elektromobİSTE, TÜBİTAK yarışmasında

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğrencileri tarafından üretilen ve tasarlanan ´elektromobİSTE´ adlı elektrikli otomobil, yarışmaya katılmak üzere cumartesi günü törenle Kocaeli´ye gönderildi.

GÜNCEL 7.08.2018 10:44:19 0
elektromobİSTE, TÜBİTAK yarışmasında

Nesrin Geyik/İskenderun

'elektromobİSTE', adlı elektrikli otomobil, dün başlayan ve 12 Ağustos´a kadar sürecek olan TÜBİTAK Elektromobil Yarışması´nda yarışacak. Yarışma, Kocaeli Yarış Pisti´nde gerçekleştirilecek.

Elektro mobil takımında kimler var?
´elektromobİSTE´ adlı elektrikli otomobil için İSTE ve TÜBİTAK´ın maddi desteğinin yanı sıra İSDEMİR‘in de sponsor olduğunu açıklandı. İSTE Elektro Mobil Takımının şu isimlerden oluşuyor: Proje yöneticisi ve akademik danışman Dr. öğretim Üyesi Emin Taner Elmas, Selva Bal (araştırma görevlisi), Muhammed Raşit Kartal (araştırma görevlisi), Tuğçe Gündoğan (takım kaptanı), Görkem Güney (sürücü), Ece Sultan Kaba (yedek sürücü), Ali Gökkaya, Ersoy Satmaz, Murat Can Çolak, Harun Reşit Akpınar, Büşra Bucaklı, Hazal Güler, Mahmut Ekiz, Fulya Kayış, Muhammed Fatih Şahin, Hikmet Gizem Sarsılmaz ve Enes Aslan.

Heybilada´ya atlı fayton yerine elektrikli otomobil önerisi
´elektromobİSTE´ adı verilen elektrikli otomobil için düzenlenen ugunlama töreninde konuşan İSTE Rektörü Türkay Dereli, önemli olanın ‘yapmak´ ve ‘üretmek´ olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: 'Üretmek mutluluktur. Bugün üretmenin, üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz, kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi. İnandılar, çalıştılar ve başardılar. Kendileri tasarladı ve üretti. Ekipteki öğrenci arkadaşlarımızı ve danışman hocalarımızı yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz; yolları ve bahtları açık olsun. İSTE olarak bu projelere destek vermeye, üretenin ve üretmek isteyenin önünü açmaya devam edeceğiz. Arkadaşlar iyi bir başlangıç yaptı. Eldeki bütçe ile yapılabilecek en iyisini yaptı. Ortaya bir ‘ürün´ ortaya koydular. Elbette, bunun devamını da getirmek gerekiyor. Türkiye´nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine bizlerin de katkı yapması gerekiyor. Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, projeler yazıyorlar. Destek olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok. Dünya çok değişti. Bugün bizim elektromobİSTE´yi internette gören birileri, çok beğenmişler, sipariş vermek istiyorlar. Bizim bunlara odaklanmamız lazım. Bu işin tabiidir ki sosyal sorumluluk tarafı da var. Heybeliada´da faytonlarda çalışan atları da kurtarmak istiyorsak, elektrikli faytonların tasarlanması, yapılması ve devreye alınması gerekir. Biz de şimdi bunun için gerekli çalışmaları başlatıyoruz.'

Dr. Elmas: 1-1,5 liraya, 100 kilometre gidiliyor
İskenderun Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve elektrikli otomobil projesinin danışmanı Dr. öğretim üyesi Emin Taner Elmas da geliştirilen elektromobİSTE isimli elektrikli otomobil hakkında teknik bilgi verdi. TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışması kapsamında bir proje olarak geliştirilip üretilen “elektromobİSTE” isimli elektrikli otomobilin, Türkiye için son derece önemli olduğunu ifade eden Dr. Elmas, düşük enerji tüketimli yüksek performanslı ‘Elektrikli Otomobil´ ile 100 kilometre mesafenin 1-1.5 TL arasında bir maliyetle alınabilinmesinin öngörüldüğünü belirtti. Proje danışmanı Dr. Elmas, 'Elektrikli otomobiller çevreci ve ekonomik. Ancak, uzun süreli yol gidebilmek ve menzilin artması amaçlı olarak enerji depolama sorununu aşabilmek için şarj istasyonları yaygınlaşmalı. Birim mesafe başına elektrik enerjisi tüketiminin azalması, bir başka deyişle motorların verimlilik değerlerinin yükselmesi alanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmalar mevcut. İSTE Elektro Mobil Takımı, TÜBİTAK-Alternatif Enerjili Araçlar Kategorisinde 2018 Yarışmasına katılmaya hak kazandı ve yarışa katılacak. İSTE Elektro Mobil Takımı tamamen İskenderun Teknik Üniversitesi´nin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerinden oluşmaktadır' dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57