EMEP, haklara karşı birleşmeye çağırdı

Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı yasa teklifi

GÜNCEL 5.11.2020 14:13:42 0
EMEP, haklara karşı birleşmeye çağırdı

İskenderun/(SES

EMEP İskenderun İlçe Başkanı Makbule Kılıç, iktidarın kıdem tazminatı ve emeklilik hakkının gaspında ısrar ettiğini savundu.
Patronlara teşvik, işçilere ise hak kaybı içeren torba yasanın meclise geldiğini belirten EMEP İskenderun İlçe Başkanı Kılıç, 'Birleşelim, izin vermeyelim' dedi. Hükümetin işçi ve emekçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik gibi pek çok hakkına yönelik saldırı içeren torba yasa teklifinin meclis genel kurulunda görüşülmeye başlandığını anımsatan Kılıç, 'Bir yanda pandemi diğer yanda İzmir depremi nedeniyle emekçiler kelimenin gerçek anlamıyla can derdine düşmüşken AKP Hükümeti, bir kez daha söz konusu işçi haklarına saldırı olunca gözünü budaktan esirgemeyeceğini gösterdi. 1999 yılında gündeme getirilen, işçilerin mezarda emeklilik olarak adlandırdıkları yasa da büyük Marmara depremi fırsata çevrilerek apar topar meclisten geçirilmişti. O dönemin koalisyon hükümeti de insanlar daha enkaz altında yaşam mücadelesi verirken emekçilerin haklarını ortadan kaldırmıştı. Nasıl ki, emekçiler dönemin koalisyon hükümetini ve onu oluşturan partilerin bir kısmını tarihin çöplüğüne attıysa bugün de aynı şeyin yaşanacağından kimsenin kuşkusu olmasın. Bu koşullarda bile işçilerin haklarına göz dikmekten geri durmayan bu iktidardan da hesabı emekçiler örgütlü mücadelesiyle soracaktır. Hükümet tarafından Kovid-19 salgının istihdam üzerindeki etkilerini azaltmak üzere gündeme getirildiği iddia edilen torba yasa teklifi, sermayeye yeni teşvikler verilmesini içerirken, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarının ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Teklifle; 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların belirli süreli iş sözleşmeleri yoluyla kıdem tazminatı hakkı ortadan kaldırılıyor. Kayıtdışı işçi çalıştıran patronlar cezalandırılması gerekirken teşviklerle ödüllendiriliyor. İşsizlik Sigortası Fonu bir kez daha teşvikler yoluyla patronların yağmasına açılıyor.25 yaş altı ve 50 yaş ve üzeri işçiler kıdem tazminatı ve iş güvencesi hakkından mahrum bırakılıyor. Gençlerin emeklilik hakkı ellerinden alınıyor. 25 yaşın altında olan genç işçilerin part-time olarak ay içerisinde 10 günden az çalışmaları halinde emeklilik için geçerli olan primleri ödenmeyecek. Böylece genç işçilerin emeklilik hakkı adım adım ortadan kaldırılacak. AKP kıdem tazminatının kaldırılmasını defalarca kez gündeme getirmiş ancak işçilerin ve örgütlü oldukları sendikaların tepkisi nedeniyle geri adım atmak durumunda kalmıştı. Şimdi ise pandemi koşullarını fırsata çevirmek istemektedir. Ve bu planını işçileri yaş gruplarına göre bölerek adım adım hayata geçirmek istemektedir' dedi.

'İktidarın geri adım atması beklenemez'
EMEP İskenderun İlçe Başkanı Kılıç, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Hükümetin bu planını işçi sendikaları konfederasyonları da görmüş olmalı ki ortak bir açıklama yaparak teklifin geri çekilmesini istedi. Biliyoruz ki, üretim ve hizmetten gelen güç kullanılmadıkça sermaye ve onu temsil eden iktidarın geri adım atması beklenemez. Şimdi tüm üretim ve hizmet birimlerinde kıdem tazminatı ve emeklilik hakkına sahip çıkmak üzere harekete geçme, sendikasız işçileri de sürece dahil etmek üzere adımlar atma zamanıdır. Kazanılmış haklara dönük bu saldırıyı püskürtecek olan işçilerin örgütlü müdahalesidir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29