Emekçiler alanda...

İskenderun´da 1 Mayıs, KESK tarafından düzenlenen yürüyüş ve mitingle yapıldı.

GÜNCEL 2.05.2018 10:16:35 0
Emekçiler alanda...

Akın Bodur

 Belediye Nikah Salonu yanında toplanan katılımcılar, Atatürk Anıtına ellerindeki 'Bozuk düzene sağlam çark tutmaz; Kurumsal hafızamız bitiyor farkında mısınız? Termik ve taş ocakları kapatılsın' dövizleri ve 'İş, aş, özgürlük; Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz, Birleşe, birleşe kazanacağız' sloganlarıyla yürüdü. Atatürk Bulvarının bazı yollarının kapatılıdğı 1 Mayıs yürüyüşünde polis çok geniş güvenlik önlemi aldı. Birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşunun da katıldığı yürüyüş ve mitinge katılanlar arasında birbuçuk yaşındaki Beril de yer aldı. Beril, nenesi ile yürüyüş ve mitinge katıldı.

´Bu nasıl bir büyüme?´
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı mitingde 1 Mayıs Komitesi adına konuşan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş, katılımcıları Türkçe, Arapça ve Kürtçe selamladı.
İskenderun Atatürk Anıtı Alanındaki mitingde konuşan Ali Karadaş, işçi sınıfının, emekçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs´ı kutladı. Karadaş, şunları söyledi: 'İşçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, yok sayılanların hep zor zamanlardan geçtiğini ifade ediyoruz. Bu doğru. Ama hiç diğer pencereden bakmıyoruz; Yönetenler ne durumda, ülke ne durumda? Ekonomi 2017 yılında yüzde 7,4 büyüdüğü söyleniyor ama işçinin emekçinin cebine giren bir şey yok. Bu nasıl bir büyüme ise; aynı zamanda enflasyon da faizler de büyümüş, işsizlik ve yoksulluk büyümüş, cari açık büyümüş, dolar ve avro tavan yapmıştır. Görünen o ki büyüme sadece sermaye için. Ülkenin dış borcu 450 milyar dolar civarında. Dış borç ülke gelirinin yarısını aştı. Sorunlar, sadece ekonomi ile sınırlı değil. Ülke yaklaşık iki yıldır Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetiliyor. Gazeteler kapatılıyor. Gazetelere ceza yağıyor. Seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları, gazetecileri içerde, cezaevinde. İktidara gelirken ileri demokrasiyi getirecez demişlerdi. Bu mudur ileri demokrasi? Bu ülkeyi, bu cumhuriyeti kuranlar; ´Yurtta barış, dünyada barış´ demişlerdi. Soruyorum; Suriye´nin bu hale gelmesine kim katkıda bulundu? Kim suriye nüfusunun yarısının mülteci durumuna düşmesine neden oldu? Kim onlarca ülkeden cihatçılara sınır kapılarını açıp Suriye´ye gönderdi? Kim suriye´ye emperyalist müdahaleye destek verdi? Bizim Irak´ta, Sudan´ın savakin adasında, Katar´da, Somali´de ve özellikle Suriye´de işimiz ne? İslam coğrafyasında bu kadar ölüm, bu kadar çatışma, bu kadar acı yetmez mi? Bu iktidar bu ülkeyi nasıl bir hale getirdi? Gün geçmiyorki bir kadın öldürülmesin. Gün geçmiyor ki eğitimle ilgili bir sorun basına yansımasın. Eğitim resmen yap boz tahtası. Gün geçmiyor ki yeni bir alanı talana açmasınlar. En son yem yeşil ziraat bahçemizin hastane yapılacağını duyduk. İlla hastane yapacaksanız İskenderun´un son yeşil alanı ziraat bahçesi dışında yer mi yok?'

Türk-İş ve Hak-İş´e de seslendi
Konuşmasında, Türk-İş de seslenen Karadaş, 'Ülkede işçiler bu kadar düşük ücrete çalışırken, iş kazaları almış başını giderken, milyonlarca işsiz varken, örgütlü olduğunuz şeker fabrikaları talan edilirken, Hatay´da sana mı kaldı miting düzenlemek?' dedi. Karadaş, Hak-İş´e de şöyle seslendi: 'İskenderun Demir Çelik Fabrikasında örgütlüsün, İskenderun´dan Osmaniye´ye kadar birçok fabrikada örgütlüsün. Daha geçen hafta senin bir üyen MMK metalürjide Çelik İş üyesi İbrahim Çetin geçirdiği iş kazasıyla felç oldu. İki çocuğu olan İbrahim felç oldu ve hayatı karardı. Senin Adana´da işin ne? Neden İskenderun Atatürk Anıtı Alanına işçilerini yığmaz ve üyene sahip çıkmazsın? hak-İş´in, Çelik-İş´in yöneticilerine sesleniyorum; Siz niye varsınız?' diye konuştu.

Karadaş, istediklerini sıraladı
İşsizlik ve yoksulluğun son bulmasını istediklerini ifade eden Karadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Ücretlerimiz artık erimesin istiyoruz; Esnafımıza, çiftçimize sahip çıkılmasını istiyoruz; Parasız, laik, bilimsel bir eğitim istiyoruz; Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddet son bulsun istiyoruz; Suriye´ye emperyalist müdahalenin, daha doğrusu her türlü müdahalenin son bulmasını istiyoruz; Yurtta barış, dünyada barış istiyoruz; İş, ekmek istiyoruz; Adalet istiyoruz, adalet; İhraç edilen emekçilerin işlerine dönmesi istiyoruz; OHAL ve KHK´ların son bulması istiyoruz; Basının üstündeki baskıların son bulmasını, ülkede demokrasinin tesis edilmesini istiyoruz; Doğamız katledilmesin istiyoruz; Ziraat bahçemiz hep yeşil kalsın, betonlaşmasın istiyoruz.'

Bayram halayı çektiler
İskenderun´un yanı sıra, Arsuz, belen ve Payas´tan da katılımların olduğu İskenderun´daki 1 Mayıs´ta, Atatürk Anıtı Alanında bulunanlar Grup Sıla´nın müziğinde 1 Mayıs Halayı çekti.
Antakya, Defne ve İskenderun´da 1 Mayıs Yürüşüşü ve mitingleri için bazı cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Hatay Valiliği, Antakya´ya ilişkin yaptığı açıklamada, yolların kapatılma gerekçesini 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı toplantı ve gösteri yürüyüşleri olarak ifade etti.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62