Faize 'diğer gelir' tanımı

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 Sayıştay Denetim Raporunda ki ifadeleri meclise taşıdı.

GÜNCEL 13.10.2022 11:08:00 0
Faize

İskenderun/SES

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 Sayıştay Denetim Raporunda ifade edilen, "temini veya tamamlanması belli bir süreyi gerektiren bazı mal alımları ve yapım işlerinin idare tarafından sözleşmeye bağlanmamasını" önergeyle Meclis'e taşıdı. 
Milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: "Raporda; idare tarafından kiracı sıfatı ile kullanılan hizmet binaları için yapılan ve kira süresi sonunda mal sahibine bırakılacak nitelikteki değer artırıcı harcamaların önemli bir kısmının özel maliyetler hesabına kaydedilmediği, doğrudan giderleştirildiği görülmüştür. Bu durum hesaplarda 1.034,026 TL tutarında bir hataya sebep olmaktadır. Sayıştay raporunda yer alan bulgulardan biri; idare tarafından peşin ödenen kira giderlerinin gelecek aylara veya gelecek yıllara ait giderler hesabında muhasebeleştirilmesi gerekirken verilen depozito ve teminatlar hesabına kaydedilmesidir. Diğer bir bulgu ise; idarenin ekonomik değer taşıyan hakları mevzuata uygun olarak muhasebeleştirmemesi sonucu bilançoda 1.959.630 TL tutarında hataya neden olmasıdır. Raporda vurgulanan bir diğer önemli nokta ise; değer artırıcı harcamaların varlık hesaplarına kaydedilmemesidir. Denetim sırasında yapılan incelemelerde özellikle taşınmazlar için yapılan limit üstü harcamaların varlığın kayıtlı değerine ilave edilmediği ve 785.000 TL tutarındaki harcamayı doğrudan giderleştirildiği tespit edilmiştir. Maddi duran varlıkların yapımı için harcanan tutarlar varlık hesaplarına aktarılmamıştır. Söz konusu mevzuata aykırı uygulama sebebiyle faaliyet sonuçları tablosunda giderler hesabı 12.530.000 TL fazla, bilançoda ilgili maddi duran varlık hesapları aynı tutarda eksik görünmektedir."

"Faiz geliri yerine 'diğer gelir' ifadesinin kullanıldığı doğru mu?"
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Bazı mal alımları ve yapım işleri neden idare tarafından sözleşmeye bağlanmamıştır? 1.034,026,00 TL tutarında hataya sebep olan DİB’in yaptığı değer artırıcı harcamalar nelerdir? Peşin ödenen kira giderlerinin yanlış hesaba işlenmesi mali tabloların doğru ve gerçek bilgi üretmesini engellemiştir. Bahsi geçen kira giderleri ne kadardır? 1.959.630 TL tutarında hataya neden olan doğru şekilde muhasebeleştirmeme neden/nasıl mümkün olabilmiştir? 785.000 TL tutarındaki değer artırıcı harcamalar neden varlık hesaplarına kaydedilmemiştir? Maddi duran varlıkların yapımı için harcanan tutarlar varlık hesaplarına neden aktarılmamıştır? 2021 Mali tablolarında 58 milyon TL’yi aşan tutardaki 'faiz geliri' yerine 'diğer gelir' ifadesinin kullanıldığı doğru mudur? Şayet faiz değilse diğer gelir ile ifade edilen nedir?"


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19