Erzin´de ‘ÇED toplantısı yaptırılmamıştır´ tutanağı

Hatay ili Erzin ilçesine bağlı Aşağıburnaz Mahallesi, Gaziçiftliği Mevkii´nde kimyasal üretim tesisi ile “Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı” Projesinin ‘pandemi koşulları da gözetilmeden yapılmak istenen halkın bilgilendirme t

12.11.2021 11:02:11 0
Erzin´de ‘ÇED toplantısı yaptırılmamıştır´ tutanağı

Sadet Berkyürek/İskenderun

ÇED halkın bilgilendirme toplantısı için Erzin Aşağıburnaz mahallesi Cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Toplantı öncesi sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve meslek örgütleriyle projenin sakıncalarını masaya yatıran Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, alana yoğun bir kalabalıkla birlikte geldi. Toplantı öncesiyaptığı değerlendirmede Elmasoğlu, “Aşağıburnaz mahallemizde, Burnaz sahilimizde yapılmazı düşünülen kimyasal fabrika ile ilgili ÇED toplantısı yapılacak. Bizler de Erzinlileri, Aşağıburnaz mahalle sakinlerini bilgilendirmek. konunun zararlarını anlatmak adına sahalardaydık” dedi.

Erzinlileri Aşağıburnaz Camii avlusunda yapılacak ÇED bilgilendirme toplantısına katılmaya meclis üyelerinin de katılımıyla hanelere dağıttıkları broşür ile davet eden Ökkeşoğlu, itiraz ve haklılıklarını tutanağa geçirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Herhangi bir taşkın ya da şiddet olayına izin verilmeyeceğini de sözlerine ekleyen Elmasoğlu, şunları kaydetti: “Biz sadece burada halkımızla birlikte Erzin´imize daha faydalı fabrikaların kurulması için, sahilimizin, narenciyemizin, tarımımızın heba edilmemesi için burada olacağız. Burada bir OSB kuruluyor; bizler de yönetimindeyiz. Aşa-işe kesinlikle karşı değiliz. Memleketimiz için yapılacak her türlü hayırlı işin yanındayız. Ama böyle zarar verecek bir tesisin kurulmasını istemiyoruz” diye konuştu.

ÇED toplantısına katılmak isteyenler için belediye önünden araç da kaldırılan ÇED toplantısının başlayacağı ilan edilen saatte toplantının yapılma koşullarının oluşmadığı gibi itirazlar üzerine yapılmadığı belirtilerek bir tutanak hazırlandı. Bakanlık ve şirket yetkililerinin tepkiler üzerine toplantıyı açmadan alandan ayrılması üzerine durum Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Ticaret Odası Başkanı Muhteşem Vural ile birlikte diğer Oda, dernek, meslek kuruluş temsilcileri tarafından da imzalanan bir tutanakla kayıt altına alındı. 2 sayfalık tutanakta, “halkın katılım toplantısı 12 Kasım 2021 Cuma günü saat 10.00´da Aşağıburnaz Camii avlusunda yapılması ilan edilmiş. Ancak cami önündeki yolda uygun olmayan şartlarda ve pandemi tedbirleri alınmaksızın yapılmaya çalışılmıştır. Halkın yoğun katılımı ve itirazları neticesinde planlanan toplantı yapılmamış olup, iş bu tutanak mahallinde tanzim edilerek imza altına alınmıştır” denildi.

/resimler/2021-11/12/1208267230945.jpg

Elmasoğlu´ndan ‘duyarlılık´ çabası

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu´nun ÇED süreci başlatılmasından itibaren kirletici ve deniz canlılığını olumsuz etkisine dikkat çekerek kamuoyu duyarlılığı çalışmasının başını çektiği petrokimya tesisi projesi, tarlaların yanı sıra 1998 yılında yürürlüğe giren 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında ‘Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki´ mera alanını da kapsıyor. Proje ile ilgili başvuru dosyasında tesisin yapılması planlanan sahada kayıtlı mera vasıflı araziler için mera tahsis amacı değişikliği talebinde bulunulacağı belirtiliyor. Toplantının yapılma şekline ve sürece itiraz eden, ardından yaptığı değerlendirmede Başkan elmasoğlu, 'Bu yapılan bilgilendirme toplantısını kabul etmiyoruz. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu ve sağlığımızı etkileyecek hiçbir kimyasal tesise izin vermiyoruz' dedi.

/resimler/2021-11/12/1538176313089.jpg

Mera ve tarla için ‘vasıf değişikliği´ istenecek

Hatay´ın Erzin ilçesi sınırları içerisinde Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´na da, Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi talebi ile başvurusu yapılan Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı Ve Derin Deniz Deşarjı projesi için ‘Kara tarafı ve deniz tarafı´ olmak üzere iki ayrı alanda gerçekleştirilecek petrokimya tesisinde, üretim ve soğutmada gerekli suyun denizden karşılanması planlanıyor. Tanıtım dosyasına göre proje kapsamında kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında derin deniz deşarjı (su alma yapısı, su alma hattı, derin deniz deşarj hattı, difüzörler, pompa binası) sistemlerinin tesis edilecek ve işletilecek. Tesislerde meydana gelecek sıcaklık artışının 10 derece ile sınırlandırılacağı ifade edilirken, deniz suyu sıcaklığını etkileyip etkilemeyeceği ise belirtilmiyor.

/resimler/2021-11/12/1303147603407.jpg

/resimler/2021-11/12/1303474180775.jpg

/resimler/2021-11/12/1238462997163.jpg

/resimler/2021-11/12/1223117287787.jpg

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57