EuroSOMT kongresi Antakya'da yapıldı

Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde, Hatay Valiliği, HBB, MKÜ ve İSTE desteğiyle yapılan Fonksiyonel Ürolojide Uluslararası Medikal Baskı ve Simülasyon adlı kongre, Antakya'da yapıldı.

GÜNCEL 11.10.2022 16:47:00 0
EuroSOMT kongresi Antakya

 

Antakya/SES
Hacettepe Üniversitesi koordinatörlüğünde, Hatay Valiliği, HBB, MKÜ ve İSTE desteğiyle yapılan Fonksiyonel Ürolojide Uluslararası Medikal Baskı ve Simülasyon (EuroSOMT International Madical Printing and Simulation Congress in Functional Urology) adlı kongre, Antakya'da yapıldı. Meclis Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongreye, İngiltere, Belçika, İtalya, Güney Kore, Makedonya, Mısır, İran gibi ülkelerden 50’ye yakın üroloji asistanı ve ürolog hekimler katıldı.
EuroSOMT Proje Direktörü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Emre Huri, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, 'devlet olmayı millet olmaya tercih eden' Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devletine ilhakının Atatürk’ün diplomasi zekası ile farklı inanç ve kültürlere mebus olanların oy birliğiyle gerçekleştiğini belirtti. ‘EuroSOMT Europens School Of Modern Technology’ Avrupa Birliği projesinine, tıp alanında 3 boyutlu modelleme, baskı ve simülasyon uygulamalarının kullanılması, bu simülatörlerin ürolojik cerrahide müfredat oluşturmaya katkı sağlayacak planlama konusunun çalışıldığını anlatan Huri, "Projede ülkemizde ilk olarak 3 boyutlu medikal baskı teknolojileri kullanılarak kişiye özgü cerrahi eğitim simülatörleri geliştirilmiştir. Üüzerinde çalışılan 3 boyutlu baskılama ve simülasyon teknolojileri, cerrahi ve yeni teknikler uygulama ve geliştirme konusunda hekim ve hekim adaylarına eğitim vermek, yüksek risk içeren operasyonlara dair pratik yapabilmek, anatomi eğitimlerinde hayal gücünü arttırmak gibi birçok katkının yanı sıra kapsamlı bir ürolojide modern teknoloji okulunun da oluşturulmasına katkı sağlamıştır. Oluşturulan bu modern teknoloji okulu Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde, Belçika’dan Lueven Üniversitesi, İtalya’dan Perugia Üniversitesi, özellikle teknoloji altyapısı ile bize destek veren Güney Kore’deki Chosun Üniversitesi ve uluslararası Kontinans Derneğinin partnerlikleriyle oluşturulmuştur. Etkinliğe İngiltere, Belçika, İtalya, Güney Kore gibi partnerlerin haricinde Makedonya, Bosna, Mısır, İran gibi ülkelerden 50’den fazla ülkeden üroloji asistanı ve ürolog meslektaşımız katılmış, yaklaşık 20 konuşmacı ve 50’si Hacettepe Üniversitesinden olmak üzere İstanbul, Ankara ve Tokat gibi illerden toplam 100 öğrenci katılmaktadır. Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesinden de yaklaşık 150 öğrenci katılmaktadır" dedi.

"Türkiye, sağlık turizminden gelir elde etmeye başladı"

Kongreye katılan Hatay Valisi Rahmi Doğan da, pandemi dönemini Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak daha hafif ve daha rahat atlattığını belirterek, "Ülkemizin dört bir yanında inşa etmiş olduğumuz sağlık tesisleri ve devletin yetiştirdiği uzman hekimler marifetiyle bu süreç hafif atlatıldı. Hatay olarak bizde sağlık yatırımlarına devam ediyoruz. Bundan 3 ay öncesinde Avrupa projesi olan Dörtyol Devlet Hastanesinin açılışını yaptık. İskenderun’da mevcut hastaneye ilave olarak 1.200 yataklı bir hastane projemiz var. Yıllardır hastanesiz olan Arsuz'da yapım aşamasında olan hastane çok kısa sürede faaliyete geçecek. Samandağ’da yapılan hastanede hasta kabulünü yaptık. Defne Hastanesiyle ilgili çalışmayı tamamladık, 2023 yılı yatırım programına aldık, önümüzdeki yıl temelini atacağız. Belen’de inşaat aşamasında olan hastanemiz bitmek üzere ve birkaç ay içerisinde hizmete girecek. Hassa’da yaptığımız hastane yüzde 75-80 seviyesinde. Türkiye sağlık sektöründe ciddi yatırımlar yaptı. Şehir hastaneleriyle, araştırma hastaneleriyle, üniversite hastaneleriyle gerçekten hem bina, hem de donanım anlamında ciddi yatırımlar yaparak halkına hizmetler sunuyor. Son yıllarda Türkiye, sağlık turizmi anlamında da ciddi bir gelir elde etmeye başladı. Özellikle İstanbul gibi metropol şehirlere baktığımızda, dünyanın her tarafından insanlar sağlık hizmeti alabilmek için Türkiye’ye gelmekte. Burada yapılan tesislerin elbette çok büyük önemi var ancak bu tesislerde ki sağlık personelin, uzman doktorların marifetini inkar etmemek lazım. Onların başarısı, insanların ülkemize gelmesine vesile olmaktadır" diye konuştu.
Uluslararası Kontinans Derneğini Temsilen Kongre Başkanı Sherif Mourad, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör'ün de katıldığı kongrede konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, “Hatay, dünyanın ilkler ve enlerin şehri olduğunu; İlk buğdayın toprakla buluştuğu, ilk tarımın yapıldığı yer Hatay'dır. İpek yolunun Akdeniz ile buluştuğu, ilk ışıklandırmanın yapıldığı şehirdir. Birçok rengin, kardeşlik bağlarıyla yaşadığı belki de dünyanın ender şehirlerinden biri olan şehir, enerji konusunda jeostratejik öneme sahip bir coğrafyadadır." diye konuştu. 
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, Fonksiyonel Ürolojide Uluslararası Medikal Baskı ve Simülasyon Kongresi’ne katılan üroloji hekimlerini UNESCO Gastronomi Evi’nde ağırladı. Savaş, yemekte kongre hakkında bilgi aldı ve akademisyenlerle sohbet etti. 


Anahtar Kelimeler: EuroSOMT kongresi Antakya' yapıldı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19