut elektrik fiyatında en ucuz 3. ülke'
AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu da konut elektrik fiyatlarında Avrupa başkenleri arasında en ucuz üçüncü ülke olduğunu savundu. Ülkeler ve konut fiyatlarına yönelik bir listede yayımlayan milletvekili Türkoğlu, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda, 'Konut elektrik fiyatlarında Avrupa başkentleri arasında Sırbistan ve Ukrayna´dan sonra en ucuz fiyat Türkiye´de' ifadesine yer verdi.

Elektrik faturasına 'düzenleme'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Kabine Toplantısı´nın ardından açıkladığı, elektrik faturası düzenlemesi Resmi Gazete´de yayımlandı. Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu´nun kurulun, meskenlerde alçak gerilim tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kilowatt saat (kWh) olan tüketim miktarının 7 kWh olarak belirlenmesine ilişkin kararı Resmi Gazete´de yayımlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu´na ilişkin kurul kararı Resmi Gazete´nin dünkü sayısında yayımlanan kararına göre, Enerji Piyasa Düzenleme Kurulunun 31/01/2022 tarihli toplantısında; 31/12/2021 tarihli ve 10707 sayılı Kurul Kararı ile mesken alçak gerilim tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kWh olarak belirlenen tüketim miktarının, 1/02/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturalar için günlük ortalama 7 kWh olarak güncellenmesine karar verildiği belirtildi.

Emekliler zamlara karşı fatura yakacak
2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi de bugün kentteki Sağlık Yaşam Parkı önünde fatura yakma etkinliği ile zamları protesto edecek. 2021 Tüm Emekliler Sendikası´nın 76 kurucu üye tarafından 15 Kasım 2021 tarihinde Ankara Valiliğine yapılan başvuru ile kuruluşunu gerçekleştirdiğini ifade eden Mustafa Çankaya, sendikanın ülkedeki örgütlenmesini sürdürdüğünü belirtti. Her gün getirilen zamlar karşısında kaderiyle baş başa bırakılan emeklilerin yoksulluk ve sefalete mahkûm edildiğini belirten Çankaya, en düşük emekli aylığı olarak açıklanan 2.500 liranın asgari ücretin üzerine ve insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmasını istediklerini belirtti. Sendikanın, 'İşçi, memur ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesini, tüm emekli maaşlarına asgari ücretin üzerinde olacak şekilde ek zam yapılmasını, Emekli Sendikaları Statü Yasasının çıkarılmasını, elektrik ve doğalgaz zamlarının geri alınmasını, elektrik, su ve doğalgaz faturalarından alınan tüm vergi ve kesintiler kaldırılmasını, özelleştirilen tüm enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını' istediğini ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19