EXPO, 309 dönüm arazi üzerinde

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, 2021 yılında Hatay´da yapılacak EXPO 21´in hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

GÜNCEL 9.09.2020 09:59:40 0
EXPO, 309 dönüm arazi üzerinde

 

İskenderun/SES
 Savaş, 'Dünyanın üçüncü büyük organizasyonu var; Olimpiyatlar, Dünya Kupası vse EXPO. Biz B Kategorisindeki EXPO´yu aldık. Onun hummalı çalışması içerisindeyiz. 23 Nisan 2021 tarihine kadar hazır olacağız. Hatay´ın her tarafında çalışmalarımız devam ediyor. EXPO bir şehrin bütünleşmesi adına çok önemli bir organizasyon. Şehre gelen insanlar sadece EXPO alanına değil şehrin bütününe bakacağı için şehre çekin düzen vermekteyiz. Bugüne kadar proje hazırladık, ihale süreci ve kredi konusu oldu. Bütün hepsini yaptık yaklaşık 6 aydır da EXPO alanında hummalı çalışma pozisyonundayız. EXPO´yu şu ana kadar finansal açıdan kendi imkânlarımız ve borçlanarak yaptık. 100 milyon dolar gibi harcama öngörüyoruz. Belediyenin buradan bir kazancı olmaz ama şehrimizin ve ülkemizin müthiş bir kazancı olur. Bütün halkımız ve esnafımız buradan faydalanacak. İnsanlarımız 8 buçuk yıldır savaşın gölgesinde sosyolojik, psikolojik ve ekonomik anlamda birçok sıkıntı çekmiş durumda. En azından bu sıkıntılara merhem olur' dedi.
Hatay´ın sahip olduğu zenginliklerin dünyayla paylaşılmasında kararlı olduklarını belirten Savaş, EXPO hazırlıkları konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: 'Antakya ve İskenderun bölgesinde toplam 309 dönüm arazi üzerinde yapılacak. Antakya-Defne bölgesindeki alanın yüzde 70, İskenderun bölgesindeki alanın ise yüzde 75 oranında tamamlandı. EXPO´yu 23 Nisan 2021´de açmayı, Medeniyetler Bahçesi temasıyla Hatay´ın birikimlerini dünya ile paylaşmak istiyoruz. Hatay zengin kültür hazinesine sahip bir il. Tarihi değerleri oldukça fazla. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Asya ve Avrupa´da en zengin bitki örtüsüne sahip şehrimizin tıbbi aromatik bitki çeşitliliği tanınmayı hak ediyor. Tarım konusunda müthiş değerlere sahip bir şehiriz. 2015´ten itibaren bu yola girdik. 2017´de Uluslararası Çiçek Üreticileri Birliği yönetimi 2021´de bu organizasyonu Hatay´da gerçekleştirmemize onay verdi. 23 Nisan 2021´deki açılışa hazırlanıyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nda Hatay´ın da bayramı başlayacak. 6 aylık süre içerisinde Hatay´daki bütün güzelliklerimizi dünyanın birçok ülkesinden gelen misafirlerimizle paylaşacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Hatay´ın ´en´lerini dünyayla paylaşacağız. Dünyanın her köşesinden gelen misafirlerimiz Hatay´a hem kendi bitkilerini getirecekler hem de kendi bahçelerini oluşturarak kendi yemeklerini sergileyecek. EXPO´nun gerçekleştirildiği şehirlere büyük ekonomik katkıları oluyor. EXPO esnafa da büyük ekonomik katkılar sağlayacak. Esnaf organizasyon sayesinde hem ürünlerini tanıtabilecek hem de ekonomik gelir elde edebileceği yeni pazarlar bulma şansı yakalayacak. Belediye olarak topluma hizmet ediyor, şehrin ticaret ve turizm sektörlerinin gelişmesi için büyük çaba harcıyoruz. Vatandaşlarımızın geleceğine katkı sağlıyoruz. EXPO´nun aynı zamanda huzura da katkı sağlayacağına inanıyorum.'

Çalışma Rekorlar Kitabı için
Savaş, HBB´den yapılan açıklamaya göre, 'Medeniyetler bahçemizin bitki örtüsü ile 13 medeniyeti tasvir eden bir alan oluşturuyoruz hem de 13 medeniyeti tasvir eden 1.650 metrekarelik mozaik yapıyoruz. Çalışmalarımızı Guinness Rekorlar Kitabı´na girecek şeklide gerçekleştiriyoruz. Modelimiz oluştu şimdilerde yapım aşamasına geçiyoruz. EXPO alanında hazırladığımız her şey 6 ay sonra da devam edecek. Hatay´ın kültürel ve tarihsel birikimlerini dünya ile paylaşmak istiyoruz. Hatay yüzyıllarca Anadolu ve Orta Doğu´nun ticaret merkezi olmuş. İlk olimpiyatların yapıldığı yer birçok medeniyete ev sahipliği yapan özel bir şehir. Bu kadim şehrin dünya ile paylaşılması lazım. 9 yıla yakındır savaşın gölgesinde dingin bir şekilde durmayı başarabilen ve içinde birçok rengi barındıran şehiriz. Hatay sevgi, saygı, sempati ile birlikte olma kültürünü çok güzel bir şekilde başardı. Ekonomik, sosyolojik ve kültürel anlamda yaşadığı zorlu günlere rağmen bu zamana kadar gelebilen şehrin artık şımartılması ve ödüllendirilmesi lazım. Koronavirüs salgınının 2021 Nisan ayına kadar yüzde 90 oranında kontrol altına alınacağını düşünüyorum. Dubai´deki EXPO ertelendi ama inşallah biz planladığımız tarih olan 23 Nisan 2021´de organizasyonumuzun startını vereceğiz' değerlendirmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00