Erzin Atık Su Arıtma Tesisi açıldı

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) tarafından yaptırılan Erzin Atık Su Arıtma Tesisi, önceki gün akşam üstü törenle açıldı. 16 ayda tamamlanan tesis, 17.5 milyon liraya mal oldu. Tesis, g?

7.06.2017 10:17:47 0
Erzin Atık Su Arıtma Tesisi açıldı

 

Açılış törenine Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İller Bankası Adana Bölge Müdürü Hasan Güneş, Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci, Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin, Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Müdürü Mehmet Çaparali, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur da katıldı.
Açılışın, Dünya Çevre Günü´nde yapılmasının anlamlı olduğunu ifade eden Hatay Valisi Ata, 'Dünyada artan hızlı nüfus, sanayileşme ve çarpık kentleşme sonucunda dünyadaki toprakların, suyun, havanın kirlenmesi nedeniyle tüm ülkelerin dikkatini çekmek ve çevre konusunda insanların duyarlılığını oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Dünya Çevre Günü kararı almıştır. Ülkemizde de çevre sorunları önemli bir yer teşkil etmekte. Bu durum ilimiz için de geçerli. Örneğin ilimizin ortasından Asi nehri akıyor. Ben henüz yaz sıcaklarını yaşamadım. Ama yaşayan vatandaşlarımızın ifadesi kokudan ve sinekten durulmadığı yönünde. Bu demek oluyor ki biz geçmişte yaptığımız yanlışların bedelini bugün ağır bir fatura ödeyerek telafi etmeye çalışıyoruz. Eğer gelecek kuşaklara daha temiz bir dünya devretmek istiyorsak çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek zorundayız' dedi.
Hizmete giren arıtma tesisi ile Erzin ve yöresinde yaşayanların atık sularının bir damlasının dahi damıtılmadan derelere ve denizlere akıtılmayacağını belirten Ata, şunları söyledi: 'Bundan sonra hem Erzinli hem de bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız çok daha temiz bir ortamda yaşayacak. Erzin sahili olan bir ilçemiz. Vatandaşlar, denize girerken hiç değilse daha temiz bir ortamda denize girecek. Ben bu tesislerin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bölge halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum. İlçe sayımız 15 ama yapılacak arıtma tesisi sayısı daha fazla olabilir. Çünkü coğrafi yapı nedeniyle yerleşim yerleri çok dağınık. Bu sebeple tahmin ediyorum bu rakamların çok daha üzerinde arıtma tesisine ihtiyacımız olacaktır. Gördüğüm kadarıyla belediyelerimiz ve HATSU bu konuda hassasiyetle çalışıyor. İnanıyorum ki onlar üzerlerine düşeni yapacaklar ve arıtma tesisi olmayan ilçemiz kalmayacaktır.'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş da, 'Bugün hem dünya Çevre Günü, hem de Çevre Haftası´nın ilk günü. Çevreye zarar veren yabancı maddelerin atılıp temizlenmesi adına bu güzel organizasyonu yapıyoruz. Erzin´de yaptığımız arıtma tesisi ile bu, 7. arıtma tesisimiz. İnşallah hepsini tek tek açacağız' diye konuştu.
Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek ise, ‘'Bu tesisi hedeflemek, yapmak çok güzel bir şey. Açılışını yapmak daha bir ayrı güzel' dedi.
Açılışta konuşan HATSU Genel Müdürü Çaparali, Erzin´in merkez mahalleleri ile Başlamış, Kızlarçayı, Kuyuluk, Yoncadüzü ve Gökdere mahallelerini kapsayan tesisin, maliyetinin 17 milyon 540 bin lira olduğunu, 182 bin 500 metre muhtelif çaplarda kanalizasyon ve yağmursuyu şebekesi döşenerek geçici deşarjın sağlandığını ifade etti. İller Bankası A.Ş.´den (SUKAP) kapsamında temin edilen kredi ile yapılan Erzin Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı´nın, 7 milyon 917 bin TL bedel ile ihale edildiğini ve tesis için bu güne kadar 8 milyon 588 bin TL yatırım yapıldığını anlatan Çaparali, “Atıksu Arıtma Tesisi inşaatına 12 Ocak 2016 tarihinde başlanılmış, 16 ayda yapımı tamamlanmış ve 24 Nisan 2017 tarihinde tesise atıksu alınarak işletmeye başlanmıştır. Erzin Atıksu Arıtma Tesisi´nin 60 bin kişi eşdeğeri ve günde 5 bin 850 m3 su arıtacak. Mevcut kanalizasyon şebekesinden gelen atıksuların “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun olarak yaklaşık yüzde 90 giderim verimi ile arıtarak Erzin Deresi´ne deşarjını sağlamakta' diye konuştu.
Hatay Milletvekili Dudu ida, içme suyu şebekesinin de yüzde 50´nin üstünde tamamlandığını belirtti.
Vali Ata ve törene katılanlar, tesisin açılış kurdelesini kesti ve hizmete geçirdikleri Erzin Atık Su Arıtma Tesisi´ni gezip, bilgi aldı.


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00