'Emeklinin cüzdanı boş'

İskenderun´da faaliyet gösteren 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi de, 'Cüzdan boş. Bayram gelmiş neyime' konulu basın açıklaması yaptı.

GÜNCEL 26.04.2022 16:19:35 0

Akın Bodur/İskenderun

 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi yönetimi, Kentin Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam parkı önünde yaptığı açıklamada, 13 milyonu aşkın emekliyi görmediğini belirttiği iktidara ´kırmızı kart´ gösterdi.
'Emekliyiz, insanca yaşamak istiyoruz' yazılı pankart ve '8 milyon emekli açlık sınırında; Mutfakta yangın var; Artık yeter, bıçak kemikte yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada konuşan Çankaya, 'Toplumda en çok yoksullaşan kesim, bu ülkenin işsizlerinden sonra emeği karşılığında ücretli çalışanlar ve emeklilerdir' dedi. Çankaya, 'İktidar, başta emekliler, emekli olmaya hak kazanıp da emekli yapılmayan EYT´liler, asgari ücretli işçiler, kamu çalışanı ve tarım emekçileri gibi kesimlerin ve demokratik haklarının yanında değil, karşısında yer alıyor. Şimdi de yaklaşan seçim vaatleriyle bizleri aldatarak oyumuzu alma planlarını yapmaya heveslenen bir anlayışı ortaya koymaktadır. Yani yine bizleri yok sayan ve memleketi perişan eden politikalarını sürdürmek istemektedir' değerlendirmesini yaptı.

Yılda 4 ikramiye istemi
Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği basın açıklamasında konuşan Çankaya, şöyle konuştu: 'Son bir yıldır yüzde 181 artan gıda ve yüzde 161 artan genel enflasyon oranlarına rağmen, emeklilere yapılan maaş zammı yüzde 25 veya yüzde 30´lar civarında kalmış olup, daha emeklinin cebine girmeden eriyip, yok olmuştur. Sayıları 14 milyona dayanmış emeklinin 8.5 milyonu asgari ücretin altında maaş almaktadır. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 5.000 bin lira, yoksulluk sınırının ise 16.000 bin liranın üstünde olduğu günümüzde mevcut AKP İktidarı hemen, hemen hepimizi yaşanamaz hale mahkum edip, ödenemez borç batağına sürüklemiştir. 2018 yılında 1.000 lira olarak zorunlu ve istemeseler de yürürlüğe sokulmuş bulunan ve yılda iki defa ödenen bayram ikramiyelerimiz, geçen bayram komik ve asla kabul etmediğimiz 100 lira gibi bir sadaka zammı eklenmesiyle 1.100 liraya çıkartılıp bizler sözde avutulmaya çalışılmıştık. Ancak son aylarda ve yaşamımızın her alanında önlenemez ve adeta biz emeklilere cehennem hayatı yaşatan pahalılık yani zamlı koşullarla baş başa kaldığımızda, önceki yıllardan bu yana veriyoruz dedikleri emekli ikramiyelerinin, artık yılda 4 maaş tutarında uygulanmasının bir zorunluluk olduğunu haykırıyoruz. Böylesi bir ikramiye talebimizin artık kaçınılmaz ve mutlak zorunlu olduğunu kabul etmelerini beklerken, ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığı yaşatan bir anlayışla bizlere yine layık gördükleri ve dayattıkları 1.100 lira ikramiye ödemelerini sürdüreceklerini ifade etmişlerdir, bunu kabul etmiyoruz.'
'İktidar 20 yıldan bu yana emekli intibak yasasını bir türlü gündemlerine alıp çıkartmadı. Emekliler arasındaki 2000 öncesi ve sonrası adaletsizlikler devam ediyor, AKP iktidarı hala seyrediyor. İntibak yasasının derhal çıkartılmasını istiyoruz' diye konuşan Çankaya, şöyle konuştu: 'Emekli olan bizlerin tedavi giderleri adı altın da maaşlarımızdan kesilen katkı katılım ve ilaç payları gibi ödemelerin derhal sonlandırılıp, kaldırılmasını, yıllarca primlerini ödeyip sonra belli yaşlara gelmiş bu kişilere sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini haykırmamıza rağmen hala emeklilerden ücret kesimleri uygulamalarına ısrarla devam ediliyor, bu sağlık adı altındaki tüm kesintilerine derhal son verilmelidir.'
Sendikal örgütlenmelerin 27 yıldır mücadelesini sürdürüldüğünü anlatan Çankaya, iktidarın uyguladığı politikalar sonucu her gün daha da yoksullaşan emekliler örgütlenme girişimlerini sürdürmeye çalıştıklarını belirtti ve 'Ancak her seferinde iktidar kendi yargısını kullanarak sendikalarımızı kapatıp, örgütlülüğümüzü boşa çıkarmak ve etkisizleştirmek istemektedir. Hala haksız ve hukuksuz şekilde engellemelerle karşı, karşıya bırakılıyoru' dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19