Filyos´un Tosyalı´ya verilmesi tartışması

‘İkinci Abdülhamit´in rüya projesi´ olarak duyurulan Filyos Vadi Projesi ile ilgili tartışma TBMM´ye taşındı.

EKONOMI 11.12.2020 15:43:06 0
Filyos´un Tosyalı´ya verilmesi tartışması

Konu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş´ın Meclis konuşmasıyla gündeme gelirken İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Sanayi Bakanı Mustafa Varank´ın ´Filyos Vadi Projesi´nin yatırımcının ilgisini çekmediği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Zonguldak eski valisi de olan Erkmen, 'Sanırım bakana eksik ve yanıltıcı bilgi verilmiş. Çünkü geçmişten beri Filyos Bölgesine yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı çıkmış ve yatırım yapmak için müracaatlarını da yapmalarına rağmen kendilerine yer tahsisi yapılmadığı için bu yatırımlar yapılamamıştır' açıklamasını yaptı. Filyos Vadi Projesi tartışmasına katılan, Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketinin ticaret sicil kaydının bulunduğu İskenderun´daki ticaret ve sanayi odasın ise 'Yeterince aydınlatıcı bilgiler içermeyen bu açıklamaları doğru bulmuyoruz' açıklamasını yaptı.

Eski validen değerlendirme

İlgi yok deyip Bakan oluruyla yeni kurulan alanın yönetiminin Tosyalı firmasına verilmesini eleştiren Erkmen, “Sorulması gereken soru niye kimsenin haberi olmadı? Tosyalı firması nereden duydu da yeni bir firma kurup tek talipli oldu. Sizin ilan etmediğiniz bir konuda talipli, istekli çıkmadı demek ne derece doğru bir harekettir?” dedi. Zonguldak´ta yayımlanan Halkın Sesi gazetesinin haberine göre, emekli vali de olan Yavuz Erkmen 'Filyos Bölgesi ile ilgili, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank´ın ´Filyos yatırımcının ilgisini çekmediği ve bu yüzden bakan onayı ile yönetimin Tosyalı firmasına verdiklerini açıklamasını basında maalesef üzülerek okudum. Sanırım bakana eksik ve yanıltıcı bilgi verilmiş. Çünkü geçmişten beri Filyos Bölgesine yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı çıkmış ve yatırım yapmak için müracaatlarını da yapmalarına rağmen kendilerine yer tahsisi yapılmadığı için bu yatırımlar yapılamamıştır. Bunlar o tarihte başlasaydı bugün çok daha farklı bir Filyos Bölgesi ile karşılaşmış olacaktık' açıklamasını yaptı. Vali olarak görev yaptığım dönemde Lukoil firmasının bölgede yatırım için EPDK´ya resmi müracaat yaptığına tanıklık ettiğini ifade eden vali Erkmen, 'Temmuz 2006´da, Nurol–Torunlar ortak girişimi Liman ve Liman Arkası Entegre Projesi, Rus NLMK firmasının çelik sarma fabrikası, Karabük Demir-Çelik Fabrikasının yatırım istediği valilik kayıtlarına girmiş ve Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü´ne intikal ettirilmiştir. Dolayısıyla Filyos Bölgesine yatırımcının ilgisi olmadı söylemini yanıltıcı bilgiye dayalı bir söylem olarak görüyoruz. Geçmişten bu güne Filyos her zaman yatırımcının ilgisini çekmiştir. Üzüldüğümüz nokta ihaleye çıkılsaydı, belki çok farklı yerli ve yabancı yatırımcı girip, endüstri bölge yöneticiliğini yatırımcı açısından belki de daha az maliyetle gerçekleştirecek bir firmanın alma olasılığı varken, ´ilgi yok´ deyip bakan oluruyla yeni kurulan Tosyalı firmasına verilmesi, onun alt yapıyı gerçekleştirip tahsis edeceği bir sistem ne derece sağlıklı olabilir? Bölgemizde geçmişten beri büyük demir-çelik firmaları varken, onların yatırım istemleri, aynı zamanda rakipleri ve Varlık Fonu yöneticisi olan Tosyalı´nın firmasınca karşılanmadığında, Tosyalı firması ne kadar hakkaniyetli olursa da dedikodulara ve şaibelere yol açacağı aşikar değil midir? Sorulması gereken soru, niye kimsenin haberi olmadı da Tosyalı firması nereden duydu, yeni bir firma kurup tek talipli oldu? Sizin ilan etmediğiniz bir konuda talipli, istekli çıkmadı demek, ne derece doğru bir harekettir? Kamuoyu yapılan yatırımlara, her zaman destek olur, sorun şeffaf davranmama, insanlarda bazı kişilerin korunduğu ve özellikle seçildiği yönündeki algıdır' açıklamasını yaptı.

Bakan Varank´dan ‘sanayicimiz yedirtmeyiz´ açıklaması

Sanayici ve teknoloji Bakanı Mustafa Varank da tartışmalar ve iddialar üzerine 3 Aralık´ta Twitter hesabından bir basın açıklaması yapmıştı. Sürece ilişkin bilgi veren Bakan Varank, “Herhangi bir kamu yatırımının olmadığı, tüm maliyeti yönetici şirketin üstlendiği bir yatırım modeli”ne işaret etti, bu modeli ‘ihalesiz tahsis´ gibi gösterilmesini sert bir dille eleştirdi. Eleştirilere yönelik ağır ifadeleriyle de dikkat çeken aynı açıklamada Bakan Varank, “Milletimiz çok iyi bilsin ki, Türkiye´nin cari açığını düşürecek yatırımların önünü açmak yerine, bunları boşmaya kalkanlara karşı hiçbir yatırımcımızı yetirmeyiz” dedi.

İTSO´dan destek açıklaması

Tosyalı Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketinin ticaret sicil kaydının bulunduğu İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, yazılı açıklama ile Tosyalı şirketler grubu yatırımlarına ve iddiaların ‘zararına´ dikkat çekti. Yazılı açıklamada 'Yeterince aydınlatıcı bilgiler içermeyen bu açıklamaları doğru bulmuyoruz' denildi.

/resimler/2020-12/11/1644379360431.jpg


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00