Füsun Sayek, etkinliklerle anılacak

​Bu yılki tema´ Çocuk´

GÜNCEL 31.07.2018 11:22:08 0
Füsun Sayek, etkinliklerle anılacak

Akın Bodur/İskenderun

Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek, Hatay´ın Arsuz ilçesinde düzenlenecek XII. Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri ile bu yıl da anılacak. Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği tarafından düzenlenecek etkinlikler, 02-31 Ağustos tarihleri arasında Arsuz´daki İskender Sayek İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi´nde yapılacak. Bursiyer sayısını 50´ye çıkartmak isteyen derneğin tüm geliri, 29 tıp öğrencisinin bursuna kullanılıyor. Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, Arsuz´da 1.800´lerden kalma ve artık bir ‘kültür ve müze evi´ olarak kullanılan aile evinde gerçekleştiriliyor.
İlk etkinlik, 02 Ağustos perşembe günü, ´Tıbbi ve aromatik bitkilerden krem ve merhem yapımı´ atölye çalışması olacak. ´Çocuk´ konulu bu yılki etkinliklerde ´sen de hikayeni yaz´ adlı çocuk atölyesi, ´Çocuk bilim atölyesi´, Ahşap boyama çocuk atölyesi düzenlenecek; Arsuz Çocuk korusu konserler verecek 'Çocuklarda obezite' ve 'Çocuklar için temel yaşam desteği' adlı söyleşi ve konferanslar da düzenlenecek.
Sahilde caz, konser, şiir ve türkü dinletisinin de yer alacağı etkinliklerde, Emre Kongar da ´Çok kültürlülük ve toplum´ konulu söyleşi yapacak.
Merhum eşi Füsun Sayek adına düzenlenen Sağlık ve Kültür Etkinliklerinin 12 yıl önce başladığını ve 12 yıldır sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. İskender Sayek, 'Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşecek çalışmalarıyla Hatay, İskenderun ve Arsuz yörelerinde bir ilk oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, her yıl genişleyerek gelenekselleşmekte ve bu konuda bir örnek teşkil etmektedır. Ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz´da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri´nin programında konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık taramaları yer alıyor' dedi.

Etkinliklerin adresi, 1.800´lerde yapılan ev
Etkinliklerin, dedesinin inşa ettiği, avlulu, tarihi evin restore edilmesi sonrası Kültür ve Sanat Evine dünüştürüldüğünü ifade eden İskender Sayek, tek sergiyle başlayan etkinliğin, Ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyü olarak tanımladığı Arsuz´u yaz boyu canlandıran bir etkinlik haline geldiğini belirtti. Eskiden buğday ambarının bulunduğu deponun bir sergi salonuna, tüm ailenin toplanığı avlunun da ünlü sanatçıların konser verdiği, söyleşilerin yapıldığı, gündüzleri ise sanat atölyelerinoe çocukların yaratıcılıklarını gösteren bir alana dünüştüğünü küydeden Prof. Dr. İskender Sayek, 'Bu yılki etkinliklerin anra teması ´Çocuk´. Türkiye´de çok güncel bir konu olan ´çocuk istismarı´ ile ilgili Ulusal Çocuk İstismarı ile Mücadele Dedneğinin kurucusu Saadet Öğretmen´in de katılacağı bir söyleşide bu konuda neler yapılması gerektiği her yönü ile tartışılacak. Yine cocuklarla ilgili olrak önemli bir sağlık sorunu olan ´obesite´ iglili bir toplumda çalışma yapılarak, toplum bilgilendirilmesi ´sağlıklı beslenme´ konusu da kapsanarak konunun uzmanlarınca yapılacak. Etkinlik sadece kültürel aktivitelerle sınırlı değil; şimdiye dek binlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının yanı sıra kurulan Burs Fonu´yla ise ilk günden bu yana onlarca yüksek öğretim öğrencisinin eğiimine destek oluyor ve her yıl büyüyerek devam ediyor' değerlenndirmesini yaptı.

Etkinlik geliri 29 öğrenciye burs oluyor
Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği de etkinliklere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 'Sizlerle ilk defa on iki yıl önce buluştuk. Arsuz sevdalısı Füsun Sayek´in ailesinin dede evini sanat ve kültür evine dönüştürme hayalini, Arsuz´un eski taş evlerinden birinin avlusunda, birlikte gerçekleştirmek üzere yola koyulduk. Eski evin avlusunda portakal ağaçlarının altında buluştuk hep birlikte; kimi zaman çocukların rengarenk resimlerinde, kimi zaman türkülerde yaşattık bu hayali. Her yıl sanatla, kültürle, eğitimle ve sağlıkla dopdolu bir programla, Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri´ni hep birlikte büyüttük. Biz hep birlikte hayal kurmaya, Füsun Sayek´in hayalini yaşatmaya devam ediyoruz... Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği´nin yıl boyunca farklı etkinliklerle oluşturduğu fon geçtiğimiz yıl 29 öğrenciye burs olanağı sağladı. Bir hayalimiz de daha çok gence dokunabilmek, geleceklerine katkıda bulunabilmek.
Burs fonuna destek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığımız ´Birlikte yeşerelim; bir yaprak da benden olsun´ projesi yeşillenmeye devam ediyor. Bu yıl da katkı ve desteğinizi bekliyoruz. Şair Özdemir Asaf´ın Umut Yaprakları şiirinde söylediği gibi: Sevinçlerinde onlar vardı, hüzünlerinde onlar/Seninle yeşerdiler, seninle soldular./Olsunlar senden sonra da umut yaprakları.'
Dr. Füsun Sayek´in eşi Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek´in öncülüğünde ve Türk Tabipleri Birliği´nin desteği ile gerçekleştirilen etkinliklerin sağlık bölümünde bu yıl da pek çok dalda tarama ve bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.
XII. Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri kapsamında açılacak sergiler şöyle:
Karma Resim Sergisi/Galeri Soyut Ankara
Lavant´ın Gözleri/Seyhun Binzet Koleksiyonu
Anadolu´nun Sırlı Aynası: Arap Aleviler / Dr. Ali İhsan Ökten
Hafızamdaki Arsuz

Kalıcı ergiler:
Tarihi Tarım Aletleri
Tarihi Dokuma Aletleri
Tarihi İskenderun ve Antakya Fotoğrafları
Teta´nın Mutfağı–Yöre Mutfağı Sergisi
Biz Arsuzluyuz: Arsuz´dan Portreler
(Aylin Sayek, Yıldırım Beyazıt)
Tarihte Hatay Devleti
Hatay Deniz Kabukları
(Süheyl Boncuk Koleksiyonu)
Eczacıbaşı Koleksiyonu´ndan Seçme Seramik Baskılar

Kermes:
Tante Mimi´nin anısına 'Mumu´nin kermesi' adlı kermes ise 05-13 Ağustos tarihleri arasında İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi´nde yapılacak


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23