“Engelli aylıkları yeniden bağlansın”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Av. Halil İbrahim Özgün, Türkiye´de kaç engellinin olduğu, ne oranda iş gücüne katılabildiği, katılanların ve katılamayanların mesleki, eğitim ve cinsiyet dağılımlarının ne olduğunun günc

SİYASET 11.05.2018 11:39:00 0
“Engelli aylıkları yeniden bağlansın”

 

İskenderun/SES

Erişim, sağlık, eğitim, istihdamla ilgili düzenlemelere karşın vaadlerin yerine getirilmediği eleştirisinde bulunan Özgün, kesilen engelli aylıklarının geri bağlanması çağrısında bulundu.

İl Başkanı Özgün, engellilerin erişim, sağlık, eğitim, istihdam sorunlarına dikkat çeken ve yasal düzenlemelere karşın uygulamaların sorunları katladığını vurgulayan Av. Özgün, “Yurttaşların eşitliği Anayasa hükmüdür ve fakat engellilerin diğer bireylerin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerden mahrum edildikleri küresel düzeyde kabul edilmektedir” dedi.

Erişim vaadi 13 yıldır çözülemedi
2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasanın en önemli hükmünü erişim sorununu 7 yıl içerisinde çözme vaadidinin oluşturmasına karşın yasanın yürürlüğünün üzerinden 13 yıl geçtiğini ve hala erişim sorununun çözülmediğini kaydetti. Özgün, “Bu sorun tüm haklara erişimin ön koşuludur. Amasız, fakatsız erişilebilirlik sorunu ivedilikle çözülmelidir” ifadesini belirtti.

Sağlık hakkında darlaşma sürüyor
Sağlığın yaşam hakkı ile doğrudan ilintili temel bir hak olduğunu da kaydettiği yazılı açıklamasında sağlık alanındaki özelleştirmeler ile SGK kapsamında nitelikli hizmet olanağının da giderek darlaştığını kaydeden Özgün, sağlık hakkının katkı payı istenmesi, kaliteli tıbbi cihaz ve malzemelerin karşılanmaması, bir yılı bulan randevu alma sorunlarıyla da ihlal edildiğini belirtti.

Özel eğitim hakları ihlal ediliyor
Türkiye´de kadın engellilerin yüzde 54.9´u, erkek engellilerin ise yüzde 32.1´inin okur yazar dahi olmadığını bilgisine de yer verdiği açıklamasında Başkan Özgün, Türkiye´de engelliler içerisinde lise ve üzeri eğitim düzeyi oranının yüzde 7.7´de kaldığını kaydetti. Özgün´e göre okur-yazar olabilmek, birçok temel hak ve özgürlüklere ulaşabilmek için eğitime ihtiyaç duyan çocukların özel eğitim hakları yaş, saat sınırlaması, rapor alma zorluğu ve nitelikli personel eksikliği gibi nedenlerle ihlal ediliyor.

Kesilen aylıklar derhal bağlansın
Engellilerin sadece yüzde 20´sinin iş gücüne katılabildiğini, bunların da en az yüzde 20´sinin iş bulamadığınıda işaret ettiği açıklamasında Özgün, halen 20 bin engelli kadrosunun boşta olduğunu öne sürdü, doldurulmasını talep etti. Özgün, şu görüşleri paylaştı: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı EYHGM Ekim ayı bültenine göre 284.951 kişi %70 ve üzerinde engelli raporu olduğu için ortalama 461 TL, 338.814 KİŞİ %40-69 oranında engelli olduğu için ortalama 314 TL engelli maaşı almıştır. Bu miktarlarla insanca bir yaşam imkansızdır. Ayrıca, işsiz engellilerin sadece ¼ üne sosyal yardım yapılmaktadır. On binlerce engellinin aylığı kesilmiştir. Kesilen aylıklar nedeniyle ciddi dramlar yaşanmaktadır. Haksız kesilen engelli aylıkları derhal geri bağlanmalıdır.


Anahtar Kelimeler: Halil İbrahim özgün

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04