EXPO´ya ikinci kez Covid-19 ertelemesi

Hatay´da büyükşehir belediyesi tarafından yapılması planlanan ve 6 ay sürmesi kararlaştırılan EXPO-21 koronavirüs (covid-19) gerekçesiyle 1 Nisan 2022 tarihine erteledi.

HATAY 28.10.2021 16:09:27 0
EXPO´ya ikinci kez Covid-19 ertelemesi

Hatay´da büyükşehir belediyesi tarafından yapılması planlanan ve 6 ay sürmesi kararlaştırılan EXPO-21 koronavirüs (covid-19) gerekçesiyle ikinci kez ertelendi. Bu yıl 23 Nisan´da başlaması planlanan EXPO-21, koronavirüs salgını nedeniyle 10 Aralık´a ertelenmişti. İskenderun´da gazetecilerle kahvaltıda buluşan Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, EXPO yönetim kurulunun, covid 19 salgını nedeniyle EXPO´nun 1 Nisan 2022 tarihine ertelediğini açıkladı. Toplantıya Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de katıldı.

Arsuz´un Madenli mahallesindeki Madenli Yat Limanı ve Su Sporları Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Savaş, HBB´nin Hatay Deniz Otobüsü (HADO) ve EXPO 2021çalışmaları hakkında bilgi verdi. EXPO ile Hatay´ın zengin florasını, tarihini, gastronomisini ve kültürel değerlerini ön plana çıkaracaklarını yineleyen Savaş, “320 dönümlük iki alanda yapacağımız EXPO ile şehrin turizm, ticaret ve tanınırlığına katkı sağlayacağız. Bu iki alan, uzun yıllar yaşayacak ve ülkemize hizmet edecek. EXPO alanları kalıcı olacak' değerlendirmesini yaptı.

Koronavirüs salgınının farklı varyasyonları ile dünyayı etkilediğini ve günümüzde salgında 4. evrenin yaşandığını ifade eden Savaş, şöyle konuştu: 'Bu aşamada birçok Avrupa ülkesi karantina uyguluyor. Dubai, 7 milyar dolar harcamasına rağmen organizasyonu sönük bir şekilde açtı ve sönük devam ediyor. Katar ise erteledi. EXPO yönetimi ile birlikte yaptığımız değerlendirmede, 10 Aralık´ta başlaması planlanan EXPO´nun 1 Nisan 2022´ye alınması kararlaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü´ne göre, Covid-19 vakalarının en hızlı arttığı bölge yüzde 7 ile Avrupa. Rusya´da Covid-19´un neden olduğu günlük can kayıpları ilk defa bini buldu. Fransa, Türkiye´ye kırmızı liste uygularken, Almanya Türkiye´den dönenlere karantina uygulamasına devam ediyor. Türkiye´de günlük ortalama can kaybı sayısı ise 250 civarında, vaka sayısı 30 binlere ulaşmış durumda. Şartlar bu durumdayken yurt dışından gelecek olan ve EXPO alanlarında bahçelerini açacak katılımcılar büyük tedirginlik duyduklarını belirtti ve sağlık riski var. 10 Aralık´ta açılış yapılsaydı, kış koşulları nedeniyle Ocak, Şubat ve Mart aylarında EXPO alanlarında ziyaretçi oranı düşük olacaktı. Ülkedeki aşılama oranı ve hızı iyi gidiyor. Nisana kadar dördüncü evrenin hafifleyeceğini düşünüyorum. Baharda tıbbi, aromatik ve endemik bitkilerimizi daha rahat sergileyebileceğiz. Hem mevsimsel şartlardan hem de pandeminin seyrinden dolayı tarih değişikliğinin iyi olacağını düşünüyorum. Bu yüzden 1 Nisan tarihi EXPO için ilk planladığımız şekilde bir bahar müjdesi oldu. Açılışın bahar ayına denk gelmesini fırsata çevireceğiz.”

HADO seferine ´AB kararı´ engeli

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, büyükşehir belediyesinin HADO için de gerekli tüm izinlerin alındığını ancak, seferlerin Avrupa Birliğinin aldığı kararlar nedeniyle yapılamadığını söyledi. Uluslararası yolcu taşımacılığının Covid-19 tedbirleri kapsamında AB tarafından kısıtlandığını anlatan Savaş, 'HBB olarak biz üstümüze düşen tüm sorumlulukları yerine getirdik. Ancak AB´nin aldığı bir karar var ve ona uymak durumundayız. Bu kararın değişmesiyle birlikte ilk seferimizi KKTC´ye yapacağız. HADO bizim 4-5 yıllık bir sevdamız. Ve bu sevdamızı yerine getirdiğimiz için çok mutuyum” deiye konuştu.

Fransa´nın Hatay´ı işgal döneminde yöreden 5 bin mozaik eserin götürüldüğünü ve bunların farklı ülkelerdeki müzelerde sergilendiğini savunan Savaş, bir soru üzerine bunların geri getirilmesi için belediye olarak bir çalışma yapmadıklarını, bunun Kültür ve Turizm bakanlığı ile hükümetin görevi olduğunu ifade etti.


Anahtar Kelimeler: EXPO ikinci Covid ertelemesi

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00