Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Alternatif yok diye düşünüyorlardı"

SİYASET 29.03.2024 13:17:00 0
Erkan Baş:

"Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

 

Akın Bodur/Arsuz

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, AKP iktidarında  zenginlerin daha zengin, yoksulların daha yoksul olduğunu söyledi. İktidarın ülkeye büyük zarar verdiğini ve yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olduğunu, açıklaran bir rapora göre Türkiye'nin servet avcılığında dünya birincisi olduğunu anlatan Baş, "Yani Türkiye’deki en zenginler daha da zenginleşti. Zenginler çok daha zenginleşti ve dünyada en çok zenginleşen zenginlerin yaşadığı yer Türkiye. Türkiye ekonomisi büyüyor, Türkiye zenginleşiyor ama biz fakirleşiyor, yoksullaşıyoruz. 22 yıllık AKP iktidarının bir cümlelik özeti şudur; zenginler daha zengin oldu yoksullar daha yoksul oldu ve her gün böyle oldu" dedi. 

31 Mart seçimlerinin ülkenin en heyecansız seçimi olarak tarihe geçeceğini ifade eden TİP Genel Başkanı Baş, partisinin Arsuz ve İskenderun adaylarının katıldığı Akçalı mahallesindeki Alyans Düğün Salonundaki toplantıda, TİP'in seçimlere katılmasıyla bazı bölgelerde seçim hareketliliği yaşandığını belirtti. Baş, "AKP iktidara geldiğinde Türkiye’deki en zengin yüzde 1 toplam servetin yüzde 43'ünü alırken, bugün Türkiye’deki en zengin yüzde 1 toplam servetin 65’i alıyor. Kalan 35'ini Türkiye paylaşıyor ve bunun üzerini örtmek için numara çevriliyor. AKP'nin çevirdiği numara da düşmanlaştırma, kutuplaşma. Mesela gittiğim bir yerde 'halk fakirleşiyor' diyorum, 'vatan bölünmez' diyor. Emeklinin maaşı yetmiyor, aç diyorum 'ezanı susturmazsınız' diyor. İnsanlar barınacak ev bulamıyor, diyorum 'vatan bölünmez' diyor. Ne alakası var? Şunu unutmayın; Türkiye’de zenginleri daha zengin eden ve bizim emeğimizi alan AKP, bunun konuşulmasını engellemek için vatanı, bayrağı, milleti, dini, imanı, neyi varsa bir örtü olarak kullanıyor. Bu gerçeği görmeyelim diye ve bunun içinde insanlar, toplum karpuz gibi ikiye bölünmüş. 'Benden' ve 'öteki' diye herkesi bu hale getirdiler. Komşu komşuya düşman oldu. Türkiye karpuz gibi ikiye bölündü" diye konuştu. 

 

"Alternatif yok diye düşünüyorlardı"

Kendisinin belediye başkan adayı olduğu Gebze'de nüfusun yüzde 99’unun fabrika işçisi ve asgari ücretin biraz üstünde parayla çalıştığını, kenti 30 yıldır Refah Partisi'nden sonra AKP'nin (Cumhur İttifakı) yönettiğini ve bu partilerin yüzde 60, 65 oy aldığını anlatan Baş, "Biz aday olmasaydık AKP orayı yine çok rahat alacaktı. Yine oyu yüzde55-60 olacaktı. 30 yıldır orayı AKP yönetiyor, 30 yıldır hiçbir hizmet yapmamış ama hala yüzde 55-60 oy alıyorsa, AKP 'hizmet etsek de etmesek de muhalefete oy vermezler' demez mi? Biz o oyunu bozmaya çalışıyoruz, orada mücadele ediyoruz. Arsuz'da da bunun tam tersi. Arsuz‘da da Cumhuriyet Halk Partisi işte tam olarak bu kutuplaşma nedeniyle 'Arsuz AKP‘ye oy vermez, MHP’ye oy vermez', o yüzden 'biz kimi koysak bize oy verecek' anlayışı hakim. Kutuplaşmanın yarattığı bu tembel muhalefet anlayışına birinin dur demesi gerekiyor. Bu tembel muhalefet anlayış işi diyor ki 'sen girersen ben seçimleri kaybederim'. Ya kaç yıldır Arsuz‘u yönetiyorsun. Arsuza hizmet etmediysen, Arsuz‘un halkını, gönlünü, sevgisini, saygısını kazanamadıysan sen bu seçimleri kaybediyorsan bahane aramana gerek yok. Sen kendi kendine yetersin ve zaten bu seçimleri kendi yüzünden kaybediyorsun. Başkasının sana bir şey yapmasına gerek yok ki. Başka suçlu aramaya gerek yok. Şimdi vaatlerde bulunuyor; şunu yapacağız, bunu yapacağız, şurayı düzelteceğiz diye. Yıllardır yönetiyordun, yapsaydın. Elini tutan mı vardı, niye yapmadın? Çünkü alternatif yok diye düşünüyorlardı. Halkın kendi içinden gerçek alternatifleri çıkartabileceklerine inanmıyorlardı" dedi.

 

"Belediyeler vatandaşa müşteri muamelesi yapıyor"

"Yerine, zamanına, karşındakinin kim olduğuna göre değil, ilkelerle, değerlerle siyaset yapacağız ve Türkiye’de ilkeli siyaset anlayışını getireceğiz. Biz diyoruz ki belediyeler şirket, vatandaş da müşteri değildir. Belediyelerde vatandaşa müşteri muamelesi yapılıyor. Arsuz‘da a partisine mi, yoksa b partisine mi oy vereceğim, diye düşünmeyin. Vatandaş mıyız, müşteri miyiz, bunu düşününün. Çünkü bunlar bize garantili müşteri muamelesi yapıyor. Hepimizin bir eve ihtiyacı var değil mi? Şimdi ne yapıyorlar; bizim zaten hakkımız olan evleri bize nasıl satabileceklerini, depremde ortaya çıkan bu yıkımı kendileri açısından nasıl ranta çevirebileceklerini düşünüyorlar. Biz her şeyden önce bu anlayışı değiştirmek istiyoruz. Arsuzlular şuna karar verecekler; biz müşteri miyiz yoksa değil miyiz? 31 Mart akşamı Arsuz'da çok büyük bir coşkuyla 'biz müşteri değiliz, yurttaşız' sesini duyacağımıza inanıyorum. Bizim en büyük projemiz, kenti halkla beraber yönetmek. Biz belediyelerdeki tek adam yönetimine de karşıyız. Halkın ortak aklı, tek kişinin aklından üstündür. Biz ülkenin kaderini bir kişinin iki dudağı arasına bırakmadığımız gibi kentleri de bir kişinin iki dudağı arasına bırakamayız. Arsuz Belediyesi’nde ya da herhangi bir belediyede bütün yapılanlar halkın gözlerinin önünde olmuyor. Yani ne konuşuluyor, ne tartışılıyor, belediye başkanı ne yapıyor, belediye meclisi ne yapıyor, vatandaş bunu 24 saat takip edebilirsin. Açık olunursa, şeffaf olunursa çok net söylüyorum hırsızlık olmaz, yolsuzluk olmaz, yandaş kayırma olmaz. Hırsızlık, yolsuzluk, yandaşı, eşi zengin etme olmazsa vallahi de billahi de Arsuz'un zenginlikleri bütün Arsuz'a hepimize yeter. O yüzden en çok önemsediğimiz şey bu. Hep beraber alacağımız kararlar, kim olursa olsun tek kişinin olacağı kararlardan daha doğru olur. Biz bu anlayışı yerleştirmek istiyoruz. Müşteri muamelesi yapanlara karşı yurttaş olacağız ama sadece seyreden yurttaş değil, konuşan, tartışan, düşünen ve yönetime 24 saat katılan bir yurttaşlık anlayışıyla yeni bir genel yönetim zihniyetini Arsuz‘da, Defne'de, Samandağ‘da, İskenderun’da, Antakya’da hayata geçirmek istiyoruz. 

Bizim anlayışımız, felsefemiz, kültürümüz farklı. Bunu görerek oy kullanmanızı rica ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Arsuz Belediye Başkan Adayı Eşref Karayün de"TİP adayı Şerafettin Can Atalay 14 Mayıs’ta Hatay Milletvekili seçildiğini ama hapisten çıkamadı" diyenlerin "oylar çöp oldu. Bu seçimde de verirsek oylar yine çöp olacak" diyenlerin olduğunu söyledi. Bu tür yaklaşımı taşıyanlara "14 Mayıs seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin dördüncü sıra adayı nerede?" diye soran Karayün, "Asıl o oylar çöpe gitti" dedi. Karayün, halkın seçimlerde sadece AKP ve CHP'ye mahkum edilmediğini, alternatiflerin bulunduğunu da belirtti.

Toplantıda TİP Arsuz Belediye Meclisi Üyesi Adayları da tanıtıldı.

 


Anahtar Kelimeler: Erkan : "Yoksul yoksul zengin zengin "

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19