´Gadir Hum tatili olsun´ önerisi

Samandağlı Adana Milletekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Gadir hum Bayramının resmi tatil olması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

GÜNCEL 19.07.2022 15:32:06 0
´Gadir Hum tatili olsun´ önerisi

İskenderun/SES

 '17.03.1981 Tarih ve 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu´nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına veren milletvekili Oruç, gerekçesinde şunlara yer verdi: 'Gadir Hum Bayramı Arap Alevilerin en kutsal bayramıdır. Türkiye´de ağırlıklı olarak Hatay, Adana, Mersin´de yaşayan Arap Alevileri Gadir Hum Bayramı´nın arifesi başladığı andan ertesi güne kadar esnaf işyerini kapatmakta; işçi, işveren, çiftçi için çalışma yaşamı durmaktadır. Çoğu aile çocuğunu okula göndermek istememektedir. Gadir Hum Bayramı günü bütün resmi kurumların açık olması nedeniyle vatandaş bayramlaşmada, dini vecibelerini yerine getirmede büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Türkiye halklar ve inançlar mozaiğidir. Hangi din, inanç ve mezhepten olursa olsun eşitlik ilkesi gereği bütün vatandaşlar dini ibadetlerini yerine getirmekte özgürdür. Bu hassasiyetleri göz önünde bulundurmak yasama ve yürütmenin en elzem görevleri arasındadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´nin ´Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü´ maddesi ve Anayasa´nın 10. maddesinde düzenlenmiş olan ´eşitlik ilkesi´ Türkiye´de yaşayan bütün insanları ayrım gözetmeksizin kapsamaktadır. O halde toplumun bir kesiminin dini gerekliliklerini yerine getirmeleri için her türlü yasal düzenleme yapılmaktayken, başka bir kesimin bundan mahrum bırakılması Anayasa´nın ´eşitlik ilkesini´ ihlal etmek demektir. Gadir Hum Bayramı her yıl Zilhicce ayının 18. Gününe denk gelmektedir. Arap Alevilerin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri, kendilerini eşit vatandaş olarak hissedebilmeleri oldukça önemlidir. Gadir Hum Bayramı´nın resmi dini tatil olarak kabul edilmesi Türkiye´nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´nin ve Anayasa´nın din ve vicdan hürriyeti konusunda eşitlik ilkesi gereği uygun olacaktır.'
3 maddelik kanun teklifinin gerekçesinde, 'Yapılan değişiklik ile Arap Alevi halkının Gadir Hum bayramlarının dini bayram olarak kabul görmesi ve o günün bayram olarak kutlanmasının sağlanması amaçlanmıştır. Yürürlük maddesidir. Yürütme maddesidir' ifadesine yer verilirken, teklifle, kanunun 1. maddesine '17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2´nci maddesinin (B) bendine “3. Gadir Hum Bayramı; Arefe günü saat 13.00´ten itibaren 1,5 gündür', 2. maddesine 'Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.' ve 3. maddesine 'Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığı yürütür' ibaresinin eklenmesini önerdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19