Eryılmaz: TRT Samandağ halkından özür dilemeli

TRT'de yayınlanan dizideki teröriste "Samandağ" ismi tepkiyle karşılandı

21.10.2022 16:18:00 0
Eryılmaz: TRT Samandağ halkından özür dilemeli

İskenderun/SES
TRT'de yayınlanan 'Teşkilat' dizisinde canlı bomba talimatını veren bir teröriste Samandağ soy adının verilmesi, Samandağlı siyasetçiler ve halkının tepkisine yol açtı. Teröriste soy ad olarak verilen Hatay'ın Samandağ ilçesinde halkının yüzde 95'i Arap alevi olarak biliniyor. 

CHP'li Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, "TRT'de yayınlanan 'Teşkilat' dizisinin geçen haftaki bölümünde terörist, canlı bomba eylemlerinin talimatını veren bir karakterin soy isminin 'Samandağ' olmasından büyük rahatsızlık duyduk. Samandağlılar bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunan, vatanına, milletine, devletine ve bayrağına aşık bir halktır. Yaşanan bu durumu asla kabul etmiyoruz ve bu dizede Samandağ'ımızın isminin bir terörist karakterinde anılmasına vesile olanları kırıyoruz" açıklamasını yaptı. Belediye başkanı Eryılmaz, TRT Genel müdürü, dizinin yapımcısı, senaristi ve yönetmenini Samandağ halkından özür dilemeye davet etti.

İskenderun Samandağlılar Derneği Başkanı Süleyman Miçooğulları, bir dizide terörist karakteri canlandıran oyuncuya "Gani Samandağ" adının verilmesini eleştirdi. TRT1 ekranlarında yayınlanan “Teşkilat” adlı dizisindeki terörist karaktere “Gani Samandağ" ismi verildiğini ifade eden Miçooğulları, "Ülkemizde bulunan bütün etnik ,dinsel ve farklı düşüncelere mensup toplulukların bir arada kardeşçe yaşadığı Hatay’ın, eğitimli, çağdaş, üretken ve yurtsever ilçesi Samandağ hakkında kamuoyu nezdinde olumsuz bir algı yaratacağını düşünüyoruz. Ülkemize kattığı ekonomik sosyal ve kültürel değerlerle anılması gereken Samandağ’ın, teröristin soyadı olarak anılması bizleri rahatsız etmektedir. Buna sebebiyet veren, dizi sorumlularını kınıyor; Kamuoyu önünde özür dilemeye çağırıyoruz" açıklamasını yaptı. 

Hatay Milletvekilleri de parlamentoda eleştirdi. Samandağlı CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM'de yaptığı basın açıklamasında, "Samandağlılar, vatanına, milletine, devletine ve teröristen "Samandağ" soyisminin verilmesini aşık bir halktır ve bu ülkenin asıl unsurudur. TRT Genel Müdürünü, dizinin yapımcısını, senaristini ve yönetmenini Samandağ halkından özür dilemeye davet ediyoruz" diye konuştu. 

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da sosyal iletişim sitesindeki paylaşımında şu değerlendirmeyi yaptı: "TRT'de yayınlanan 'Teşkilat' dizisinin geçen haftaki bölümünde terörist, canlı bomba eylemlerinin talimatını veren bir karakterin soy isminin 'Samandağ' olmasından duyduğum rahatsızlığı TBMM Genel Kurulu'nda dile getirdim. Samandağ'dan bilim insanı çıkar, iş insanı çıkar, sanatçı çıkar, asker çıkar, polis çıkar, vatana, millete hizmet edecek her meslekten insan çıkar ama terörist çıkmaz. Bu durumu kabul etmiyor, kınıyorum."

Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da konuyu önergeyle parlamentoya taşıdı. "Teşkilat" adlı dizideki bir bombacının “Samandağ” soyadı ile karakterize edilmesine Samandağlıların tepkisinin sürdüğünü ifade eden ve yüzde 95’inden fazla Arap alevi olan Samandağ ve halkı, kin ve nefretle hedef gösterildiği belirten milletvekili Oruç, önergesinde, "Samandağlıların bu konudaki talebi, RTÜK üyelerinin görevlerini yerine getirmesi, bu ayrımcı bakış açısından arındırılmış bir yayın politikası izlenmesi ve dizi özelinde sorumluların açığa çıkartılarak, konu hakkında gereğinin yapılmasıdır" değerlendirmesine yer verdi. Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplandırmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Bahsi geçen dizi hakkında RTÜK tarafından herhangi bir adım atılmış mıdır Teşkilat dizisi nedeni ile TRT 1’e herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Özelinde Samandağ halkını hedef alan bu ayrımcı ve mezhepçi yaklaşım nedeni ile tarafınızca bir açıklama yapılacak mıdır? Tüm yurttaşlara eşit şekilde hizmet sunması gereken TRT kurumunun bu ayrımcı yaklaşımı konusunda Bakanlığınız tarafından önleyici bir adım atılacak mıdır? Tekçi, ayrımcı yayınlarından dolayı TRT hakkında kaç ihlal raporu hazırlanıp bunun kaçında yaptırım uygulanmıştır?"

"Alevi halkını hedef göstermekten başka bir şey değil"

Alevi kanaat önderlerinden Ali Yeral da, "TRT1’de yayınlanan 'Teşkilat' dizisinde oynayan ve canlı bomba talimatı veren terörist oyuncuya bula bula 'Samandağ' soyadı konmuş. Bu büyük ve tehlikeli skandalın dikkatsizlik, yanlışlık, bilmemezlik, sürç-i lisan ve cahillikle geçiştirilmesi asla mümkün değildir. Bu çirkef yaklaşım ayrılıkçı, mezhepçi, kafatasçı ve şirin ilçemiz Samandağ ile yüzde 95’inden fazla olan alevi halkına, kin ile nefretten ve onları hedef göstermekten başka bir şey değildir. Aslında, mutahhar Ehl-i Beyt ile takipçileri olan biz alevilere kindarlıkla düşmanlığı din sayan bu tip Emevi- Süfyani-Mervani zihniyet tarih boyunca vardır. Ama alevilerin vergileriyle ayakta duran ve devletin resmi kanalı olan TRT'nin, uzay çağında ve seçim arifesinde böyle bir küstahlığa imza atması, bizi bir kez daha hayal kırıklığına uğratmış, üzmüş ve kaygılandırmıştır" değerlendirmesini yaptı. Yeral, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Milletin parasıyla milleti ayrıştırıp bölen ve Alevileri teröristmiş gibi hedef gösteren sözde diziler değil eğitici, yapıcı ve birleştirici özde diziler yapmasını umuyoruz. Böylesi çok önemli ve ciddi bir devlet kurumunun da daha büyük fitne ve fesatlara sebep vermeden, acilen kronikleşmiş bu muasır ve çarpık Emevi artıklarından tamamen temizlenmesini istiyoruz. Menfur dizideki tüm sorumluların cezalandırılmasını ve dizinin de kökten kaldırılmasını istiyor ve de bekliyoruz."


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19