‘Evlilik Affı´na soru önergesi

Kamuoyunda 'çocuk istismarcısına evlilik affı' olarak anılan ve adın örgütlerinin mücadelesi ve kamuoyunun tepkisiyle geri çekilmesine karşın düzenlemenin 3 yıl aradan sonra geniden gündeme getirilmesini HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimo

GÜNCEL 8.02.2019 10:06:13 0
‘Evlilik Affı´na soru önergesi

İskenderun/SES

Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği önergeyle konuya ilişkin soruların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanmasını istedi.
Parçalanmış aileleri kurtarma amaçlanırken konunun cinsel istismar ve tecavüz sanıklarına af niteliğinde yasal düzenlemeyi beraberinde getireceği yönünde sonuçlarına dikkat çeken Oruç, önerge gerekçesinde “Söz konusu affın cebir, şiddet ve tecavüz durumunu kapsamayacağı aktarılmış olsa da Türk Ceza Kanunu´na göre 15 yaş ve altında rıza aranmadığından her türlü cinsel davranış cebir ve şiddet sayılarak ‘cinsel istismar suçu´ kapsamına girmektedir. Dolayısıyla bu tanım gereği; affedileceklerin cebir ve şiddet uygulamamış olması mümkün değildir” dedi.
Cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde, ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemenin 2004 yılında TCK Reformu sürecinde TCK Kadın Platformu tarafından değiştirilmesi talep edilen ve kadın örgütlerinin verdiği mücadele ile değiştirilen ´mağdurun tecavüzcü ile evlendirilmesi durumunda failin affedilmesi´ maddesinin geri gelmesi olarak yorumlayan Oruç, bunun kadın ve kız çocuklarının kazanılmış yasal haklarında büyük bir geriye gidiş anlamına geldiğini vurguladı. Oruç, Bakan Selçuk´a şu soruları yöneltti: “3 yıl önce haklı toplumsal tepkiler nedeniyle geri çekilen “evlilik affı” düzenlemesi neden tekrar gündeme getirilmiştir? Çocuk evlilikleri hak ihlali ve çocuğa yönelik cinsel şiddet iken; bahsi geçen afla, bu ihlali gerçekleştirenler cezasız kalacak ve yeni failler için de özendirici olacaktır. Böylesi bir düzenleme çocuk evliliklerinin meşrulaştırılması anlamına gelmez midir? Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi, İstanbul Anlaşması olmak üzere uluslararası anlaşmalar ışığında; kız çocuklarının erken yaşta evliliğini engellemek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Son beş yılda basında iddia edilen nedenle kaç “aile parçalanmıştır”? Bu konuda veri tabanınız ve araştırmanız var mıdır? Erken yaşta evlenen/evlendirilen bu çocukların tam ve hür iradesinden bahsetmek mümkün müdür? “Olan olmuş, zaten birlikteler, çocuk da olmuş” şeklinde aileyi koruma adına yapılan bu düzenleme, henüz okul çağındaki kız çocuklarını evlilik oyunu oynamaya mahkum etmek değil midir?”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22