"Emekli maaşı ölüm sınırında"

Tüm Emeklilerin Sendikası İskenderun Temsilcilik Başkanı Mustafa Çelik, Meclis'te görüşülmesi devam eden bütçeyi eleştirdi ve bütçede emekliler, emekçiler ve halkın olmadığını savundu.

GÜNCEL 14.12.2022 17:17:00 0

Akın Bodur/İskenderun

Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde yaptığı basın açıklamasında konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası İskenderun Temsilcilik Başkanı Çelik, "2023 bütçesi TBMM'de görüşülüyor. AKP iktidarının yine emekçileri emeklileri değil, sermayeyi, yandaşları tercih eden bir bütçe sunduğunu görüyoruz" dedi. Kasım ayı verilerine göre yoksulluk sınırının 25.365 lira, açlık sınırının da 7.786 lira olduğunu belirten ve en düşüm emekli maaşının 3.500 lira olduğunu anımsatan Çelik, "En düşük emekli maaşı, açlık sınırının yarısından bile az. Yani ölüm sınırı artık. İki milyondan fazla emekli bu maaşı almakta, aynı zamanda açlık sınırının çok altında maaş alan yaklaşık 8 milyon emekli var. Bu durum emeklilerin açlık ve sefalet içinde yaşadığının açık göstergesidir" diye konuştu.

"Alışverişe birlikte çıkalım" teklifi
Pahalılık ve enflasyona bakıldığında durumun daha vahim olduğunu, TUİK'in gerçeklikten uzak verilerine göre bile enflasyonun yüzde 85'e ulaştığını ifade eden Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sarayın ve AKP'nin 2023 bütçesi, bu krizi derinleştiren, bizleri daha da zor günlerin beklediğini ortaya koyan bir tercihten oluşmaktadır. Ekonominin çok iyi gittiğini, enflasyonun belini kırdıklarını söyleyen yetkili ve sorumlulara çarşıya, pazara çıkmasını öneriyoruz. Çizilen pembe tablo, halkın karanlık tablosudur. Enflasyon, emekli ve emekçiler temel gıda maddelerini alamaz duruma getirmiştir. Bizim hesaplarımız TÜİK ile örtüşmüyor. Gerçek enflasyon yüzde 200'lerde seyrettiği açıktır. Bizim hesabımız ortada. TÜİK hesabını kim yapıyorsa alışverişe birlikte çıkalım. Kimlerin gerçeği söylediği, kimlerin gerçeği gizlediği ortaya çıksın. Bugün en düşük emekli maaşı ile kaç ekmek alınabiliyor? Evine kırmızı eti bırakın tavuk eti götürebilen emekli var mı? Çocuklarımızdan, torunlarımızdan utanır olduk. Biçim için bu yük taşınamaz hale gelmiştir. Artık yeter."

"Kapattıkları sendikalarımızı daha güçlü şekilde kuruyoruz"
İktidarın sadece açlığa mahkûm etmediğini, örgütlenmelerini engellediğini ve emekli sendikalarını kapatarak emeklileri çaresizliğe itmeye çalıştığını belirten Çelik, "Kapattıkları sendikalarımızı daha da güçlü bir şekilde kuruyoruz. Binlerce emekli ile yeniden kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Tüm Emeklilerin Sendikası olarak işte alanlardayız. Emekliler olarak ne örgütsüzleştirme ne de sefalet içinde yaşatma dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olmasını, sağlıkta yapılan kesintilerin kaldırılmasını, İntibak yasasının bir an önce çıkarılmasını, bayram harçlığı değil, yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmesini, doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt öremelerinde indirim yapılması talebini dile getiriyoruz. Taleplerimizin takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz" dedi.
 


Anahtar Kelimeler: "Emekli maaşı sınırında"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19