Ermeniler Noel´i kutladı

Doğu kiliselerine bağlı Hatay´daki Ermeni kökenli yurttaşlar, Hz. İsa´nın doğumunu simgeleyen Noel Bayramınını düzenlenen ayinle kutladı.

GÜNCEL 7.01.2019 10:51:17 0
Ermeniler Noel´i kutladı

Akın Bodur/İskenderun

 İskenderun´da yaşayan Ermeni kökenli yurttaşlar önceki gün akşam düzenlenen ayinle Noel Bayramını kutlarken, Samandağ´ın Vakıflı mahallesindekiler de Noel´i dün sabah yapılan ayinle kutladı. Noel ayinine hristiyanığın farklı mezleplerinden cemaat ile müslümanlar da katıldı. Noel´de mum yakanlar ve dua edenlerin dilekleri arasında barış da yer aldı. Ayine katılanlar kutsanıp, onlara kominyum dağıtıldı. Batı kiliseleri Noel´i 24 aralık´ı 25 Aralık´a bağlayan akşam kutlarken, Doğu kiliseleri ise Noel´i Hz. İsa´nın vaftiz edilmesiyle kutluyor. Doğu kiliseleri buna gerekçe olarak hristiyanlığın vaftizle başlamasını gösteriyor.

'Karanlığı yaşıyorsak, içimizdeki ışığı yakmıyoruzdur'
İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde önceki akşam düzenlenen ayini yöneten kilisenin papazı Avedis Tabaşyan, Ermenice yaptığı ayinde, Türkçe vaaz verdi. Vaazda yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik mesajı veren papaz Tabşyan, insanın içinde sevgi ve umudun olması gerektiğini söyledi. Bayramların özel ve önemli günler olduğunu belirten İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Papazı Tabaşyan, 'Bunun önemi bilinirse, mutluluğu da yaşanır. Bugün bizler için ışığın yayıldığı gün; Doğuş Bayramı. Rab bizim için doğdu. Işığın anlamak lazım. Dünyaya ışık geldi ama insanlar karanlığı yaşıyor. Bir yerde ışık yoksa, kargaşa, kavga, gürültü vardır. İnsanlar karanlıkta her şeyi yapar, kötülüğü de, hırsızlığı da ama ışığı açtığımızda her şey görülür ve düzelir. Karanlığı yaşıyorsak, içimizdeki ışığı yakmadığımız içindir. Birbirimizi sevmiyorsak, ışığı sevmediğimiz içindir. İçimizdeki karanlığı aydınlığa çevirmiyorsak, hiçbir zaman Rab orada olmayacaktır. Hepimiz 2019 yılının bize mutluluk, huzur, refah, sağlık gibi şeyler versin diye dua ediyoruz ama bunun için ışık yakabiliyor muyuz? İnsanlara ışık olabiliyor muyuz?' diye konuştu.

'Dedikodularla hayatımızı değiştiriyoruz'
Dedikodunun iyi bir şey olmadığını anlatan ve insanları dedikodu yapmamaya çağıran papaz Tabaşyan, şunları söyledi: 'Dedikodularla hayatımızı değiştiriyoruz ve kendi yaşamımızı değil, başkalarının istediği, başkasının sözüyle yaşamımızı sürdürüyoruz. Tanrı, sevgiyle yapılan her şeyi fazlasıyla verir.'

'Hayatımızda önce sevgi olmalı'
İnsanların sevgiyi unutup, başarı ve zenginliği öne aldığını belirten İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi papazı Avedis Tabaşyan, 'Hayatımıza önce sevgiyi çağırmalıyız. Önce sevgiyi çağırmamız gerekirken, başka şeyleri önce çağırıyoruz. Unutmamak gerekir ki, başarı ve zenginlik (manevi zenginlik) sevgiyle kazanılır' dedi.
Papaz Tabaşyan, 'Aslında insanların içinde umut var. Zaten insanın içinde umut yoksa, üç günlük ömrü vardır. Umutsuz yaşaması mucizedir. Bizler yaşama sanatını yeterince beceremiyoruz. Hayatta yapabileceğimiz ve yapamayacağımız şeyler var. Sahip olduklarımız ve olamadıklarımız da. Yaşama sanatı bunlar üzerine kurulmalıdır. Bunun için de herkesin elinden geleni yapması lazım. Saphip olduğumuz şeylerin farkına varamıyor, onları yok ediyoruz. Mesela sevgiyi' dedi. İnsanların günümüzde en çok kaybettiği şeyin sevgi ve alçakgönüllülük olduğunu ifade eden papaz Tabaşyan, 'Alçakgönüllülük, kibir ve grururun karşılığıdır. Herkes alçakgönüllü olmalıdır. Alçakgönüllü olunursa, hayatın anahtarını da almış olursunuz. Yüreğiniz rahatsa, hesap vereceğiniz birşey yok demektir. İnsanın yüreği temiz olmalı. Yürek temizse, bu yüzümüz ve yaptığımız şeylerden de belli olur. Bugün kavgalar çoğaldı, çünkü alçakgönüllülüğümüz yok. Oysa tanrı tüm insanlara barışı gönderdi. Barış eken, barış biçer ve bu evlerimizden başamalı' diye konuştu.
Hz. İsa´nın temsili vaftiz edilmesinin de yer aldığı ayinin son bölümünde kilisedeki ışıklar söndürüldü ve papaz Tabeşyan ile kilise cemaati Hz. İsa´yı simgeleyen ´ışık´ için mum yakarak, kiliseden dışarı çıktı ve karanlıktan aydınlığa çıkışı sembolize etti.
Kilisenin ışıklar ve Noel baba´yla süslendiği ayin sonrası katılanlara kadınların evlerinde hazırladığı yiyecek ve pastalar ikram edildi, kokteyl de verildi.

Doğum ve vaftizi kutlladık'
İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Vakfı Bşkanı Garbis Kısadur da, batı kiliselerinden farklı olarak doğu kiliselerinin Noel´i, Hz. İsa´nın vaftiz olmasıyla kutladığını anımsattı. Vakıf başkanı Kısadur, 'İsa peygamberimizin doğum ve vaftiz bayramını kutladığımız bu gün, memletimize huzur, dünyaya barış diliyoruz' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00