"Emekli maaşı kiraya bile yetmiyor"

İskenderun'da emekliler maaşa zam ve İntibakı Yasasının çıkarılmasını istedi

İSKENDERUN 30.12.2022 13:00:00 0

Akın Bodur/İskenderun
2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Çankaya, açlık sınırının altındaki maaşlarla sefalete ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca emeklinin banka kuyruklarında yaşam savaşı verdiğini, emekli maaşlarının ev kirasına bile yetmediğini söyledi.

Emeklilerin iktidarla toplu sözleşme yapmadan, statü yasasını kazanmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtulamayacağını ifade eden Çankaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Açlık sınırının altındaki maaşlarla sefalete ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca emekli, dul ve yetim banka kuyruklarında yaşam savaşı veriyor. 

Günlük hayatlarında Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak yaşamak zorunda bırakılan emekliler bankalara borçlanarak, icra ve haciz tehdidi altında yaşıyoruz. Gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları sürekli artıyor. Emekli maaşı kiraya bile yetmiyor. Ev kiralarımızı, elektrik ve doğal gaz faturalarımızı ödeyemez hale geldik. Uygulanan yeni politikalar başta emekliler olmak üzere tüm emekçileri, küçük esnafı ve hatta çiftçileri gittikçe yoksullaştırmaktadır."

"Asgari ücret 2 ayda enflasyon karşısında eriyip gidecektir"
Ulucami Caddesi üzerinde "sermayeye değil emekçiye bütçe; Sadaka değil toplu sözleşme" sloganları arasında yapılan basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Çankaya, "Bütçe, açlık sınırının 9.000 TL, yoksulluk sınırının 27.000 TL’yi aştığı bir dönemde, milyonlarca emekliyi ve asgari ücretliyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkûm etme bütçesidir. Seçim dönemi diye ulufe olarak verilen ve gerçekte hiçbir alım gücü yaratmayan 8.500 TL’lik asgari ücret bile 2 ay içinde enflasyon, hayat pahalılığı ve döviz yükselişi karşısında eriyip gidecektir" değerlendirmesini yaptı.

Aylık bağlanma oranları yüzde 20'ye kadar düşürülmüş
Çankaya, "Yüzde 20'lere kadar düşürülmüş aylık bağlama oranı ve yıllardır çözülmeyen intibak sorunundan dolayı tamamen sadakaya dönüşen maaşlarımızla, TÜİK'in sahte enflasyon oranları kadar yapılan ve milli gelir artışının da eklenmediği zamlarla, ömrümüzün son yıllarında çocuklarımızın, torunlarımızın eline bakarak yaşamak istemiyoruz. İlaç ve sağlık kesintileri gibi diğer tüm taleplerimizin de tartışılacağı toplu sözleşme masasına oturmamız acilen gereklidir. Bunun için de Emekli Sendikaları Statü Yasasının çıkarılması kaçınılmazdır. Seçimlerde emekli sendikaları statü yasasını kabul etmeyen partilere oy verilmemesi konusunda çağrı yapacağımızı şimdiden bildiriyoruz" diye konuştu.

"Bütçe, seçimde harcamak için düzenlenmiş"
2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Çankaya, Meclis'te kabul edilen 2023 bütçesinde 14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ve tedbirin bulunmadığını söyledi. Emeklilerin iktidarca açlık ve sefalete mahkûm edildiğini savunan Çankaya, "Bütçede milyonlarca emekçinin, çalışanın, kamu görevlisinin yaşamına yönelik bir çalışma yok. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylünün, çiftçinin sorununa yönelik çözüm yok. Milyonlarca gence bir umut yok. Bu bütçe borç bütçesidir, zam bütçesidir, cezalarla ekonomik açıkların kapanmasına yönelik bir bütçedir. İktidarın, seçimde harcamak için düzenlenmiş olduğu bir bütçedir. Memleketin kaynaklarının, halkımızın vergilerinin, uluslararası sermayeye ve işbirlikçi sermaye çetelerine sunulduğu bir rant bütçesidir" dedi.
"Geçinemiyoruz, isyandayız; 8 milyon emekli açlık sınırında; Artık bıçak kemiğe dayandı; Krizin bedelini ödemeyeceğiz" dövizlerinin taşındığı açıklamada konuşan Çankaya, 10 madde halinde sıraladığı talepleri arasında en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasını, emeklilere yılda dört ikramiye ödenmesini, yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmasını, İntibak Yasasının çıkarılarak eski ve yeni emekli arasındaki maaş eşitsizliğinin giderilmesini, muayene, ilaç vs kesintilere son verilmesini, temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gazdan alınan KDV'nin kaldırılmasını da istedi.


Anahtar Kelimeler: "Emekli maaşı kiraya yetmiyor"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19