Gadir Hum Bayramı kutlanacak

Bölgemizde yaşayan Arap Aleviler, en büyük dini bayram olarak kabul edilen Gadir Hum Bayramı´nı yarın kutlayacak.

7.09.2017 14:50:04 0
Gadir Hum Bayramı kutlanacak

Hazreti Muhammed´in Veda Haccı dönüşünde ve ´Gadir Hum´ adı verilen yerde, Hazreti Ali´yi vasi tayin ettiği gün olarak kabul edilerek kutlanan bayramda, hiçbir işin yapılmaması gerektiği kabul ediliyor. Bayram dolayısıyla yayımlanan mesajlarda Hatay´ın örnek bir birlikte yaşama modeline dikkat çekilirken, bayramın resmi tatil kapsamına alınması talepleri dile getirildi.

Hatay Valisi Erdal Ata Gadir Hum Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayınladı. Vali Ata, “Alevi vatandaşlarımız tarafından her yıl büyük bir heyecan ve coşku ile kutlanan, ilimizin inanç ve kültür zenginlikleri arasında ayrı bir öneme sahip 'Gadir-i Hum Bayramı´´nı can-ı gönülden tebrik ediyorum” dedi. Hatay´ın farklı dine, farklı kökene, farklı mezhebe mensup insanların kardeşçe, karşılıklı hoşgörü ve saygı içinde birlikte yaşadığı ender şehirlerden biri olduğunu belirten Vali Ata, mesajında şunları kaydetti: “Bizler tüm Hataylılar olarak ilimizde yaşayan her inanç ve kültürden vatandaşımızın bayram sevincini, yüzyıllardır ortak sevincimiz olarak görüyor, bir ve beraber kutluyoruz. İlimizin sahip olduğu bu eşsiz değer, hiç şüphesiz tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu, özlemini çektiği örnek bir birlikte yaşama modelidir. İnsanlığın huzur ve barış hedefinin temel unsuru olan karşılıklı saygı ve hoşgörünün bir hayat biçimi haline geldiği Hatay ilimizde bu iklimin yaşatılması, güçlendirilerek gelecek kuşaklara aktarılması, hepimizin ortak sorumluluğudur.”

Savaş: Uyumla yaşandığının göstergesi
Gadir Hum Bayramı dolayısıyla Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yayımladığı mesajında, “Bu bayram, birlik ve beraberlik duygularının uyum içerisinde yaşandığının bir göstergesidir” değerlendirmesini yaptı. Başkan Savaş mesajında; “Toplumsal ve kültürel hayatımızda önemli bir yer edinen ve mukaddes değere sahip bayramlardan biri olan Gadir Hum Bayramı; İlimizde yaşadığımız sevgi, barış, huzur ve hoşgörü köklerinin dünyaya uzanan en güçlü dallarından biridir. Etnik, bölgesel ve dinsel çatışmaların etki alanını alabildiğine artırdığı günümüzde zengin kültürüyle bütün insanları harmanlayıp, din ve mezhep ayırımı yapılmaksızın tüm insanları kucaklayan ülkemizde başta Hatay olmak üzere birçok il ve ilçede Gadir Hum Bayramı coşkuyla kutlanmaktadır. Bu manada Gadir Hum Bayramı; farklı kültür ve inanç mensubu insanların sevgi, saygı, hoşgörü, birlik ve beraberlik duyguları çerçevesinde ahenk ve uyum içerisinde yaşadığını gösteren en önemli göstergesi haline gelmiştir. Milli varlığımız ve kültürümüz açısından önem arz eden, tüm Alevi kardeşlerimiz nezdinde anlamlı olan Gadir Hum Bayramı´nı can-ı gönülden kutlar, bu anlamlı bayramın ülkemize ve bütün dünyaya sevgi, barış ve huzur iklimi yaratmasını dilerim” açıklamasında bulundu.

“Kardeşlik ve iyiliğin sembolleştiği kutsal bir değer”
Gadir Hum Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Ğadir-i hum bayramı ehlibeyt sevdalıların tarihsel süreç içerisinde barış kardeşlik dünyasında güzelliklerin, iyiliklerin dünyaya hâkim olması adına verdikleri mücadelenin sembolleştiği kutsal bir değerdir” dedi. Hz. Ali´yi ve Ehlibeyti sevmenin adalet, barış, kardeşlikten yana olmak anlamına da geldiğini vurgulayan Nehir mesajında, “Hz.Ali ve Ehlibeyti anlamak savaşsız, sömürüsüz, kan ve gözyaşının akmadığı bir dünyada yaşamak için insanı ve insani değerleri en yüce değer olarak görmektir. Hz.Ali ve ehlibeytten yana olmak; sevgi ,saygı, hoş görüden, doğruluktan, dürüstlükten yana olmaktır. Böylesine değer atfettiğimiz kutsal bir günde halkımızın bayramlarını coşkuyla, rahatça kutlaması adına Ğadir-i Hum Bayramı´nın resmi tatil ilan edilmesi talebimizi yetkili mercilere bir kez daha iletiyoruz” ifadesini paylaştı.

Yaman: Barışın ve kardeşliğin inançlı savunucuları
Alevilerin inanışlarından gelen ‘bin zulüm görsen de bir zulüm yapma´ öğretisiyle yıllarca barışın ve kardeşliğin inançlı savunucuları olduklarını, ülkedeki birliğin ve beraberliğin ana unsurlarının başında yer aldıklarını belirten Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Gadir Hum bayramını yayımladığı mesajla kutladı. Yaman, mesajında şunları ifade etti: “Alevilerin; en büyük bayram olarak kabul ettikleri Gadir- Hum Bayramına bir yıl daha erişmenin mutluluğu ve huzuru içindeyiz.
Ülkemizin içinde geçtiği bu zor dönemlerde, Gadir Hum Bayramının öncelikle iç ve dış barışımızın yeniden tesis edilmesine, yurdumuzun ilim ve uygarlığın, barış ve güvenliğin beşiği olmasına, annelerin çocuklarının güvenliğinden endişe duymadığı, babaların çocuklarının geleceği konusunda kaygılanmadığı bir ülke olmasına vesile olmasını diliyorum. Kendi öz yurdunda hiçbir alevi vatandaşın inançlarından dolayı ötekileştirilmediği, eşit yurttaşlık hukukunun egemen olduğu, Alevi inançlarının ve ibadethanelerinin tartışma konusu olmaktan çıkarılıp sorgusuz sualsiz olarak devlet güvencesinde olduğu bir ülke temenni ediyorum.”

“Gadir Hum Bayram günü resmi tatil olmalı”
Samandağ Cemevi Başkanı Tevfik Fatmaoğuları, Gadir Hum Bayramı´nın resmi tatil olması talebinde bulunduklarını belirtti. Gadir Hum Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada Fatmaoğulları, “Hz.Muhammed(S.A.V) Hicretinin 10. yılında Veda Haccı dönüşünde Hz. Ali´nin velayet makamına atandığı teyid ve tasdik ettiği gün olarak kutladığımız en önemli kutsal günlerimizden biri olan Gadir-i Hum Bayramımızın mutluluk, güzellik getirmesi, iyiliklerin, doğruların, sevginin dünyamıza, coğrafyamıza yayılmasına vesile olmasını diliyorum. Bu günün resmi tatil ilan edilmesi için Samandağ Cemevi olarak bu talebimizi daha da yüksek sesle ifade ediyoruz ediyoruz” dedi.
EHDAV´dan konferans

Öte yandan EHDAV´ın evsahipliğinde 19. Uluslararası H. Ali- Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı, ‘Toplumsal Kucaklaşmaya Davet´ sloganıyla 9 Eylül Cumartesi günü yapılacak. Defne´ye bağlı Sümerler Mahallesi´ndeki Amfi Tiyatro´da saat 19.00´da saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması, ardından Şeyh Salih Genç´in Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayacak konferansın açılış konuşmasını EHDAV Genel Başkanı Ali Yeral yapacak. Konferansa konuşmacı olarak Almanya İmam-ı Ali İslam Merkezi Başkanı Muhammed Mucahidi, Almanya Mannheim Defne Kültür Verein Başkanı Ayhan Kuzu, İran Erdebil Ocağı´ndan ve Ehli Beyt Meddahı Dünya birincisi Şehruz Habibi, Ehl-i Beyt Mektebi Alimi Cevat Gök ile ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık katılacak.


Anahtar Kelimeler: Gadir Bayramı kutlanacak

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00