Eximbank´tan İskenderun´a irtibat ofisi

İskenderun´a laboratuvar kurulmasını isteyen AKİB, 6,7 milyon liralık maliyeti karşılayacak

24.01.2019 11:41:12 0
Eximbank´tan İskenderun´a irtibat ofisi

Nesrin Geyik/İskenderun

Türk Eximbank İskenderun´da irtibat ofisini açtı. Açılışı Hatay Valisi Rahmi Doğan yaptı. Açılış törenine Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İSTE Rektörvekili Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile ihracatçı ve işinsanı da katıldı.
Türk Eximbank İskenderun irtibat ofisinin açılış kurdelesini katılanlarla birlikte keserek, hizmete açan Vali Doğan, irtibat ofisinde incelemede de bulundu, bankanın genel müdürü Yıldırım ve iş insanlarıyla sohbet etti.
İrtibat Ofisi´nin İskenderun ve yatırımcılara hayırlı olması temennisinde bulunan Vali Doğan, ofisin kentte hizmete girmesinin İskenderunlu ihracatçılarının finansman ihtiyaçları için önemli ve stratejik bir adım olduğunu belirtti.
Türk Eximbank İskenderun´da irtibat ofisi açması nedeniyle kentte '‘İhracatın finansmanında Türk Eximbank' konulu konferans da düzenlendi. Konferansta konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, ihracatçılarla doğrudan çalışma hedefleri çerçevesinde yeniden yapılandıklarını belirtti. Yıldırım, 'Eximbank, yeniden yapılanmanın etkisiyle kredi büyüklüğü açısından Türkiye´nin sekizinci büyük bankası, yurt dışı fon temininde ise yedinci sırada. 12 şube, 16 irtibat ofisi ve 11 bin ihracatçı ile çalışacak konuma geldi. İstanbul´dan sonra Hatay´ın da içinde yer aldığı Türkiye´nin 20 ilinde ihracat organizasyonlarını oluşturmaya devam ediyoruz. 2018´de desteğimizi ihracat artışından hızlı bir şekilde yüzde 12,5 oranında artırarak, 27,3 milyar doları kredi, 16,9 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 44,2 milyar dolarına yükselttik. Bu yılki hedefimiz, 29,4 milyar doları kredi, 19 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 48,4 milyar dolar tutarında destek sunmak. Sunduğumuz finansman desteğini yüzde 26´ya yükselttik. 2019 yılında hedefimiz ülkemiz ihracatının yüzde 27´sini desteklemek. Finansman desteği sağladığımız ihracatçı sayımızı 2018 sonu hedefimizin de üstünde yüzde 16,3 oranında artırarak, 11 bin 72´ye yükselttik. 2019 yılı sonunda da yaklaşık yüzde 13´lük artışla 12 bin 500 ihracatçı firmamıza ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye´de 15 bin civarında ihracatçımız bulunuyor. Hedefimiz bu ihracatçıların bankamızın kredi ve sigorta desteğinden yararlanmasını sağlamak' dedi.
Konferansın açılışında konuşan ve Türk Eximbank İskenderun İrtibat Ofisi´nin kısa sürede şubeye dönüştürülmesini talep eden AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş ise, Hatay´ın ihracat sıralamasında ilk 10´a girdiğini anımsattı. Hatay´ın 2018 yılı ihracatının 2 milyar 871 milyon dolar olduğunu belirten Ateş, “İskenderun Gümrük Müdürlüğü´nden 3 milyar 272 milyon dolar, İSDEMİR Gümrük Müdürlüğü´nden ise 2 milyar 72 milyon dolar ihracat yapıldı. İskenderun´un 2018 yılı ihracatı 1 milyar 87 milyon dolar. Antakya´nın ihracatı ise 628 milyon dolar' dedi.
Hatay´dan yapılan ihracat ve ithalatlarda gümrüğün aldığı numunelerin Mersin Gümrük Laboratuvarı´na gönderildiğini anımsatan Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bu hem zaman, hem de maddi külfet getirmekte. Kentteki ihracatçıların temel sorunlarından biriside budur. Sorunun çözümü için AKİB olarak İskenderun´da Gümrük Laboratuvarı´nın 6,7 milyon lirayı bulan finansmanını karşılama kararı aldık. Bakanlık onay verdiği takdirde gerekli işlemlere başlıyoruz.'
İTSO´da düzenlenen konferansa, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörvekili Mevlüt Aktaş, İzmir Demir-Çelik Sanayi A.Ş. YK Başkanı Halil Şahin ile iş insanları da katıldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23