“EXPO, tarıma açılım getirebilir”

Arsuz Kent Konseyi Genel Sekreteri Nihat Köklü, Arsuz´da çevre, sağlık, sosyal konularda çalışma yürüttüklerini, kent vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmanın ise devam ettiğini belirtti.

GÜNCEL 3.04.2018 11:38:08 0
“EXPO, tarıma açılım getirebilir”

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Köklü, kent vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmanın bir parçası olarak tarımı ele aldıklarını, Ankara Üniversitesi ile kentin tarım potansiyeline ve beklentilere yönelik anket uygulamasının ise devam ettiğini, verilerin toplanmasının ardından tarım çalıştayının gerçekleştirileceğini söyledi.
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerinde Kent Konseyleri ve Arsuz Uygulaması konulu konuşmasında Nihat Köklü, kent konseylerinin içinde bulundukları zorlukları ele aldı, konseylerde kent dinamiklerinin temsil edildiğine işaret ederek en önemli işlevlerinden birinin ise demokrasiye katkısı olduğunu vurguladı. Arsuz kent vizyonuna yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Köklü, EXPO 2021 botanik fuarının Hatay´daki iki merkezden birinin Arsuz´da kurulacağını; süs, tıbbi ve gıda bitkileri olmak üzere 3 ana konusu bulunduğuna dikkati çekti. Köklü, tarıma yönelik veri toplama, çalıştay süreçlerinin EXPO 2021 fuarıyla birlikte değerlendirdiklerini, bunun bölgede daralan tarım faaliyetlerine bir açılım getirebileceğini kaydetti. Köklü, “Burada klasik tarım yapılıyor ve çok acıdır ki, Karaağaç bölgesinde şu anda tarım alanı kalmadı. Tarım bölesi yok artık. Her taraf imara açılmış ama her taraf yapılaşmamış. Tarımın yönünü belirlediğiniz zaman… biz tarım çalıştayını topladığımızda yol gösterici olacak, direk aile ekonomisine hitap edecek konular üzerinde durmak istiyoruz. Burada halen en küçük parsel 300 metrenin üzerinde. Özelliği olan, para eden herhangi bir bitkiyi ekerseniz, 100 dönümlük tarladan alacağınız geliri 300 metrekarelik bir seradan almanız mümkün olabilecektir” diye konuştu.

“Konseyi anlatmayı sürdürüyoruz”
En fazla karşılaşılan sorunlar arasında bilinmezliğin bulunduğunu, Arsuz´da da bunu mahalle, kahvehane, sivil toplum örgütü ziyaretleriyle bilgilendirmeye çalıştıklarını kaydeden Köklü, tanınırlılıkla ilgili sorunun bir uç örneğinin ise İzmir´de kent konseyi başkanının güneydoğudaki şehir meclisleri gibi yorumlanmasından dolayı tutuklanması olarak gösterdi.
Türkiye´de 115 bin civarında sivil toplum örgütü arasında 5 bin tane dernek ve vakfın etkin çalıştığını, İçişleri Bakanlığı verilerine göre bunların içinde yer alan kent konseylerinin en verimli çalışan kurumların başında geldiğini söyleyen Köklü, kamu etkisinin genişlediğini, sivil inisiyatifin zayıfladığı günümüzde kent konseylerini canlandırmanın, yaygınlaştırmanın dengeleyici işlev yükleneceğini vurguladı.

“Konsey tüm dinamikleri kucaklıyor”
‘Ortak akılla ortak faydaya ulaşmak´ olarak nitelendirdiği çalışma anlayışını, Arsuz Konacık´ta da gündeme gelen, verimli tarım arazilerine sahip Eskişehir´e de bir termik santral niyetine karşı oluşan yaklaşımla örneklendiren Köklü, kent kamuoyunun tüm dinamiklerle beraber biraraya getirebilecek en kolay, sağlıklı yollarından birinin kent konseylerini olduğunu ifade etti. Köklü, “Çünkü bütün bu demokratik ortamı, yerleşim yerini kucaklayan bir kurum olduğu için, tüm dinamikler bu konseyin içindedir. Ve sağlıklı çalıştığı zaman kararların da sağlıklı alınacağını takdir edersiniz. Eskişehir´de termik santrale karşı ortak duruşu kent konseyi organize ediyor” diye konuştu.

Yönetime talip olanlar katkı verebilmeli
Önümüzdeki yerel seçimlere yönelik aday adaylık niyetlerine işaret eden ve kent yönetimine talip olanların 5 yıl süresince bütün zamanlarını “kamuya, halka adamaya hazırım” dediklerini kabul ettiklerini, ancak kent konseylerinde de daha az da olsa katkı vermeleri çağrısında bulunan Köklü, “İnşallah bu duyarlı arkadaşlarımız bir şekilde bu çalışmalara katılırlar” dedi.

 Gezici mamografi ünitesi onay bekliyor

Arsuz Kent Konseyi´nin projesi gezici mamografi ünitesi, İl Sağlık Müdürlüğü´nden onay bekliyor.

Projeyi Arsuz Kent Konseyi olarak hazırladıklarını belirten Genel Sekreter Nihat Köklü, bu proje için Arsuz Belediyesi´nin araç hibe ettiğini kaydetti. Aracın hibe edilmesinin ardından İl Sağlık Müdürlüğü´ne başvuru yaptıklarını ifade eden Köklü, projenin değerlendirildiğini, ancak aracın yaşından dolayı çekince konulduğunu söyledi. Köklü, “Halbuki ralliye katılmayacağı gibi, kısa mesafelerde sadece cihazları taşıyacak. Gerekirse götürüleceği merkeze sakinler ayrıca taşınabilecek. Bütün Hatay´a hizmet etmesi öngörülen bir proje. Bu proje Hatay´ın gelişmişlik göstergelerinde sıçrama yapmasını sağlayacaktır” dedi.
Meme kanseri vakalarındaki artış ve erken tanının öneminden yola çıktıklarını, bu alanda farkındalık yaratmak istediklerini de sözlerine ekleyen Köklü, meme kanserine yönelik bir farkındalık yaratmak, buna ilişkin hizmeti ulaştırarak kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Köklü, “Bize yürüyen bir araç, kamyon hibe edildi. Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokol ile cihazlar araca monte edilecek. KETEM´den yapılacak sağlık personeli görevlendirmesiyle gezici bir sağlık aracı olarak hizmet yürütülecek. Biz proje ürettik, girişimleri sürdürüyoruz ve onay bekliyoruz” diye konuştu.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00