Erkan Baş Hatay’dan seslendi

TİP'in Samandağ Halk Buluşması'nda Genel Başkan Erkan Baş, "Can çıkana kadar kesintisiz mücadele edeceğiz" dedi.

17.06.2023 19:36:00 0
Erkan Baş Hatay’dan seslendi

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin en fazla yıkıma neden olduğu Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçesinde halk buluşması düzenledi. Halk buluşmalarına TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülü ile vurularak hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan da katıldı.

Etkinlikler, TİP Parti Meclisi (PM) Üyesi Aylin Açıkgöz’ün açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, Samandağ’daki açılışta söz alan TİP Samandağ İlçe Başkanı Önder Tam, Hatay’dan Milletvekili seçilen Can Atalay’ın seçimlerin üzerinden bir ay geçmesine rağmen serbest bırakılmadığını vurgulayarak, “Büyük bir deprem felaketi yaşadık. Onun öncesinde olan haksızlıklar, hukuksuzluklar, felaketi daha da büyüten uygulamalar hakkında halkın çıkarlarını savunacak, hukuki anlamda halkla birlikte bunun hesabını soracak bir isim gerekiyordu. O isim de aslında Can Atalay’ın dışında olamazdı” dedi.

‘CAN ATALAY ONURLU BİR AVUKATTIR’

Tam’ın konuşmasını tamamlamasının ardından Emsal Atakan söz aldı. Atakan “Can Atalay, Gezi’de katledilen çocuklarımızın ve Gezi Direnişi’nin, Taksim Dayanışması’nın avukatlığını üstlenen onurlu bir avukattır” dedi.

‘CAN’IN ADAYLIĞI KONUSUNDA HİÇ TEREDDÜT ETMEDİK’

Samandağ’daki halk buluşması, Tam ve Atakan’ın sözlerini tamamlamasının ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında Hatay’dan Milletvekili seçilen Can Atalay’ın hukuksuz bir biçimde tahliye edilmediğini belirten Baş, Atalay’ın aday gösterilme sürecine ilişkin şunları söyledi:

“Sevgili Can’ın Hatay’dan adaylığı üzerine çok düşündüğümüz, uzun boylu planlar yaptığımız bir adaylık süreci değildi. Can, toplumsal mücadelelerin elinden geldiğince, gücü yettiğince içinde olmaya çalışan bir yoldaşımız. Can, bu noktada Hatay için Türkiye İşçi Partisi adına gündeme geldi. Biz hiç tereddüt etmedik. Hatay’da ortaya böyle bir irade çıkacağına başından beri inanıyorduk.”

‘CAN ATALAY CEZAEVİ KOŞULLARINDA DAHİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI’

Konuşmasının devamında geçen salı günü Can Atalay’ı cezaevinde ziyaret ettiğini söyleyen Erkan Baş, Atalay’ın cezaevi koşullarında dahi çalışmalarına başladığını belirtti. Baş konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Can’ın kendisi şu anda tam bir aydır hiçbir hukuki temeli olmayan bir biçimde esir tutuluyor. Ama buna rağmen çalışmalarına başlamış durumda. Biz tabii ki bu akıl dışı uygulamaya karşı her yerde mücadele edeceğiz. Can hücresinde bu mücadeleyi de büyütecek.

Can, Hatay halkının seçilmiş Milletvekilidir. O hücresinden bile Hatay’ın sorunlarını gündeme getirmek için neler yapabileceğine çalışıyor. Soru önergelerine çalışıyor, araştırma önergelerine çalışıyor, kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Dikkat edin kendisinin özgürlüğüyle ilgili gazetelerin ve televizyonların yaptığı bütün röportajlarda Hatay halkının sorunlarını mutlaka gündeme götürme derdini görürsünüz.”

‘CAN ADINA VEKALET GÖREVİ ÜSTLENMENİZİ İSTİYORUZ’

TİP’in Hatay’ın her ilçesinde irtibat merkezi açacağını ifade eden Erkan Baş, “Her yurttaşımız, görüşlerini, önerilerini, değerlendirmelerini, sorunlarını, derdini, talebini sanki Can dışarıdaymış gibi gidip oradaki arkadaşlarımız iletecek. Bizim sizlerden istediğimiz her birinizin aynı zamanda Can adına bu vekalet görevini üstlenmeniz” dedi.

Baş konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Onun dışında bizim Can dışında üç tane milletvekilimiz var. Kendi aramızda konuştuk. Mutlaka her hafta birimiz Antakya’da olacağız, Samandağ’da olacağız, Defne’de olacağız, İskenderun’da olacağız Aruz’da olacağız. Can çıkana kadar herhangi bir boşluk ortaya çıkmasın diye arkadaşlarımız o görevi üstlenecekler. Biz hiçbir koşulda Hatay halkını vekilsiz bırakmayız. Hatay halkını temsilcisiz bırakmayız. Bunda son derece kararlıyız. Can dışarıdaymış gibi onun görevlerini, sorumluluklarını, yapması gerekenleri hayata geçirmek gibi görevimiz de var.”

‘BU TÜMÜYLE SİYASİ BİR MESELE’

Konuşmasının devamında Can Atalay’ın, AKP iktidarının siyasi kararları nedeniyle tahliye edilmediğine dikkat çeken TİP Genel Başkanı, “Can’ı çıkartıp çıkartmayacaklarına ilişkin çok soru geliyor. Çok net söyleyeyim arkadaşlar bu tümüyle siyasi bir meseledir. Bu karar, iktidarın siyasi değerlendirmeleri doğrusunda verilecek bir karardır” ifadelerini kullandı.

Baş sözlerini şöyle noktaladı:

“Hukuk tartışacaksak Anayasa’nın ilgili hükmü 83’üncü madde çok açık ve net: Herhangi bir kişi milletvekili seçildiği andan itibarıyla milletvekilliğinden önce işlediği suçlar da dahil olmak üzere yargılanabilmesi için Meclis’ten karar çıkması gerekir. Milletvekilinin yargılanabilmesi için meclisin bu yargılamaya izin vermesi gerekir.

‘MİLLETVEKİLİ OLMAYAN BİRİSİ BAŞKANLIĞA ADAY OLABİLİR Mİ?’

Can 14 Mayıs’ta milletvekili seçilmiştir hemen sonra mazbatasını almıştır. Milletvekilliği belgesi elindedir artık. Ondan sonra Resmi Gazetede yayınlanmıştır milletvekili olduğu. Ondan sonra TBMM’ye kaydı yapılmıştır. Şu anda TBMM’nin sitesine girin örneğin Hatay Milletvekilleri arasında Can Atalay’ın adı vardır. Can TBMM Başkanlığı’na aday oldu. Milletvekili olmayan birisi başkanlığa aday olabilir mi?

‘MİLYONLARCA İNSAN İRADELERİNİN YOK SAYILMASINA İZİN VERMEYECEK’

Hatay halkı, iradesinin ayaklar altına alınmasına asla ama asla izin vermeyecek. Sadece Hatay halkı değil bu ülkedeki milyonlarca onurlu, bu iktidara karşı 20 yıldır kararlı biçimde mücadele eden insanlar kendi iradelerinin böyle basit ayak oyunlarıyla yok sayılmasına, bu keyfi yönetime asla ama asla müsaade etmeyecekler.

‘CAN ÇIKANA KADAR KESİNTİSİZ MÜCADELE DÖNEMİ BAŞLAYACAK’

An itibarıyla bu iş tüm ilericilerin, devrimcilerin, demokratların, özgürlük savunucularının görevi haline gelmiştir. Bundan sonra Can’ı çıkarana kadar bizim açımızdan kesintisiz bir mücadele dönemi yaşanacak. Diğer taraftan da Can’a yaptırmak istemedikleri her şeyi de hep beraber yapacağımızı burada sizlerle birlikte ilan etmiş olayım.”


Anahtar Kelimeler: Erkan Hatay’ seslendi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19