"Eserler sermaye için sadece dekor"

"Üçüncü derece sit alanı" diye yazdığı rapor sonrası izin verilen Antakya'daki Müze Otel gönümüzde de tartışılmaya devam ediliyor.

HATAY 11.01.2023 16:23:00 0

İskenderun/SES
Bölgeye ilişkin hazırlanan ve 'yörede antik dönem kalıntıları vardır' ifadesine yer verilen arkeolojik raporu hazırlayanlardan bazılarının bir anlamda 'sürgün edildiği' ve oluşturulan yeni bir heyetin de "üçüncü derece sit alanı" diye yazdığı rapor sonrası izin verilen Antakya'daki Müze Otel gönümüzde de tartışılmaya devam ediliyor. "Arkeoloji Dünyası" sosyal paylaşım sitesinden yapılan bir otel inşaatı "kültür suçu" olarak nitelendirildi. Dünyanın ilk ve tek mağara kilisesi St. Pierre Kilisesi manzaralı Müze Otel inşaatı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın Antakya Belediye Başkanlığı döneminde verilmişti.

"Yapılamayacaklar, verilen izinle üstüne yapıldı"
"Arkeoloji Dünyası" adlı sosyal iletişim sitesinden yapılan paylaşımda şunlara yer verildi: "Antakya Müze Oteli'ni başyapıt olarak değerlendirenler var. Bir başyapıt değil, kültür suçu. Uzun uzun çok şey yazılır ama otelin kondurulduğu alanda nereye dokunsanız bir yaşanmışlıkla karşılaşıyordunuz. Normal bir otel projesi değil, otel müze projesi olarak başladı. Dahası eserler otel, sermaye için sadece araç, dekor. Kişiliksizleştirilen, dekorlaştırılan parçalar üzerinden 'eserleri koruduk' propagandası altında meşruiyet kazandırılarak amaç daha çok kâr etmektir. En sorunlu tarafı hali hazırda var olan koruma mevzuatıyla yanına dahi yapılamayacaklar, verilen izinle üstüne yapıldı. Ve bundan sonra bu tarz durumların önünü açtı. Her şeyin piyasaya meze yapıldığı düzende kültürel varlıklara da bakılacak yön budur!"

 


Anahtar Kelimeler: "Eserler sermaye sadece dekor"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19