En çok bakliyat ihracatı AKİB üyelerinden

2017 yılının ilk 7 aylık döneminde bakliyat ihracatının yüzde 74´ü Akdeniz İhracatçı Birlikleri AKİB üzerinden gerçekleşti.

EKONOMI 5.08.2017 07:36:46 0
En çok bakliyat ihracatı AKİB üyelerinden

Aynı dönemde, Türkiye bitkisel yağlar sektörü ihracatında yaşanan en büyük artış, yüzde 107 oranı ve 56 milyon dolarlık değerleriyle yine AKİB üyeleri tarafından kaydedildi.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye´nin 2017 yılının ilk 7 ayında 186 milyon dolar değerinde bakliyat ihracatı gerçekleştirdiğini ve bu ihracatın 138 milyon dolarlık kısmının AKİB üyelerine ait olduğunu ifade etti. Bakliyat ihracatı içerisinde yüzde 78´lik payı ve 107 milyon dolarlık değeriyle en büyük pay kırmızı mercimeke ait. Kırmızı mercimeği sırasıyla 13 milyon dolarla nohut, 12 milyon dolarla bezelye takip etti.
Türkiye´nin 2017 yılının ilk 7 aylık bakliyat ihracat verilerini değerlendiren Mahmut Arslan, en çok ihracat yapılan ülke olarak Irak´a 25 payla 46 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini, Irak´ı 17 milyon dolarla Mısır, 12 milyon dolarla Sudan takip etti. Irak ihracatında AKİP üyelerinin payı ise 40 milyon dolar.

Bitkisel yağda pay Irak ve Suriye´nin
2017 yılının ilk 7 ayındaki bitkisel yağlar ihracatının ise 556 milyon dolar değerinde gerçekleştiğini belirten Mahmut Arslan, bu ihracatın yüzde 20´lik oranının AKİB üyeleri tarafından kaydedildiğini söyledi. Arslan, “Geçen yılın aynı döneminde 52 milyon dolar değerinde bitkisel yağlar ihracatı gerçekleştiren AKİB, Irak´a ihraç edilen ayçiçek tohumu yağındaki artışa bağlı olarak ihracatını 109 milyon dolar değerine ulaştırdı ve böylece AKİB bitkisel yağlar ihracatını en fazla artıran Birlik oldu” değerlendirmesini yaptı.
Aslan, ayçiçeğinin yüzde 83´lük paya sahip olduğu da kaydettiği açıklamada, bitkisel yağ ihracatının en fazla Irak ve Suriye´ye yapıldığını kaydetti.

Hububatta da artış yakalandı
Hububat sektöründe de 7 aylık dönem ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla gerçekleşti. Türkiye´nin en çok hububat ihracatını gerçekleştirdiği ülkelerin 11 milyon dolarlık değerleriyle Libya ve ardından Birleşik Devletler olduğunu ifade Arslan, Irak ve Suriye´nin sırasıyla 8 milyon dolar ve 7 milyon dolarlık ihracatlarıyla bu ülkeleri takip ettiğini sözlerine ekledi.

“Hububatta en yüksek pay AKİB´e ait”
Arslan´ın, AKİB hububat sektörü ihracatına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “AKİB, 2017 yılının ilk 7 ayı değerlendirildiğinde, Türkiye hububat sektörü ihracatından aldığı yüzde 37 oranındaki pay ile en fazla hububat ihracatı gerçekleştiren Birlik´tir. Bu dönemde pirincin Libya´ya, mısırın Birleşik Devletler ve Hollanda´ya ihracatlarında görülen artışa bağlı olarak AKİB´in 2017 yılının ilk 7 ayındaki hububat sektörü ihracatı geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 73 oranında artarak 24 milyon dolara ulaştı. AKİB´in en fazla hububat ihraç ettiği ürünler içerisindeki en büyük pay yüzde 64 ‘lük oranı ve 15 milyon dolarlık değeri ile pirinç´e ait olup, mısır ve arpa sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 6´lık oranlarıyla bu ürünü takip etmektedir. AKİB´in hububat ihraç ettiği ülkelerin başında ise yüzde 17´lik oranı ve 11 milyon dolarla Libya gelmektedir. Ardından Birleşik Devletler ve Irak sırasıyla 10,5 milyon dolar ve 8 milyon dolarlık değerleriyle Libya´yı takip etmektedir.”


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29