Ermenilerin Hac ziyareti

Paskalya orucu da başladı

GÜNCEL 16.03.2021 16:40:38 0
Ermenilerin Hac ziyareti

Akın Bodur/İskenderun

Türkiye´de yaşayan Ermeni toplumu, Nisan ayında kutlanacak Paskalya Yortusunun (bayram) 50 günlük orucuna başladı. Oruç, Paskalya Bayramında sona erecek. Ermeni cemaati, İskenderun´daki Karasun Manuk Ermeni Kilisesinin isim gününü de kutladı ve öldürülen 40 çocuk askeri ayinle andı.
İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinin ´isim günü´ kutlaması, Hac gezisi ve Paskalya orucu kapsamında düzenlenen ayinle kutlandı. Türkiye Ermeni Patrikhanesinden başpapaz Natan Arapoğlu´nun yönettiği ayine, İstanbul´dan papazlar Drtan Uzunyan, Şahen Ohanoğlu da katıldı. İskenderun Ermeni Kilisesi Papazı Avedis Tabaşyan´ın da bulunduğu ayin, pandemi nedeniyle az sayıdaki cemaatın katılımıyla ve önceki yılların aksine hafta sonu değil, hafta içinde ve cuma günü yapıldı.

Patrikten canlı bağlantı ile vaaz
İskenderun´daki ayine internet üzerinden canlı bağlantıyla katılan Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Kayseri´den başlayan Hac gezisinin İskenderun ile sürüp, Samandağ´la devam edeceğini belirtti. İskenderun´da, Sivas´ta inancı nedeniyle öldürülen Karasun Manuk ve 40 gencin de ayinle anıldığını anlatan patrik Maşalyan, Anadolu kiliselerini hac geçisi kapsamında her yıl ziyaret ettiklerini, koronavinüs salgını nedeniyle iki yıldır bunu gerçekleştiremediklerini söyledi. Sınırlı olanaklarla en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade eden patrik Maşalyan, cemaata Türkçe ve Ermenice ayrı ayrı verdiği vaazda, vaftiz olmanın hristiyanlığın başlanını olduğunu anımsattı. İskenderun ve Hatay´da az sayıda Ermeni cemaatı bulunduğunu belirten patrik Maşalyan, 'Cemamatın biradada kalmasını. sağlayan akil insanlar vardır. Bu İskenderun´da da var. Garbis Kısadur ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Dualarımız kendileri ile beraber' dedi. İnançları nedeniyle öldürülen Karasun Manuk ve 40 gencin hikayesini anlatan patrik Maşalyan, 'Bu 40 genç hristiyan asker, bize, herkesin hayatında, hayatından daha değerli bir inancın olması gerektiğini anlatıyor. Bu bir insanın verebileceği en büyük edebi mirastır. İsa Mesih´in öğrencilerini tüm uluslara göndermesinin amacı da buydu, 40 genç, edebi hazineyi seçti. Onlar ölmedi, yaşıyorlar, Onlar bizden daha canlılar. Onların cesaret anlayışı bize geçsin, Biz de onlar gibi cesur olmayı seçebilip, iyiyi, kötüyü ayırt edebilelim' diye konuştu. İnsanların tüm yatırımlarını bu dünyaya yapmasının yük ve yanlış olacağını da iade eden patrik Maşalyan, göklere ve Tanrı´ya yapılacak yatırımın insanı mutlu, huzurlu kılacağını da belirtti ve 'Hristuyanlığın bir hazine olduğunu farkına varmalıyız' değerlendirmesini yaptı.
Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Garbis Kısadur, önceki yıllarda 50 günlük oruç kapsamında Anadolu kiliselerinin gezildiğini, İstanbul´dan hareket eden katılımcıların Kayseri´den sonra Hatay´a geldiğini, ancak pandemi nedeniyle iki yıldır bunun yapılamadığını belirtti. Kısadur, 'İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinin isim günü ayini sonrası İstanbul´dang elen papazlar Arapoğlu, Uzunyan, Ohanoğlu ile İskenderun papazı Tabaşyan´ın Samandağ´ın Vakıflı Mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinde de ayin yaptığını ifade etti. Nisan´da kutlanacak Paskalya Bayramı öncesinde 50 günlük oruç kapsamında kilise ziyaretleri din adamlarının katılımı ile yapıldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00