Ertelenen faturalar el yakıyor

Deprem bölgesinde 3 ay ertelenen elektrik endeks okuması başlatıldı. 3 aylık toplu elektrik faturasının tek seferde ödeme talebi yeni bir mağduriyet yaratıyor. Elektrik, su ve doğalgaz faturaları el yakıyor

HATAY 10.06.2023 16:25:00 0
Ertelenen faturalar el yakıyor

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay’da depremzedelere kesilen ve tek seferde ödemesi talep edilen on binlerce TL’yi bulan/aşan elektrik faturalarının yarattığı mağduriyete dikkat çekti.

Depremin ardından deprem bölgesinde yaşayan yurttaşların üç ay boyunca ertelenen elektrik faturaları bu sürenin dolmasının ardından toplu bir şekilde gönderilmeye başlandığını belirten Hatimoğulları, Hataylı yurttaşlar tarafından kendisine iletilen elektrik faturalarının on binlerce lirayı bulduğunu ifade etti. Hatimoğulları, 15 bin TL elektrik faturası kendisine iletilen bir depremzede yurttaşın, engelli çocuğu ile yaşadığını ve eve dahi henüz geçmediğini, istenen şekilde tek seferde ödeme yapmasının imkansız olduğunu söylediğini aktardı.

Samandağ’da düzenlenen basın açıklamasına katılan Hatimoğulları, elektrik tüketicilerinin fatura tutarlarının 31.05.2023 tarihine kadar ertelenmesi ve 2023 yılı Haziran ayı itibariyle oluşacak faturaların fatura döneminden itibaren gecikme zammı olmaksızın eşit taksitlerle 6 ayda tahsil edilmesinin de yer aldığı 21 Mart 2023 tarihli 6974 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararını hatırlattı.

Hatimoğulları, “Depremin üzerinden aylar geçti, evlerin işyerlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair iktidar bilgi vermiyor. Kuru gıda, hijyen, çadır ve konteyner ihtiyacı halen karşılanmamış olan yurttaşlara faturalar kesiyorlar. Tüm dünya dayanışma sergilemeye çalışırken, AKP-MHP iktidarı hemen seçimin ardından faturalarla olmayan adreslere dayanıyor. On binlerce insanın kaybına dair sorumluluk hissetmeyenler, bugün depremin faturasını depremden etkilenen 11 ilde yaşayan yurttaşlara yıkmaya kalkıyor. Hataylı hemşerilerim net, bu faturaları ödemeyeceğiz diyor. Deprem nedeniyle işsiz kalan insanlar işlerine kavuşana kadar faturaların iptali gereklidir. Ayrıca kredi kartına yüklenmek zorunda kalan depremzedelerin ödemeleri faizsiz bir şekilde ertelenmelidir. Bizler Yeşil Sol Parti olarak, bu konuyu Meclise taşıdık. Kanun Teklifleri ile tekrar gündeme getireceğiz” dedi.

‘Faturayı devlet ödesin’ talebi

Hatimoğulları, aylardır çeşitli şekillerde mağduriyetleri artarak devam eden depremzedelerin faturaların iptali talebinin elzem bir şekilde karşılanması gerektiğini ifade etti. “Depremin faturası halka, depremden etkilenenlere yıkılmak istenilmekte; oysa bu ağır faturayı devlet ödemelidir. Dört ayı aşkın süre geçmesine rağmen birçok temel ihtiyaçları çözülmeyen yurttaşların omuzlarına yeni yükler yüklenilmemeli” ifadelerini kullandı.

Kamulaştırmaya da dikkat çekti

Bölgedeki kamulaştırma sorununa da değinen Hatimoğulları, Gülderen Köyünde yapıldığı gibi Dikmece Köyünde de kamulaştırma yapılmak istendiğini iletti. Bölgede çok sayıda hazineye ait arazi varken, verimli tarım-zeytinlik arazilerinin kamulaştırılmak istenmesine köylülerin karşı çıktığını söyledi. Köylülerin geçim kaynağı olan araziler kamulaştırılmamalıdır. Demografik yapının değiştirilmek istendiği endişesi yaşayan Samandağlıların bu endişelerinin gerekli açıklamalar yapılarak giderilmesi gerektiğini ifade etti.


Anahtar Kelimeler: Ertelenen faturalar yakıyor

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19